یخچال
معنی کلمه یخچال در لغت نامه دهخدا

یخچال

معنی کلمه یخچال در لغت نامه دهخدا

یخچال. [ ی َ ] ( اِ مرکب ) هرجایی که در آن یخ را نگاهداری می کنند. یخدان. ( ناظم الاطباء ). چاله عمیق و مسقف که یخ به زمستان درآن ریزند و نگهدارند تابستان را. ( یادداشت مؤلف ). گودی که یخ را در آن گذارند. ( آنندراج ) :
معده شعله خوار صد دوزخ
مطبخ یخ فروش صد یخچال.ظهوری ( از آنندراج ). || در تخاطب عامه کلمه ای است که گویند برای نمودن بی ملاحتی گفتار گوینده که بسی سرد و بی مزه سخن گوید. ( یادداشت مؤلف ).
- مِثل ِ یخچال ؛ گفتاری بی مزه و سرد از دهانی سرد. ( یادداشت مؤلف ).
|| دستگاهی الکتریکی که مصنوعاًدر آن یخ بوجود آورند. ( یادداشت مؤلف ).

معنی کلمه یخچال در فرهنگ معین

( ~. ) (اِمر. ) ۱ - محل نگاهداری یخ . ۲ - وسیله ای که با نیروی برق کار می کند و هرچه را در آن بگذارند سرد نگاه می دارد.

معنی کلمه یخچال در فرهنگ عمید

۱. [منسوخ] گودال بسیاربزرگ سرپوشیده در زمین که در فصل زمستان در آنجا یخ انبار می کنند و برای تابستان نگه می دارند.
۲. صندوق فلزی یا چوبی که میوه یا خوراکی های دیگر را در آن کنار یخ می گذارند تا سرد شود، یخدان.
۳. دستگاهی صندوق مانند به اندازه های مختلف که با برق کار می کند و هرچه را که در آن بگذارند سرد نگه می دارد.
۴. (زمین شناسی ) توده های دائمی و عظیم یخ در مناطق سردسیر زمین.

معنی کلمه یخچال در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱- گودال بزرگ وسقف دار که در فصل زمستان یخ ها را در آن انبار می کردند تا در تابستان بمصرف رسانند. محل نگهداری یخ محل ذخیر. یخ برای ایام تابستان در گذشته جهت ذخیر. یخ برکه های کوچکی تعبیه میکردند و در فصل سرما آب در برکه ها می انداختند پس ازیخ زدن آبها تکه های یخ را به محلی که جهت ذخیر. یخ در مجاورت برکه ساخته بودندانبارمیکردند.این محل ذخیره ئیخ عبارت از گودال عظیم دایره مانندی بود که سقفی مخروطی شکل و عظیم بر روی آن ساخته بودند این محل را بنام یخدان یایخچال مینامیدند یخدان یخ خانه . تاپیش ازتاسیس کارخانه های یخ سازی درتهران وشهرستانهایخچال ها فراوان بود وهم اکنون نیز دربعض شهرها دیده میشود. ۲- توده های عظیم یخ طبیعی فشرده شده دراماکن سرد ومرتفع کوهستانی یخچال طبیعی .۳- وسیله ای مکعب مستطیل شکل بگنجایش های مختلف که درمنازل واغذیه فروشیهاجهت سرد نگاهداشتن اغذیه و تهی. مقادیر کم یخ بکار میرود اینگونه یخچالها با برق و یا نفت کار میکنند و باسامی یخچال برقی و یا نفتی موسومند . یا یخچال برقی . یخچالیکه در منازل و یا اغذیه فروشیها مورداستفاده قرار میگیرد و با نیروی برق کار میکند یخچال الکتریکی . یا یخچال الکتریکی . یخچال برقی . یا یخچال نفتی . یخچالی که در منازل و اغذیه فروشیها مورد استفاده واقع میشود و با نفت کار میکند. ۴- آدم خنک وبی مزه .

معنی کلمه یخچال در دانشنامه عمومی

یخچال دستگاهی است که از یک وسیله سردکننده به همراه یک عایق حرارتی و سازوکاری برای انتقال گرما از داخل این محفظه به بیرون تشکیل می شود. از یخچال برای خنک نگهداشتن مواد غذایی، داروها و دیگر چیزهای فاسد شدنی استفاده می شود. یخچال ها از دیرباز تاکنون تغییرات بسیاری را به خود دیده اند. از یخچال های طبیعی گرفته تا یخچال های دست ساز زیرزمینی و بعدها یخچال های نفتی و گازی و عموم یخچال های امروزی که با جریان الکتریسیته کار می کنند.
بشر از دیرباز برای حفظ مواد غذایی از چشمه ها، چاه ها یا غارهای زیرزمینی استفاده می کرد. آب انبار و یخدان برای نگهداری آب یخ در تابستان ها به کار می رفته اند.
ایرانیان باستان از اولین کسانی بودند که نوعی کولر را با استفاده از اصول سرمایش تبخیری و خنک کننده تابشی به نام یخچال اختراع کردند. این مجموعه ها از فضاهای ذخیره سازی زیرزمینی، یک ساختار گنبدی روی زمین با عایق ضخیم و مجهز به بادگیر و مجموعه قنات استفاده می کردند.
در قرن ۱۱ میلادی دانشمند ایرانی ابن سینا، مبرد را اختراع کرد که برای چگالش پیوند بخارهای آروماتیک بکار می رود. اینکار گامی بزرگ در تکنولوژی تقطیر بود و او از آن برای تقطیر بخار استفاده کرد.
در دوران مدرن، قبل از اختراع یخچال برقی مدرن، از یخ خانه ها و جعبه های یخ در بیشتر سال استفاده می شد. زمانی که در نزدیکی دریاچه های آب شیرین قرار می گرفتند یا در زمستان مملو از برف و یخ بودند، زمانی بسیار رایج بودند. امروزه نیز از وسایل طبیعی برای خنک کردن غذاها استفاده می شود. در دامنه های کوه، رواناب حاصل از ذوب شدن برف راه مناسبی برای خنک کردن نوشیدنی ها است و در طول زمستان می توان شیر را برای مدت طولانی تری فقط با نگهداری آن در فضای باز، تازه نگه داشت. کلمه «یخچال» حداقل در قرن هفدهم مورد استفاده قرار گرفت.
نخستین یخچال مصنوعی شناخته شده در ۱۷۴۸ میلادی به دست ویلیام کولین در دانشگاه گلاسگو رونمایی شد. اولیور ایوانس، مخترع آمریکایی، که به عنوان پدر یخچال شناخته می شود، مخترع یخچال بخار فشرده است، با این وجود او دستگاهی که بتواند فرایند مربوط را طی کند نساخت. در سال ۱۸۳۴ میلادی، ژاکوب پرکینز با تغییر در طرح اولیهٔ ایوانس توانست اولین یخچال جهان را بسازد و. جان گوری، یک مخترع آمریکایی اهل فلوریدا، نخستین یخچال مکانیکی را در ۱۸۴۱ میلادی بر پایهٔ طرح ایوانس ساخت که از آن برای ساختن یخ برای خنک نگاه داشتن مبتلایان تب زرد استفاده می کرد. در ۱۸۵۳ نخستین یخچالی که می توانست روزانه یک تن یخ تولید کند توسط یک استاد آمریکایی به ثبت رسید.
یخچال (فیلم). «یخچال» ( انگلیسی: Freezer ) یک فیلم است که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد.
معنی کلمه یخچال در فرهنگ معین
معنی کلمه یخچال در فرهنگ عمید
معنی کلمه یخچال در فرهنگ فارسی
معنی کلمه یخچال در دانشنامه عمومی

معنی کلمه یخچال در دانشنامه آزاد فارسی

محوطه هایی وسیع و چندهکتاری در بیرون شهرها که از آن ها یخ طبیعی می گرفتند. زمستان ها در محل هایی به نام یخ چاوان که بیست تا ۱۰۰ متر طول و عرض و یک متر عمق داشت، آب جاری می کردند که معمولاً از نهرها و جوی های روباز و آب باران تشکیل می شد، تا جریان هوا آن ها را به یخ تبدیل کند. در هر یخچال پنج تا دَه یخ چاوان بود و برای سردترکردن آن ها، دیوارهای بلند در اطرافشان می ساختند. وسط یخ چاوان ها، انبارهایی به عرض دَه متر، طول بیست متر و عمق دَه تا پانزده متر با تاق ضربی آجری می ساختند که به آن ها توچال می گفتند. زمستان ها یخ ها را با دیلم به قطعات دومتری می شکستند و از دهانه های کناره چاوان به داخل توچال شرقی سُر می دادند و تابستان ها آن ها را بیرون می آوردند و می فروختند. یخچال ها صاحبانی داشتند که گاه تا ۲۰۰ کارگر برای آن ها کار می کردند. از توچال و قله های نزدیک تهران و آبگیرهای شمال شهر نوعی یخ شفاف و تمیز استخراج می شد که به مصرف اعیان و اشراف و فالوده سازها می رسید. در اواخر دهۀ ۱۳۴۰ در تهران ۳۷ یخچال بود که بعدها تخریب و به خانه تبدیل شدند. مشهورترین یخچال های تهران یخچال سنگی دوجداره در سه راه ژاله حدود کوچۀ پرورشگاه کنونی، یخچال وزیر و یخچال حاجی عبداللطیف بودند.
یخچال (جغرافیا). یخچال (جغرافیا)(glacier)
یخچال
توده ای از یخ در کوهستان ها، در میدان های برفگیرِبالای خط برف. به این توده، در حین حرکت آرام به پایین دست، از بالا پیوسته برف افزوده می شود. عوارض جغرافیایی ناشی از عمل فرسایشییخچال ها (فرسایش یخچالی) مشخص اند و شامل ناوه های یخچالی(دره های Uشکل) چالگاهها و کوه تیزه(ستیغ ) ها می شوند. در زمین های پست، واریزههای حمل شده با یخچال (نهشته های یخچالی) نهشته می شوند و چشم اندازهای دیگری ایجاد می کنند که عبارت اند از یخ رفتها و خاگه های یخچالی. یخچال ها در مکان هایی ایجاد می شوند که میزان بارش سالیانه برف بیش از میزان ذوب و زه کشی (← بیلان_یخچال) باشد. به ناحیۀ بالای یخچال منطقۀ انباشت، و به ناحیۀ پایین یخچال منطقۀ یخکاسب (منطقۀ فرساب)می گویند. در منطقۀ انباشت، برف براثر وزن لایه های بالایی فشرده و به یخ تبدیل می شود و براثر نیروی جاذبه به پایین دست شیب حرکت می کند. شکل و ساختار یخ در حین حرکت تغییر می کند. ذوب بخشی از یخ در قاعدۀ یخچال موجب لغزش یخچال می شود و به این ترتیب، یخچال روی بستر سنگیخود حرکت می کند. در منطقۀ فرساب، ذوب اتفاق می افتد و یخ نهشته های یخچالینهشته می شوند. وقتی یخچال از روی سطحی ناهموار عبور می کند، یخ کافتهای عمیقی در لایه های فوقانیِ تودۀ یخ به وجود می آید. اگر یخچال به دریا یا دریاچه ای برسد، می شکند و کوه های یخشکل می گیرند. یخچالی که یک یا چند یخچال دره ایدر قاعدۀ کوه تشکیل می دهد، یخچال کوه پایه اینام دارد. توده ای از یخ را که ناحیۀ وسیعی از سطح خشکی یا قاره ای را می پوشاند، مثلاً در گرینلند یا قطب جنوب، و بر روی این ناحیه در همۀ جهات حرکت می کند، ورقۀ یخیمی نامند.

معنی کلمه یخچال در ویکی واژه

وسیله‌ای معمولا به شکل مکعب مستطیل و با ابعاد گوناگون که برای سرد نگه داشتن مواد خوراکی و تهیه یخ به مقدار کم بکار می‌رود. محل نگاهداری یخ.
وسیله‌ای که با نیروی برق کار می‌کند و هرچه را در آن بگذارند سرد نگاه می‌دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه یخچال

مخلوط این مواد باید برای چند ساعت یا یک شب قبل از مصرف در یخچال نگهداری شود تا طعم‌ها با هم مخلوط شوند.
خانواده‌هایی که آگاهی از زمان تولد فرزند خود دارند، در طول سال اقدام به نگهداری مقداری برگ گل در یخچال نموده تا با تولد نوزاد به انجام این مراسم بپردازند.
سردی یی گر در سخن بینی مرا معذور دار ز آنکه باشد مسکنم در پشت یخچال ای وزیر
الله‌آباد (جرقویه) یا یخچال روستایی در بخش جرقویه علیا شهرستان جرقویه. در استان اصفهان ایران است. این روستا در فاصله ۴۵ کیلومتری شهرستان ورزنه و ۱۲۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان واقع شده است؛ نام قدیمی این روستا یخچال بوده‌است.
اقلیم قطبی مناطقی را در بر می‌گیرد که با ویژگی‌هایی مانند نبود تابستان‌های گرم مشخص می‌شود. میانگین دمای هوا در همه ماه‌های سال در اقلیم قطبی کمتر از ۱۰ درجه سلسیوس (۵۰ درجه فارنهایت) است. سرزمین‌های دارای اقلیم قطبی بیش از ۲۰ درصد از مساحت زمین را می‌پوشانند. در این مناطق خورشید در تابستان در ساعت‌های طولانی و در زمستان در ساعت‌های بسیار کمتری می‌تابد. اقلیم قطبی باعث پیدایش مناطق بدون درخت توندرا، یخچال‌های طبیعی و لایه‌های دائمی یا نیمه‌دائمی یخ می‌شود. در این نوع اقلیم تابستان‌ها گرم نیستند و زمستان‌ها بسیار سرد است.
برخی از بخش‌های شمالگان در تمام طول سال از یخ (یخ دریا، یخ یخچال‌های طبیعی یا برف) پوشیده شده‌اند و تقریباً همه بخش‌های شمالگان دوره‌های زمانی طولانی پوشیده‌شدن سطح با برخی از انواع یخ را تجربه می‌کنند. میانگین دمای ژانویه از حدود ۴۰- تا صفر درجه متغیر و دمای زمستان در مناطق وسیعی از شمالگان ممکن است به ۵۰- درجه سلسیوس برسد. میانگین دمای ژوئیه نیز از ۱۰- تا ۱۰+ درجه متغیر بوده و گاهی در تابستان ممکن است در برخی نقاط از ۳۰+ درجه نیز بگذرد.
در زبان‌های کنونی، لغت آلپ، آلم، آلبه یا آلپ به چراگاه‌های چرا در اطراف آلپ زیر یخچال‌ها، نه قله‌ها اشاره دارد.
همچنین بخشی از آب موجود در کره زمین به صورت بخار در اتمسفر و بخش دیگری نیز به‌صورت جامد در یخچال‌های طبیعی وجود دارد.
یا به یخچال از پی یخ شد یا زهیزم کشان دوزخ شد
تو ترکمان می‌زنی از فرط سیری روی مسند من ز جوع از پا فتاده پشت یخچال صغیران