خیابانی

معنی کلمه خیابانی در لغت نامه دهخدا

خیابانی. ( اِخ ) شیخ محمد خیابانی ( 1297 - 1338 هَ. ق. ) مشروطه طلب معروف آذربایجان که در دوره دوم مجلس بوکالت رسید و بعد از دوره دوم به تبریز رفت و در آنجا علیه اعمال نفوذ روسهای تزاری قیام کرد و با حکومت مرکزی نیز مخالفت نمود، وسرانجام این قیام بشکست و کشته شدن او منتهی شد. رجوع بخاطرات و خطرات مخبرالسلطنه هدایت و تاریخ هیجده ساله آذربایجان کسروی و کتاب قیام خیابانی شود.

معنی کلمه خیابانی در فرهنگ فارسی

محمد (شیخ ) از روحانیون آزادیخواه تبریز ( و. ۱۲۹۷ - مقت. ۱۳۳۸ ه. ق . ) . وی در جنگ بین المللی اول در برابر فشار روسهای تزاری ایستادگی کرد و پس از جنگ مذکور چون وضع حکومت مرکزی خوب نبود با حکومت مزبور مخالفت نمود و در عین حال از نفوذ کمونیسم جلوگیری میکرد . عاقبت با ورود والی جدید ( مخبر السلطنه ) در تبریز بقتل رسید.
شیخ محمد خیابانی مشروطه طلب معروف آذربایجان که در دوره دوم مجلس بوکالت رسید و بعد از دوره دوم به تبریز رفت و در آنجا علیه اعمال نفوذ روسهای تزاری قیام کرد و با حکومت مرکزی نیز مخالفت نمود و سرانجام این قیام بشکست و کشته شدن او منتهی شد .

معنی کلمه خیابانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خیابانی (ابهام زدایی). خیابانی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • شیخ محمد خیابانی، عالم و مبارز دوران مشروطیت در آذربایجان• علی واعظ خیابانی تبریزی، از علمای قرن چهاردهم هجری قمری• محمدحسین سبحانی خیابانی، یکی از عالمان و فقیهان تبریز و از علمای قرن چهاردهم• محمدعلی مدرس خیابانی تبریزی، از علمای قرن چهاردهم هجری قمری
...

جملاتی از کاربرد کلمه خیابانی

آکادمی کولاروسی (۱۸۷۰–۱۹۳۰) یک مدرسه هنری در پاریس بود که در سال ۱۸۷۰ توسط فیلیپو کولاروسی مدل و مجسمه‌ساز ایتالیایی تأسیس شد. در ابتدا این مدرسه در ایل دو لا سیته واقع شده بود و در سال ۱۸۷۹ به خیابانی در منطقه ۶ پاریس منتقل شد. در نهایت این مدرسه در دهه ۱۹۳۰ تعطیل شد.
گر خون خیابانی مظلوم بجوشد سرتاسر ایران کفن سرخ بپوشد
احمد ناطقی پس از برگزاری نمایشگاه در حلبچه به مدت دو سال در جستجوی افراد زندهٔ تصاویرش بود و ۷ نفر از آن‌ها را در مشهورترین عکس‌هایش را یافت و پس گفت‌وگو با آنان عکس‌هایی از از آنان تهیه کرد و مجموعهٔ عکس‌های فاجعه به همراه نمایشگاه خیابانی و عکس‌های مقایسه‌ای را در مجموعه‌ای با عنوان صدای سکوت به سه زبان فارسی، کردی و انگلیسی به چاپ رساند.
آنتونی لیستر (متولد ۱۹۸۰) یک هنرمند معاصر استرالیایی است. لیستر در نوجوانی به جنبش هنر خیابانی در شهر خود بریزبن و بعداً در حومه داخلی سیدنی و ملبورن کمک کرد. سبک هنری او از زغال چوب، اکریلیک، رنگ اسپری و روغن استفاده می‌کند.
در همان زمان مخالفت‌هایی با این نام‌گذاری در ایران انجام شد و افراد و رسانه‌ها، محمد خیابانی، روزنامهٔ جنگل و روشنفکران آذربایجانی ایرانی، واکنش منفی به این نام‌گذاری نشان دادند. ولادیمیر مینورسکی می‌گوید که این نام‌گذاری دولت مساوات در زمان نوری‌پاشا انجام گرفت.
آزار خیابانی یا آزار جنسی در خیابان شکلی از آزار جنسی‌ست و به رفتاری گفته می‌شود که در فضاهای عمومی نسبت به یک فرد غریبه، بدون رضایت او، اعمال می‌شود. این رفتار می‌تواند شامل اظهار نظر، ایما و اشاره یا رفتاری فیزیکی باشد. آزار خیابانی ممکن است به دلیل جنسیت، یا دریافت فرد از جنسیت خود، بیان جنسیت یا گرایش جنسی نسبت به فرد اعمال شود.
میان باغ، از سرو صنوبر خیابانی و جویی در میان است
روی هم رفته، ۷۸ تن در جریان اعتراضات خیابانی ۱۳۸۸ (تا ۱۳۹۰) توسط نظام جمهوری اسلامی ایران کشته شدند.
خیابانی بنا فرمود گرداگرد دریاچه که می‌رقصد درختانش ز سیرابی و ریّانی
خیابانی در مشرق پردیس اصلی دانشگاه تهران به نام او نامیده شده است. نیز مجسمه‌ای در کرمان از او نصب است.
حسّ من با من آن کرد که عالم دانند مخبرالسلطنه با روح خیابانی کرد
به کوی عشق ز نقش قدم فتاده تریم و گرنه در گذر خود ، فلک خیابانیم
ز فیلان نهر را هر سو شکافی خیابانی به راه کوه قافی
به گفته یک منبع محلی، شرایط این شهر در حال حاضر به شکلی است که در روز، حضور نیروهای امنیتی چشمگیر است، اما با تاریک شدن هوا و آغاز اعتراض‌ها و حضور خیابانی مردم، شرایط تغییر می‌کند و نیروها مجبور به عقب‌نشینی می‌شوند.
که دیده جز درین فردوس ثانی؟ خیابانی ز آب زندگانی
زهر سو خیابانی آراسته ز خار و خسش سبزه پیراسته
گرچه در نظم جهان کاری نمی‌آید ز ما از حدیث راست، سرو این خیابانیم ما
در همین هنگام کار دو دستگی میان دموکرات‌ها بالا گرفت و هم‌اندیشان کسروی از حزب انشعاب دادند و دسته تنقیدیون را پدیدآوردند. در واپسین دیداری که میان کسروی و خیابانی پدید آمده‌بود این دو به درشتی با هم سخن گفتند و پس از آن کسروی دیگر با خیابانی دیداری نداشت. اگرچه کسروی در زندگی‌نامه‌اش از آن درشتی در برابر مردی که هجده یا هفده سال از او بزرگ‌تر بود ابراز پشیمانی کرده‌است.