یارب

معنی کلمه یارب در فرهنگ معین

(رَ ) (اِ. ) [ ع . ] (ندا. ) پروردگارا، ای خدا.

معنی کلمه یارب در فرهنگ عمید

۱. پروردگارا، ای خدا.
۲. هنگام دعا، ناله به درگاه خدا، یا تعجب گفته می شود: یارب آن آهوی مشکین به ختن بازرسان / وآن سهی سرو خرامان به چمن بازرسان (حافظ: ۷۷۲ ).

معنی کلمه یارب در فرهنگ فارسی

( ندا ) ای خدا . پروردگار . : یا رب . زباد فتنه نگهدار خلک پارس چندانکه خاک را بود و باد را بقا . ( سعدی . کلیات )

جملاتی از کاربرد کلمه یارب

یارب شود چو دست سبو خشک زیر سر دستی که در شکستن من سنگ برنداشت
کدامین چشمه نوش است یارب تیغ ناز او؟ به زخمم بخیه، مور شهد ناب آلوده را ماند
در دام نفس و در قفس تن اسیر چند یارب مدد که وارهم از دام و از قفس
آغاز این شب نیک شد آوخ سحر نزدیک شد یارب که چون آغاز ما نیکو کنی انجام را
یارب چه شد امروز که آن ماه نیامد جان رفت ز تن وان بت دلخواه نیامد
بر کف‌ گرفت زلف ‌که یارب به موی من عمر امیر کن چو سر زلف من دراز
بقدر جور چو گفتی وفا کنم اهلی من و جفای تو یارب که بیش از ین بادا
الوند بیگ در سال بعد از مرگ احمد بیگ ۹۰۳ به‌ قدرت رسید. او در سال ۹۰۴ از برادرش محمدی بیگ شکست خورد و به تبریز آمد سپس تاج‌گذاری کرد. او در بهار سال ۹۰۶ در نزدیکی قزوین با سلطان مراد جنگید حاصل این جنگ صلحی بود که حکومت عراق و ایران را به مراد و حکومت دیاربکر و آذربایجان را به الوند بخشید.
یارب چه خاک بر سر بی‌طاقتی کنم دستم دچار دامن محشر نمی‌شود
شهر دیاربکر دارای برج و باروی تاریخی استواری است که در زمان‌های قدیم به عنوان پادگان لشکریان عثمانی برای نبرد با لشکر ایران بکار می‌رفته‌است. ایرانیان، عرب‌ها، ترک‌ها و مغول‌ها در دوره‌های گوناگون بر این شهر و باروهای آن فرمان رانده‌اند.
در اوایل سدهٔ دهم میلادی، گروه‌هایی از جنگجویان ترکمان (که به آن‌ها تُرکان غُز یا اُغوز نیز گفته می‌شد) و اصالتاً از آسیای میانه بودند، شروع به حرکت به سمت آذربایجان و حمله به شاهزاده‌نشین‌های ارمنی مانند واسپوراکان، در شرق مرز امپراتوری بیزانس کردند. مورخان ارمنی در این دوره، ترکمن‌ها را جنگجویانی با موهای بلند، مسلح به کمان و نیزه، که سوار بر اسب‌هایی بودند که به سرعت مانند باد پرواز می‌کردند توصیف کرده‌اند. قبایلی که به‌طور قطع تُرک شناخته می‌شدند میان سده‌های ۶ و ۱۰ میلادی در آسیای میانه ساکن بودند. نقل شده‌است که کردها در آذربایجان با قوم غز که به آذربایجان و همدان و دیاربکر و موصل و... حمله کرده‌بودند، مقابله کرده‌اند.
دیاربکر قبلاً پایتخت منطقه دیار بکر در پادشاهی آشور از قرن سیزدهم قبل از میلاد تا قرن ۷ قبل از میلاد (۶۱۲) بوده‌است. در جنگی که بین نیروهای آشور و ماد در سال ۶۱۲ قبل ازمیلاد انجام گرفت بر اثر شکست آشور از ماد منطقه دیار بکر نصیب ماد گردید. از سال ۶۱۲ قبل از میلاد مسیح این منطقه به طرف شرق و جنوب دیار بکر امروزی ماد اداره شده‌است، این منطقه بعداً در سال ۶۶ قبل از میلاد مسیح یک ایالت امپراتوری روم شد.
حق گویم و نادان به زبانم دهد آزار یارب چه شد آن فتوی بر دار کشیدن؟
صد ره مسافر همه کس از سفر رسید پیدا نمی شود اثر از یاربم هنوز