یارسان

معنی کلمه یارسان در فرهنگ اسم ها

اسم: یارسان (پسر) (کردی) (تلفظ: yarsan) (فارسی: یارسان) (انگلیسی: yarsan)
معنی: همراهی و پیروی از سلطان

معنی کلمه یارسان در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:اهل حق

معنی کلمه یارسان در ویکی واژه

یارسان، نام یک دین است که در میان مردم کرد در ناحیه جنوب کردستان، یعنی منطقه کرمانشاه، لک و نیز منطقه گرمیان و خانقین در کردستان عراق رواج دارد. این دین همچنین پیروانی از دیگر قومیت ها مانند ترک، لر و فارس دارد. واژه یارسان از دو بخش یار+سان تشکیل شده است. یار به معنای همراه و پیرو، و سان به معنای سلطان است. یارسان به معنای همراهی و پیروی با سلطان است که مراد از سلطان، سلطان سهاک است که رهبر و آشکارکننده این دین و تجلی کامل ذات حق به شمار می آید.

جملاتی از کاربرد کلمه یارسان

امروزه اکثریت مردم این استان، مسلمان و اهل تسنن بوده و در انجام آداب و مناسک دینی از فقه شافعی پیروی می‌کنند و شافعی مذهب هستند. گروهی هم پیرو مذهب تشیع بوده که اکثریت آن‌ها در شرق استان ساکن هستند. علاوه بر این گروه‌های کوچکی نیز با پیروی از سایر ادیان همچون یهودی، مسیحی، یارسان، بهائی و مذاهب دیگر در این استان زندگی می‌کنند؛ در اینجا لازم است ذکر شود گفته شود که در دوره حاکمیت جمهوری اسلامی (رژیم کنونی)، با توجه به حکومت دین‌سالار و عدم امکان بیان آزادانه اعتقادات و باورهای مذهبی (به‌ویژه در مورد دین‌ناباروران و خداناباوران)، چنین آمارهایی به‌کلی خالی از اشکال نبوده؛ و نمی‌توان کاملاً به آنها اعتماد کرد.
افراد داعش دو آرامگاه مقدس پیران یارسان را مورد حمله قرار دادند. دیرینگی این مزارها به حدود ۷۰۰ سال پیش بازمی‌گردد.
مردم این دیار اکثراً شیعه مذهب هستند و در مواردی هم، در بعضی روستا یارسان اهل حق وجود دارد.
بقعه بابا یادگار مربوط به سدهٔ ۱۰ ه.ق است و در شهرستان دالاهو، دهستان بان‌زرده، منطقه بابا یادگار واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۱۰۱۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا زیارتگاه یکی از شخصیت‌های آیینی یارسان به نام بابا یادگار است. بابایادگار در دین یاری یکی از اعضای هفتن است که در قرن دهم هجری قمری می‌زیسته و در اوایل همان قرن از شاهو به دالاهو کوچیده است.
محمدمهدی کرمی ۲۲ ساله بود. او کُرد یارسان بود. او اصالتاً اهل بیجار در استان کردستان است. خانوادهٔ او به شهرستان نظرآباد مهاجرت کرده‌اند. او ورزش‌کار بود و در رشته کاراته فعالیت حرفه‌ای داشت. او بیش از ده عنوان قهرمانی کشوری و استانی داشته است و در سال ۱۳۹۶ به اردوی تیم‌های ملی کاراته ایران دعوت شده بود. او با کارگری و به‌گفتهٔ خودش: «نانِ حلال» به معاشِ خانواده کمک می‌کرد.
خداناباوران، دین‌ناباوران، بهائیان، یارسانی‌ها، مندائیان، سیک‌های ایران، رائلیان و همهٔ مسلمانانی که به کیشِ دیگری بگروند (نوکیشان اسلام‌ناباور)... ، فاقدِ هرگونه حقوقِ شهروندی، قانونی و بشری هستند و به‌شدت، سرکوب می‌شوند.