دفینه
معنی کلمه دفینه در لغت نامه دهخدا

دفینه

معنی کلمه دفینه در لغت نامه دهخدا

( دفینة ) دفینة. [ دَ ن َ ] ( ع ص ) پنهان. ( منتهی الارب ). آنچه مدفون شود. ( از اقرب الموارد ). || امراءة دفینة؛ زن پنهان. ( منتهی الارب ). زن پوشیده و مستور. ( از اقرب الموارد ). || درزیر خاک کرده. ( دهار ). مدفون. || ( اِ ) گنج. ( منتهی الارب ). کنز. ( اقرب الموارد ). ج ، دَفائن. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). و رجوع به دفینه شود.
دفینه. [ دَ ن َ / ن ِ ] ( از ع ، اِ ) دفینة. مالی که در زمین دفن کرده باشند. ( غیاث ). ثقل. گنج. خزانه. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). گنجینه. ( فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به دفینة شود : مغفل... گفت بیا تا از آن دفینه چیزی برگیریم. ( کلیله و دمنه ).
ای صورتت ز گوهر معنی خزینه ای
ما را ز داغ عشق تو در دل دفینه ای.سعدی.|| ( اصطلاح حقوق مدنی ) مالی است که در زمین یا بنائی دفن شده و برحسب اتفاق و تصادف پیدا شود. ماده 173 قانون مدنی دفینه ( و به اصطلاح فقهی ، کنز ) با «لقطة» موارد مشترکی پیدا می کند.( از فرهنگ حقوقی ). || گور. قبر. مرقد. مدفن : اندر ذکر مقابر و نواویس و دفینه پیغامبران. ( مجمل التواریخ والقصص ). پس ذکر مقصود کنیم از دفینه دانیال. ( مجمل التواریخ والقصص ). ایوب را دفینه به شام اندر روایت کنند. ( مجمل التواریخ والقصص ). شموئیل و داود را دفینه به بیت المقدس است. ( مجمل التواریخ والقصص ).

معنی کلمه دفینه در فرهنگ معین

(دَ نِ ) [ ع . دفینة ] (اِ. ) گنج یا پولی که در زمین دفن کرده باشند. ج . دفاین .

معنی کلمه دفینه در فرهنگ عمید

۱. پنهان.
۲. (اسم ) پول یا چیز دیگری که زیر خاک پنهان کرده باشند، گنج.

معنی کلمه دفینه در فرهنگ فارسی

پنهان، پول یاچی دیگرکه زیرخاک پنهان کرده باشند
( اسم ) پول و مالی که در زمین دفن کرده باشند گنجینه جمع دفائن ( دفاین ) .

معنی کلمه دفینه در فرهنگستان زبان و ادب

{hoard} [باستان شناسی] مجموعه ای از اشیای ارزشمند که در زمین دفن شده اند

معنی کلمه دفینه در دانشنامه عمومی

دَفینه به مجموعه ای از سکه ها و اشیای باارزش گفته می شود که در قدیم در زیر خاک دفن شده باشد. دفن کننده های این اشیای باارزش معمولاً این کار را با این قصد انجام داده اند که پس از مدتی گنجینه را دوباره از زیر خاک به درآورند اما در برخی موارد، مرگ دفن کننده باعث باقی ماندن دفینه در زیر خاک شده است.
به عبارت دیگر به اشیاء قیمتی و ارزشمندی مانند طلا و نقره که به منظور محافظت از بلایای طبیعی، جنگ ها و دزدان و راهزنان، در جاهایی مانند زیر خاک، داخل دیوارها، در پای درختان، چاه ها، قنات ها و این قبیل محل ها مدفون شده است دفینه یا گنج گویند.
دفینه ها ممکن است پس از مدت های مدید توسط جویندگان گنج، باستان شناسان، یا توسط افراد معمولی به طور اتفاقی کشف شوند. اشیای کشف شده باارزش توسط جویندگان گنج یا افراد غیرکارشناس معمولاً معروف به اشیای «زیرخاکی» است.
فراموش شدن محل دفن یک دفینه یا تغییرات در جغرافیای محل می تواند باعث سخت شدن و طولانی مدت شدن بازیافت آن شود.
از دفینه های معروف در آسیا می توان به گنجینه غار کلماکره پل دختر لرستان ششمین گنج بزرگ جهان و دفینه دژ زیویه سقز کردستان در ایران و دفینه طلاتپه در افغانستان و گنجینه آمودریا ( جیحون ) هخامنشیان کشف شده در منطقه تختی سنگین تاجیکستان اشاره کرد.
معنی کلمه دفینه در فرهنگ معین

معنی کلمه دفینه در دانشنامه آزاد فارسی

دَفینِه (hoard)
اشیای قیمتی و ارزشمندترین دارایی هایی که، غالباً در زمان کشمکش یا جنگ، عمداً مدفون شدهاند. سکّه ها، اشیای ساخته شده از فلزهای گرانبها، و اشیا فلزهای متفرقه معمول ترین اشیایی اند که در دفینه ها یافت می شوند. در ژوئیۀ ۱۹۹۱ بزرگ ترین دفینۀ بریتانیا، حاوی ۷هزار سکه متعلق به قرن ۱۵م، کشف و به گنجینه موسوم شد.

معنی کلمه دفینه در ویکی واژه

پنهان.
پول یا چیز دیگری که زیر خاک پنهان کرده باشند؛ گنج.

جملاتی از کاربرد کلمه دفینه

ای گنج‌ها ز گوهر یاد تو سینه‌ها و ز نقد داغ عشق تو دل‌ها دفینه‌ها
در بسیاری از تدفین‌ها، گذرنامه برای مردگان یا اگزونومیا جای سکه یا صلیب‌های ورق طلا را در دوره مسیحیت اولیه می‌گرفت. وجود سکه یا دفینه در کشتی-دفن آلمانی مفهومی مشابه را مطرح می‌کند.
ستم به عهدش همچون دفینه در خاکست جهان به دستش همچون سفینه بر دریاست
هر کس بر آن که بر صفتِ گنجِ کُنجِ ما حاصل کند ز ملکِ قناعت دفینه‌ای
اندیشه‌ای ز مفلسیم نیست تا مراست از گنج عشق در دل ویران دفینه‌ای
بیدل به خاکساری خود ناز می‌کند ای در غبار دل ز خیالت دفینه‌ها
کشف گنج زیویه نیز فرض وجود مرکز اسکیت‌ها را در خاک ماننا تأیید نمی‌کند حتی اگر دفینه زیویه واقعاً متعلق به اسکیت‌هایی باشد که موقتاً در ماننا اقامت داشتند نیز نمی‌توان چنین استنتاج کرد که ماننا را واقعاً اسکیت‌ها تسخیر کرده بوده‌اند و پادشاهی اسکیت‌ها همان خاک ماننا بوده‌است. مندرجات کتاب ارمیای نبی که از پادشاهی اسکیت یاد می‌کند با چنین استنتاجی تناقض دارد. در واقع اسکیت‌ها ممکن است موقتاً گاه چون متحد و گاه چون دشمن در ماننا اقامت داشته‌اند.
عطای او نه همین لعل و زر بود به مثل که این دفینه خاکست و آن ذخیره کان
خادم قصر مرا دفینهٔ خسرو چاکرکاخ مرا خزینهٔ قارون
ز گنج راز در هر کنج سینه نهاده خازن تو سد دفینه
دنیاپرست حسرت جاوید می‌برد در خاک مانده از دل قارون دفینه‌ها
در هر ویران دفینه گنج دگر است عشق است دفینه در خراب دل من