معنی کلمه یهود در لغت نامه دهخدا
یهود. [ ی َ ] ( اِخ ) یهودا. نام برادر یوسف ( ع ). ( منتهی الارب ). رجوع به یهودا شود.
یهود. [ ی َ ] ( اِخ ) عبرانیان در هنگام تشکیل دو دولت ، یکی را اسرائیل و دیگری را یهود نامیدند. ( از قاموس الاعلام ترکی ). و رجوع به عبرانیان شود. || ج ِ یهودی. ( زمخشری ) ( دهار ) ( السامی فی السامی ) ( منتهی الارب ). یهودان. جهودان. کلیمیان. ( یادداشت مؤلف ). جهودان. ( آنندراج ).
یهود. [ ی َ ] ( اِخ ) قوم موسی ، بدان جهت این نام نهادند که موسی گفت :اًنا هُدْنا الیک ؛ یعنی ما با تو رجوع کنیم و ایشان هفتادویک فرقه اند. ( نفائس الفنون ). اعجمی معرب است و آنان منسوبند به یهوذابن یعقوب ، پس یهود خوانده شدند و با دال معرب شد. ( ازالمعرب جوالیقی ص 357 ). جهود و تیداک و چغود و کسی که متدین به دین حضرت موسی باشد. مردمان جهود. ج ، یُهْدان. ( ناظم الاطباء ). نام قومی از سامیان که موسی پیامبر آن قوم را از مصر به شام برد. جهود. کلیمی. بنی اسرائیل. یهودی. ( یادداشت مؤلف ). قوم یهود را عبرانیان نیز گویند و این کلمه از عابر به معنی گذرنده مشتق است و یا از عابر مشتق است که جد ابراهیم خلیل بود و به روایتی چون حضرت ابراهیم از گذرگاه فرات گذشته و به اراضی فلسطین درآمد، کنعانیان او را عبرانی لقب دادند. همچنین این قوم را در نسبت به حضرت یعقوب ، بنی اسرائیل گویند زیرا اسرائیل لقب حضرت یعقوب است. تاریخ سیاسی قوم یهود را به هفت دوره تقسیم می کنند:
1- از ابراهیم خلیل تا موسی ، دوره توقف چهارصدساله در مصر.
2- از موسی تا شائول ، دوره خلاصی بنی اسرائیل از عبودیت مصر و بعثت حضرت موسی در کوه سینا و چهل سال گردش قوم در دشت.
3- از شائول تا تقسیم مملکت یهود که تخمیناً 120 سال و شامل دوران ترقی یهود تحت سلطنت داود و سلیمان است.
4- از تقسیم مملکت تا انتهای تألیف عهد قدیم که تقریباً 500 سال طول کشید و شامل وفات سلیمان و انقراض سلطنت اسرائیل است.
5- از مراجعت از اسیری تا بعثت مسیح.
6- از آمدن مسیح تا انهدام اورشلیم.
7- از انهدام اورشلیم به بعد که یهودیان در جهان پراکنده شدند تا این زمان ( زمان تألیف کتاب ) حدود دوازده میلیون یهودی در سراسر گیتی زندگی می کنند. ( از قاموس کتاب مقدس ) :