یتیم
معنی کلمه یتیم در لغت نامه دهخدا

یتیم

معنی کلمه یتیم در لغت نامه دهخدا

یتیم. [ ی َ ] ( ع ص ) مرد بی پدر. ( منتهی الارب ). کودک بی پدر. ( ناظم الاطباء ). از آدمیان آنکه پدر از دست داده باشد و به حد مردان نرسیده باشد. ( از اقرب الموارد ). از آدمی آنکه پدر ندارد. ( آنندراج ). طفل بی پدرو گاهی به معنی بی مادر باشد و طفلی که مادر و پدر ندارد یتیم الطرفین گویند. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). بی پدر. ( دهار ). کَل . ( منتهی الارب ذیل کل ) :
همه خواسته سر بسر همچنان
بباید شمردن به رسم کیان
فروشید گوهر به زر و به سیم
زن بیوه و کودکان یتیم.فردوسی.دگر کودکانی که بینی یتیم
پدر مرده و نیستشان زر و سیم
بر ایشان ببخش آن همه خواسته
برافروز جان و روان کاسته.فردوسی.فرزند من یتیم و سرافکنده گرد کوی
جامه وسخ گرفته و در خاک خاکسار.کسایی.به گربه ده و به عکه سپرز و خیم همه
وگر یتیم بدزدد بزنْش و تاوان کن.کسایی.به یتیمی و دوروئیت همی طعنه زنند
نه گل است آنکه دوروی و نه دُرْ است آنکه یتیم.ابوحنیفه اسکافی ( از تاریخ بیهقی ).یکسال برگذشت که زی تو نیافت بار
خویش تو آن یتیم نه همسایه ت آن فقیر.ناصرخسرو.گرگ و پلنگ گرسنه میش و بره برند
وینها ضیاع و ملک یتیمان همی برند.ناصرخسرو.ور ودیعت نهند مال یتیم
نزد ایشان غنیمت انگارند.ناصرخسرو.گفت هرکرا خلافت خدای تعالی در روی زمین سیر نکند از ضیاع یتیمان و درویشان هم سیر نشود. ( کلیله و دمنه ).
بی او یتیم و مرده دلند اقربای او
کو آدم قبایل و عیسی دوده بود.خاقانی.جانم ار در نیم تیمار فراقش نیستی
آخر از جان یتیمانش غمی بزدودمی.خاقانی.بدان نفس که برافرازد آن یتیم علم
بدان زمان که براندازد این عروس نقاب.خاقانی.یتیمان را نوازش در نسیمش
از آنجا نام شد در یتیمش.نظامی.به قندیل قدیمان در زدن سنگ
به کالای یتیمان برزدن چنگ.نظامی.تو نترسی که باغ سازی و تیم
خرج آن جمله از خراج و یتیم.اوحدی.از برای امتحان خوار و یتیم
لیک اندر سر منم یار و ندیم.مولوی.

معنی کلمه یتیم در فرهنگ معین

(یَ ) [ ع . ] (ص . ) ۱ - کودک پدر مرده . ۲ - هر چیز منحصر به فرد و بی همتا.

معنی کلمه یتیم در فرهنگ عمید

۱. کودکی که پدرش مرده باشد، کودک پدرمرده.
۲. (صفت ) مفرد و یکتا از هر چیز.
۳. (اسم ) [قدیمی] دزد، راهزن.

معنی کلمه یتیم در فرهنگ فارسی

کودک پدرمرده، ایتام جمع، ونیزبه معنی مفردویکتا، دریتیم: مرواریدبی مانندوگرانبها
( صفت ) ۱- کودک بی پدر پدر مرده . ۲ - بی نظیر بی مانند: در یتیم . ۳- نوکر بچه که در خانواده ها بکار مهتری وتیمار ستوران وبیشتربه نگاهبانی گوسفندان وگاوان گماشته شود.

معنی کلمه یتیم در دانشنامه عمومی

یتیم به کودکانی که پدر یا مادر خود را از دست داده اند گفته می شود. به طور معمول لفظ یتیم در مورد کودکان به کار می رود. ولی در بعضی موارد به افراد بزرگسال نیز یتیم گفته می شود. در گویش های محلی ایران از کلمات متفاوتی برای این مفهوم استفاده می شود. در گویش لکی و لری واژه های یتیم و غوره کاربرد رایج دارند. در این گویش ها یتیم به کسی گفته می شود که پدرش فوت کرده و غوره اصطلاح از مادر مرده و کنایه از آدم بی اصل و نسب است. یتیم در اسلام شامل احکام خاصی دارد، از جمله اینکه محجور است و نمی تواند در اموال و حقوق مالی و امور غیرمالی ( مانند حق قصاص و طلاق ) تصرف کند.
در قرآن در هجده مورد به محبت به یتیم و حفظ اموال او و تربیت یتیم سفارش شده است.
یتیم (فیلم ۱۹۸۸). یتیم ( به انگلیسی: Yateem ) فیلمی به کارگردانی جی. پی. دوتا است که در سال ۱۹۸۸ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به سانی دئول، فرح، دنی دنزونگپا و آمریش پوری اشاره کرد.
یتیم (فیلم ۲۰۰۹). یتیم ( به انگلیسی: Orphan ) نام یک فیلم ترسناک آمریکایی محصول سال ۲۰۰۹ است. این فیلم سومین فیلم ژائومه کولت - سرا به عنوان کارگردان است. در این فیلم ویرا فارمیگا، پیتر سارسگارد و ایزابل فورمن بازی کرده اند. لئوناردو دی کاپریو یکی از تهیه کنندگان این فیلم است.
فیلم پیش درآمدی با عنوان یتیم: اولین قتل توسط پارامونت پیکچرز ساخته و در ۱۹ اوت ۲۰۲۲ اکران شد.
داستان فیلم درباره زوجی به نام کیت و جان است که دو بچه بنام های مکس و دنیل دارند اما دختری ۹ ساله بنام استر را از یتیم خانه ای به سرپرستی قبول می کنند.
یتیم (فیلم ۲۰۱۶). یتیم ( به انگلیسی: Orphan ) فیلمی محصول سال ۲۰۱۶ و به کارگردانی آرنو دو پالیر است. در این فیلم بازیگرانی همچون آدل انل، ادل اگزارکوپولوس، سولنی ریگو، وگا کیوزیتک، جلیل لیسپرت، جما آرترتون، نیکولا دوووشل، سرژی لوپس، جوناس بلوکت و جنیفر دکر ایفای نقش کرده اند.
معنی کلمه یتیم در فرهنگ معین
معنی کلمه یتیم در فرهنگ عمید

معنی کلمه یتیم در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسلام به افرادی که زمینه ظلم کردن به آن ها زیاد است، توجه خاصی دارد. یکی از این موارد که اسلام به آن توجه ویژه دارد، یتیم است. در قرآن۲۳ بار راجع به یتیم سفارش شده است.
در قرآن مجید درباره ایتام آیات متعددی دیده می شود که در پاره ای از آیات، بی اعتنایی به یتیمان را علامت کفر و نفاق می شمارد و می فرماید: • «ارایت الذی یکذب بالدین؛ آیا دیدی آن را که دین و روز قیامت را دروغ می پندارد،»• «فذلک الذی یدع الیتیم؛ پس او کسی است که یتیم را از خود می راند.»و در جای دیگر می فرماید: • «کلا بل لا تکرمون الیتیم؛ چنان نیست که شما خیال می کنید بلکه شما یتیمان را گرامی نمی دارید»•«و لا تحاضون علی طعام المسکین؛ و یکدیگر را بر اطعام مستمندان تشویق نمی کنید.» بی اعتنایی به یتیمان را علامت کفر و نفاق می شمارد و می فرماید: • «ارایت الذی یکذب بالدین؛ آیا دیدی آن را که دین و روز قیامت را دروغ می پندارد،»• «فذلک الذی یدع الیتیم؛ پس او کسی است که یتیم را از خود می راند.»و نیز می فرماید: • «لیس البر ان تولوا وجوهکم قبل المشرق و المغرب و لکن البر من آمن بالله و الیوم الآخر و الملائکة و الکتاب و النبیین و آتی المال علی حبه ذوی القربی و الیتامی و المساکین؛ نیکی (تنها) این نیست که به هنگام نماز صورت خود را به سوی مشرق و مغرب کنید بلکه نیکوکار کسی است که به خدا و روز رستاخیز و فرشتگان و کتاب آسمانی و پیامبران ایمان آورد و مال خود را با تمام علاقه ای که به آن دارد به خویشاوندان و یتیمان و از کارافتادگان و انفاق کند.»باید توجه کرد که یتیم نوازی فقط این نیست که به او آب و نان بدهیم، بلکه نکته اساسی احترام و اکرام یتیم است. «کلا بل لا تکرمون الیتیم؛ چنین نیست (که می پندارید که زیادی نعمت، آزادی عمل دادن است و کمی آن خوار شمردن؛ و تنها پندارتان خطا نیست) بلکه یتیم را گرامی نمی دارید.» «فاما الیتیم فلا تقهر؛ پس یتیم را هرگز خوار و رانده مساز.»
مفهوم یتیم
«یتیم» در اصل به معنای تنها و منفرد است و از یتم، یتیم، یتما و یتما می باشد و در افراد انسان، به انقطاع و جدایی کودک از پدر یا از دست دادن او قبل از سن بلوغ اطلاق می شود. یتیم در اصطلاح مفسران نیز دارای معنای ویژه ای است؛ چنان که مرحوم علامه طباطبایی (رحمه الله) می گوید : «یتیم به کسی گفته می شود که پدرش را از دست داده و این واژه برای شخصی که مادرش مرده، به کار نمی رود.
سرپرستی ایتام
قرآن کریم و پیشوایان معصوم (علیهم السلام) امر سرپرستی کودکان یتیم را از بهترین و پسندیده ترین امور به حساب می آورند. و مؤمنان را در این راستا راهنمایی و تشویق می نمایند، تا در جامعه یتیمی آواره نماند و در پناه مؤمنان نیازهای آن ها برطرف شود. قرآن کریم می فرماید:• «... یسـلونک عن الیتـمی قل اصلاح لهم خیر وان تخالطوهم فاخوانکم... ؛ از تو درباره یتیمان می پرسند، بگو: اصلاح کار آنان بهتر است و اگر زندگی خود را با زندگی آنها بیامیزید، آنها برادران دینی شما هستند.» از آیه یاد شده بر می آید که بهترین محیط برای کودکان یتیم، محیط طبیعی خانواده است و پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) جای دادن یتیم در منزل و تامین نیازمندی های او را باعث قبولی اعمال در پیشگاه خداوند دانسته است. در حدیث دیگری فرموده: «در خانه ای که یتیم باشد، رحمت و برکت الهی در فضای آن خانه حاکم خواهد شد.» و باز می فرمایند: «من و سرپرست یتیم، در بهشت در کنار هم خواهیم بود.» حضرت علی (علیه السّلام ) می فرماید: «هر مرد و زن با ایمانی که از روی مهربانی دست خود را روی سر یتیمی بکشد، خدای متعال به عدد هر مویی که دست خود را روی آن می گذارد، یک ثواب برای او می نویسد.» اگر چه امروزه مؤسسات و کانون های یتیم نوازی در نقاط مختلف برقرار است، ولی چنین مراکزی به خاطر شرایط حاکم بر آنها، به صفا و صمیمیت و گرمی خانواده نمی رسد، چون اگر یتیمی در آغوش خانواده ای ایده آل پرورش یابد، به مراتب بهتر از مربیان مؤسسات حمایت از ایتام، به یتیم ها محبت می کنند. بدیهی است که یتیم در میان خانواده ای که او را به فرزند خواندگی قبول کرده اند می تواند با جامعه و اطرافیان ارتباط بهتری برقرار نماید.
شیوه های رفتاری با ایتام
...
[ویکی شیعه] یَتیم در اصطلاح فقهی به کسی گفته می شود که پدرش را قبل از بلوغ از دست داده است. احسان، انفاق، اطعام، احترام، رسیدگی به امور یتیم و سرپرستی آن ها از سفارشات قرآن و روایات درباره ایتام است. برای یتیم احکام شرعی وجود دارد؛ از جمله: محجور بودن، ولایت با جد پدری، حق حضانت با مادر، حرمت زدن ظالمانه یتیم، حفظ و امانتداری اموال یتیم و تصرف در آن به بهترین وجه، گناه کبیره بودن خوردن مال یتیم، جایز نبودن تجارت و قرض با مال یتیم بدون رعایت مصلحت او، تحویل اموال یتیم پس از بلوغ و رشد، سهم بردن سادات یتیم از خمس. یتیم پس از بلوغ یا رشد، از یتیمی و احکام آن خارج می شود.
یتیم (جمع: اَیتام و یَتامیٰ) در اصطلاح فقهی کسی است که پدرش را قبل از بلوغش از دست داده است؛ هرچند جدش زنده باشد. از نظر شرعی به کسی که مادرش فوت کرده باشد یتیم نمی گویند. در قرآن و حدیث، یتیم در معنای غیر شرعی و لغوی (به معنای انفراد و تنهایی و در انسان شامل کسی می شود که یکی از والدینش را از دست داده است) نیز استعمال شده است.

معنی کلمه یتیم در ویکی واژه

orfano
کودک پدر مرده.
هر چیز منحصر به فرد و بی همتا.

جملاتی از کاربرد کلمه یتیم

یهودیان لهستانی در ارتش آندرس اهداف اضافی، جدا از مبارزه با نازی‌ها داشتند. وقتی ارتش آندرس اتحاد جماهیر شوروی را در سفر خود به سمت خاورمیانه ترک کرد، خانواده‌های سربازان و گروه‌هایی از کودکان یهودی، کودکان یتیم جنگ، به سربازان یهودی پیوستند. پس از ورود به تهران، ایران، این کودکان به گروهی راهبه داده شدند تا به فلسطین منتقل شوند. این افراد بعدها به کودکان تهران معروف شدند.
ادیت کلارک ۱۰فوریه، ۱۸۸۳، در شهرستان هاوارد، مریلند به دنیا آمد. او یکی از نه فرزند جان ریگلی کلارک، و سوزان دورسی اوینگز، بود. او در ۱۲ سالگی یتیم شد. او با استفاده از ارث خود را به مطالعه ریاضیات و نجوم در کالج واسر، که در سال ۱۹۰۸ از آن فارغ‌التحصیل شد پرداخت.
دارد به تو باز چشم امید هر جاست یتیمی و اسیری
دریا به سعی، گرد یتیمی ز ما نبرد آب گهر چگونه دهد شستشوی ما؟
ظلم پیشه وزیر نشناسد جز حق پادشاه مال یتیم
شرمنده دو لفظ تو از تو نواخت یافت آری کریم نیک نوزاد یتیم را
ز بحر لطف و معانی دو صد هزاران در یتیم ماند به فوت امام حکمت و شرع
گفت آوخ که امیدم همه ره یافت به بیم ای پدر خود که بدین کودکیم کرده یتیم
پس یتیم بیکسی پیدا کند مال او در دفتر خود جاکند
والدین وی در هنگام تولدش از هم جدا شدند و در سن چهارده سالگی یتیم شد و مادرش در ۳۸ سالگی در یک تصادف جان خود را از دست داد.
یتیم ار بگرید که نازش خرد؟ وگر خشم گیرد که بارش برد؟
تا نپیوندم به دریا، نیست آسایش مرا می کند گرد یتیمی خاک را سیلاب من
از پدر و مادرِ گیتی نزاد چون سرِ دندانِ تو درِّ یتیم