معنی کلمه گی در لغت نامه دهخدا
عارف پر تیر نی ز گی خواهد کرد
وز رشته جان خصم نی خواهد کرد.
عارف بلوچ ( حاشیه برهان قاطع چ معین ) ( از فرهنگ رشیدی و نظام ).
|| آبگیر و آبدان و شمر و جایی که آب در آن جمع شده باشد. ( یادداشت به خط مؤلف ). ژی. ژیر. ( برهان ) :
به مردن به گی اندرون چنگلوک
به از غوته خوردن به نیروی غوک.عنصری.
گی. ( اِ ) گه و گوه. غایط. سرگین در لهجه طبرستان و گیلک و الوار. ( آنندراج ) ( انجمن آرا ). در مازندران و خراسان و لری به جای لفظ گه به معنی فضله استعمال شود. ( فرهنگ نظام ) :
کس چو آن را بعرض کیر رساند
کیر گفتا که خایه گی مخره.( از آنندراج ).در خراسان بویژه در سبزوار این لهجه محلی متداول است. || ( پسوند ) هرگاه کلمه ای به هاء مختفی یا غیرملفوظ ختم گردد و یای نسبت به آخر آن بیفزایند به جای هاء، گاف آورند و کلمه روی هم رفته معنی حاصل مصدری دهد آنگاه «گی » به صورت مزید مؤخری بدینسان درآید : آزادگی. آزردگی. آمادگی. آگندگی. بافندگی. بخشودگی. بردگی. بندگی. بیچارگی. بی دایگی. بیگانگی. بی مایگی. تابندگی.تیرگی. خانگی. خوانندگی. خواهندگی. خیمگی. دیوانگی.ریسندگی. سرپنجگی و جز اینها. رجوع به هر یک از کلمه های مذکور و «ی » حاصل مصدری شود.
گی. [ گ َ/ گ ِ ] ( اِخ ) نام قریه ای از قرای اصفهان و در کتاب پهلوی شهرهای ایران به همین صورت ضبط شده است و مورخان اسلامی و اروپایی همچون ابن رسته و مافروخی و یاقوت و خطیب بغدادی و لسترنج آن را به صورت جی معرب ساخته اند. رجوع به مجمل التواریخ و القصص ص 439، 342 و الاعلاق النفیسه ابن رسته ص 152 و سرزمینهای خلافت شرقی لسترنج ترجمه فارسی ص 219 شود. تحریر دیگر آن ژی باشد. ( برهان قاطع ). و مدینة الیهودیه نیز گفته اند. ( مجمل التواریخ و القصص ص 439 ). رجوع به جی شود.
گی. ( اِخ ) ( گی لوساک ) ژزف لوئی. دانشمند فیزیک و شیمیدان فرانسوی که به سال 1778 در سن لئونار دو نوبلا به دنیا آمد. در سال 1804 قانون انبساطگازها را کشف کرد. دو بار با بالن به هوا رفت ، یکی در سال 1804 به اتفاق بیوت تا ارتفاع 4000متری زمین و دیگر بار سه هفته بعد که بتنهایی تا ارتفاع 7016متری بالا رفت. منظور وی از این صعودها، ثابت کردن این مسئله بود که : دوری از زمین موجب کاهش جاذبه میدان مغناطیسی آن میگردد. گی لوساک در سال 1806 به عضویت آکادمی فرانسه انتخاب شد ودر 1809 استاد فیزیک در دانشکده علوم و استاد شیمی در مدرسه پولی تکنیک گردید. در سال 1809 به اتفاق تنار ، فلز بر و اسید فلوبریک را کشف کرد. و تحقیقاتی را که درباره پیل ، الکل ها، اسیدها و تجزیه گیاهی و جانوری انجام داد انتشار یافت. وی در سال 1815م. سیانوژن و اسید پروسیک را کشف کرد و تحقیقات وی درباره پیل ، الکل ها، اسیدها و آزمایشهای گیاهی و جانورشناسی و خاطرات وی انتشار یافت. وی به سال 1850م. درگذشت. ( از لاروس بزرگ ).