یاخته
معنی کلمه یاخته در فرهنگ معین
معنی کلمه یاخته در فرهنگ عمید
معنی کلمه یاخته در فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱- بیرون کشیده . ۲- پروده آموخته . ۳- ( اسم ) کوچکترین واحد زند. بدن موجودات زنده است که دارای دو قسمت مهم سیتوپلاسم و هسته میباشد. یاخته ها در حقیقت کوچکترین قسمت ساختمانی موجود زنده هستند که دارای تمام خواص و تظاهرات حیاتی میباشند. الف - سیتوپلاسم - که قسمت خارجی یاخته است وحول هسته رافراگرفته ماده ایست پروتیدی و سیال و قابل ارتجاع وانقباض و لزج وغیرقابل اختلط با آب و شبیه بمواد کلوئیدی است وتحت اثر گرما و الکل و غیره قابل انعقاد میباشد سیتوپلاسم دارای موادمختلف از قبیل آب و کمی املاح معدنی و مواد گلوسیدی و لیپیدی و پروتیدی استمواد پروتیدی در سیتوپلاسم بصورت آلبومین وبا گلبولین استدرسیتوپلاسم برخی دانه ها یا میله هایی دیده میشود بنام میتوکندری که در طرز عمل سلولهای مختلف دارای اهمیت زیادی میباشند(خصوصا درسلولهای ترشح کننده مثل غدد بزاقی و لوزالمعده و غیره ) علاوه بر این درسیتوپلاسم دانه های دیگری دیده میشو که سلول برای تغذی. خودازخارج جذب کرده یا این مواد را برای دفع حاضر کرده است این دانه ها را بنام کلی آنکلاوها نامند و همچنین در سیتوپلاسم حبابچه هایی دیده میشود که موسوم به واکوئول است در این واکوئول ها مواد ذخیره ای ورنگی و دیاستازها وگاهی املاح مختلفه دیده میشوند ب - هسته - درون سیتوپلاسم قرار گرفته ودارای واکنش اسیدی است و بارنگهای قلیایی رنگ آمیزی میشود در داخل هسته شیره ای بنام شیر. هسته وجود دارد و بعلاوه دارای رشته هایی شبکه مانند موسوم به رشت. لینیین میباشد که رنگ نمیگیرد وهمچنین رشته های دیگری بنام کرماتین دارد که رنگ های قلیایی را جذب میکند این رشته های کروماتین در موقع تقسیم غیر مستقیم بصورت رشته های کوتاه موسوم به کروموزوم درمی آیند درداخل هسته یک یا دودان. کوچک موسوم به نوکلئول ( هستک ) وجوددارد وبعلاوه غشایی از خارج هسته رافرا گرفته است که مانع اختلاط شیر. هسته باسیتوپلاسم میشود در داخل سیتوپلاسم نزدیک هسته جسم کوچکی بنام سانتروزوم وجود دارد که عمل مهم درتقسیم و نمو یاخته دارد دور سانتروزوم را کره ای بنام کر. هادی احاطه کرده و در اطراف کر. هادی خطوط شعاعی بنام آستر دیده میشود هست. عنصراصلی حیات و بقائ زندگی است و قطعه ای از یاخته که بدون هسته باشد از بین میرود در توارث نیز هسته وظیف. بزرگی را عهده داراست . یاخته های حیوانی در حول سیتوپلاسم دارای غشائ مشخصی نیستند فقط قسمت سطحی سیتوپلاسم دارای غلظت بیشتری است که آنرا ناشی از نیروی کشش سطحی مولکولهای سیتوپلاسم میدانندولی یاخته های گیاهی در خارج از سیتوپلاسم دارای غشائ مشخص میباشند که غالبا این غشائ سلولزی است و گاهی هم ترکیبش بعلت اعمال فیزیولوژیکی یاخته فرق میکند سلول .
معنی کلمه یاخته در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه یاخته در دانشنامه آزاد فارسی
یاخْته
(یا: سِلّول) در زیست شناسی، واحد ساختاری اصلی حیات. یاخته کوچک ترین واحدی است که قادر است مستقلاً زیست کند و براثر تکثیر موجوداتی شبیه خود را به وجود آورد. همۀ موجودات زنده، به جز ویروس ها، از یک یاخته یا بیشتر ساخته شده اند. موجودات تک یاخته ای، مانند باکتری ها، پیش زیان، و سایر موجودات ذره بینی، را تک یاخته می نامند. به جانوران و گیاهان، که از یاخته های زیادی ساخته شده اند، موجودات چندیاخته ای یا پُرسلولی می گویند. هریک از موجودات زندۀ بسیار پیچیده مانند انسان مرکب از میلیاردها یاخته اند که برای اعمال ویژه سازگاری یافته اند؛ ازجمله گروهی اختصاصی به شکل بافت ها و اندام ها سازمان یافته اند. اگرچه یاخته ها از نظر اندازه، شکل ظاهری، و عملکرد بسیار متفاوت اند، ویژگی های اساسی آن ها مشابه است.
معنی کلمه یاخته در ویکی واژه
آخته، بیرون کشیده.
مالید، چیزی مثل رنگ را بر دیوار زدن، یا حنا کف دست مالیدن. (مثل): خِنّهَ که چؤخ اِولدِ، گؤتهَ یاخَللَع. حنا که زیاد شد، به ماتحت میمالند.
جملاتی از کاربرد کلمه یاخته
دانستن دو نکته دربارهٔ عفونت ناشی از نگلیریا حائز اهمیت است: اول آنکه نگلیریا فاولری برخلاف برخی تکیاختههای دیگر، میتواند در افراد کاملاً سالم نیز که دستگاه ایمنی قوی و طبیعی دارند، باعث بروز بیماری گردد. دوم آنکه این تکیاخته هرگز از طریق «آشامیدن» آب آلوده به آن، منجر به بیماری نمیشود و راه ورود آن به بدن انسان، تنها از طریق بینی و مخاط آن است.
کاه داری یاخته بر روی آب زهر داری ساخته در زیر قند
راست بگویم منم در طلب نقدِ وقت خرمن هر قوم را بیخته و یاخته
یاختههای یوکاریوتی دارای ساختاری پیچیده هستند. غشای این یاختهها دولایهای و از جنس لیپید(فسفو لیپید) است و این یاختهها دارای اندامکهای بزرگ و کوچکی هستند که میتوان با میکروسکوپ نوری، اندامکهای بزرگتر همچون هسته و واکوئل را مشاهده کرد.
سال ۲۰۰۴، هوشنگ انصاری و شهلا انصاری با اهدای ۱۵ میلیون دلار، مرکز پژوهشهای یاخته بنیادی را در دانشگاه کرنل تأسیس کردند.