گوشته
معنی کلمه گوشته در دانشنامه عمومی

گوشته

معنی کلمه گوشته در دانشنامه عمومی

گوشته یا جبه به قسمتی از زمین گویند که در فاصلۀ ۲۹۰۱ کیلومتری از سطح زمین قرار دارد. گوشته حدفاصل بین پوسته و هسته می باشد. گوشته حالتی نیمه جامد دارد و مانند خمیر می باشد. گوشته اطراف هسته را فرا گرفته است، مواد سازنده گوشته: سیلسیم، اکسیژن، آهن، منیزییم، کلسیم.
از گوشته توده ای داغ و صعودکننده از ماگما ( همان مذاب ) منشأ می گیرد که به آن زبانهٔ گوشته می گویند.
بخشی از گوشتهٔ زمین در عمق کمتر از حدود ۷۰۰ کیلومتر را روگوشته ( گوشته فوقانی ) می گویند. به بخشی از گوشتهٔ زمین، از عمق ۷۰۰ تا ۲۹۰۰ کیلومتر زیرگوشته گفته می شود. بخشی از گوشتهٔ بالایی زمین، واقع در زیر سنگ کُره که سست است و در آن ماگما تولید می شود، سست کُره نام دارد.
گوشته (جانداران). گوشته ( به انگلیسی: Flesh ) ، اصطلاحی برای برخی از بافت های نرم جانداران است. جانداران مختلف چندسلولی دارای بافت های نرم هستند که ممکن است «گوشته» نامیده شوند. در پستانداران، از جمله انسان، «گوشته» بافت های عضلانی و چربی را پوشش می دهد، اما برای نمونه بافت مغز را پوشش نمی دهد.
در زمینه آشپزی به گوشته حیوانات ( و گهگاه گیاهان ) گوشت گفته می شود.
در گروه های خاص حیوانی مانند مهره داران، نرم تنان و بندپایان، گوشته به ترتیب از ساختارهای غیرگوشته ای بدن مانند استخوان، پوستک و اسکلت بیرونی متمایز می شود.
در گیاهان، گوشته بافت نرم است که ساختارهایی مانند میوه های خوراکی را تشکیل میدهد، در مقابل ساختارهای سخت مانند میوه های غیرگوشته ای و چوب است. در قارچ ها، «گوشته» به تراما ( Trama ) ، قسمت نرم و داخلی قارچ یا بدن میوه اشاره دارد.
استفاده محدودتر از این ممکن است در برخی از زمینه ها مانند هنرهای تجسمی وجود داشته باشد، جایی که «گوشته» ممکن است فقط به پوست قابل رویت انسان اشاره کند، در مقابل قسمت هایی از بدن که توسط لباس و مو پوشانده شده است. «گوشته» به عنوان توصیف کننده رنگ، معمولاً به رنگ پوست مایل به صورتی/ رنگ پوست کمرنگ انسان قفقازی اشاره دارد.
معنی کلمه گوشته در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه گوشته در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه گوشته

معنی کلمه گوشته در دانشنامه آزاد فارسی

گوشته (mantle)
منطقۀ میانی زمین، بین پوسته و هسته، و تشکیل دهندۀ ۸۲ درصد حجم زمین. در مرز بین گوشته و پوستۀ بالای آن، ناپیوستگی موهورو ویچ، با عمق متوسط ۳۲ کیلومتر، قرار دارد. مرز پایینی با هسته ناپیوستگی گوتنبرگ نام دارد و عمق متوسط آن ۲,۹۰۰ کیلومتر است. گوشته به سه ناحیۀ گوشتۀ بالایی، منطقۀ گذار، و گوشتۀ زیرین تقسیم می شود. این تقسیم بندی مبتنی بر سرعت های متفاوتی است که امواج لرزه ای در این نواحی حرکت می کنند. گوشتۀ بالایی شامل منطقه ای است که مشخصۀ آن سرعت پایین امواج لرزه ای است و منطقۀ سرعت پایین نامیده می شود. عمق این منطقه از ۷۲ کیلومتر تا ۲۵۰ کیلومتر متغیر است. این منطقه متناظر با سست کُره است که صفحه های سنگ کُره روی آن می لغزند. سرعت امواج لرزه ای در گوشتۀ بالایی کمتر از منطقۀ گذار است و در منطقۀ گذار نیز امواج با سرعتی کمتر از گوشتۀ زیرین حرکت می کنند. پخش سریع تر امواج لرزه ای در گوشتۀ زیرین مبیّن آن است که این ناحیه از گوشتۀ بالایی متراکم تر است. گوشته اساساً از منیزیوم، سیلیسیم، اکسیژن، و به شکل کانی سیلیکاتی تشکیل شده است. در گوشتۀ بالایی، سیلیسیمِ کانی های سیلیکاتی، مانند اولیوین، با چهار اتم اکسیژن احاطه شده است. در اعماق منطقۀ گذار، فشارهای بالا سبب تراکم بیشتر اتم های اکسیژن می شوند، به طوری که بعضی از اتم های سیلیسیم با شش اتم اکسیژن احاطه می شوند و در نتیجه، سیلیکاتهای منیزیوم با ساختارهای نارسنگ (گارنت) و پیروکسن به وجود می آید. در بخش های باز هم عمیق تر، همۀ اتم های سیلیسیم با شش اتم اکسیژن احاطه می شوند، به طوری که در آن جا کانی پرووسکیت (MgSiO۳) فراوان تر است.

معنی کلمه گوشته در ویکی واژه

بخشی از زمین بین پوسته و هسته.

جملاتی از کاربرد کلمه گوشته

آتشفشان‌های عادی معمولاً از ستونی از سنگ‌های مذاب ماگمایی که از اعماق زمین بیرون آمده‌اند، بر روی سطح آن ریخته و سفت می‌شوند تشکیل شده‌اند. اما زندگی یک ابرآتشفشان زمانی آغاز می‌شود که ماگما از گوشته بالا آمده و تشکیل مخزنی جوشان را در پوسته زمین می‌دهد. با افزوده‌ شدن بر حجم این مخزن اندازهٔ آن به‌شدت افزایش یافته و فشار عظیمی را در آن باعث می‌شود تا آنکه سرانجام فوران می‌کند.
و «رحیمه»، زن او که از اولاد یوسف پیغمبر بود و در جمال، آیتی از مصحف یوسفی بود، به خانه ها تردد می کرد و خدمتکاری مردمان می نمود و از مزد خود دوا و غذای ایوب را سرانجام می داد و چون مدتی مدید بر این بگذشت، شیطان به صورت پیری به آن شهر آمده و به مردم نمود که این زن، چون خدمت ایوب را می کند به هر خانه که در آید اهل آن خانه به آن مرض مبتلا شوند پس رحیمه را به خدمتکاری خود راه ندادند و امر بر ایشان تنگ شده گرسنگی، علاوه بر سایر مصیبت ها گردید ایوب علیه السلام به زن خود گفت که مرا به آن فضایی بر که هر روز خوان می نهادم و مردم می خوردند و در آنجا بخوابان شاید کسی متذکر آن ایام شود و مرا طعامی دهد چون رحیمه وی را به آنجا رسانید شیطان به مردم گفت که از تعفن مرض ایوب اهل این شهر مبتلا خواهند شد پس مردم از دور، احاطه اش کردند و به سنگ خاره بدن او را خستند ناچار رحیمه او را برداشت و بر سر راهی گذاشت تا چند نفر از آنجا گذشته وی را امداد کردند و به دهی دیگر رسانیدند و از آنجا نیز ایشان را رانده به دهی دیگر رفتند و همچنین از دهی به دهی می راندند ایوب به قوت قلب صبر می کرد و رحیمه به مزدوری و گدایی تحصیل قوتی می نمود تا چندین سال بدین منوال گذرانیدند و گوشتهای بدن مبارک او تمام بریخت و مردم می گفتند که چون او به دروغ دعوی پیغمبری کرد خدا او را به این بلا مبتلا ساخت روزی مناجات کرد که پروردگارا به این همه بلا راضیم و بجز رضای تو نمی جویم که در آن وقت پاره ابری بر سر او ایستاد و به چندین هزار آوازهای عتاب آمیز برآمد که ای ایوب چه بلا بر تو روی داده؟ با تو چه کرده ایم؟ و چه مصیبتی بر تو گماشته ایم؟ چندین پیغمبر این بلا را از ما خواستند و ما به ایشان عطا نفرمودیم.
و)سنگ‌های الترامافیک دگرگون شده که در واقع قسمتی از گوشتهٔ فوقانی هستند.
دو دیدگاه دربارهٔ ساختار درونی سیارهٔ زهره وجود دارد. به نظر می‌رسد به خاطر نزدیکی اندازه، جرم، چگالی زهره و زمین، لایه‌های درونی زهره مانند زمین، از پوسته، گوشتهٔ احتمالاً جامد و هستهٔ مذاب تشکیل شده باشد و هستهٔ این سیاره نیز مانند زمین ترکیبی از آهن و نیکل باشد.
وقتی سیاره به جرم کافی دست پیدا می‌کند، در پدیدهٔ تفکیک سیاره‌ای مواد با چگالی مختلف در داخل سیاره از هم جدا می‌شوند. این فرایند می‌تواند باعث ایجاد یک هستهٔ سنگی یا فلزی شود که توسط گوشته و یک پوستهٔ خارجی احاطه شده است. هسته می‌تواند شامل نواحی جامد و مایع باشد. برخی از هسته‌های سیارات میدان مغناطیسی خاص خود را تولید می‌کنند که می‌تواند مانع از دست رفتن جو آن‌ها به وسیلهٔ بادهای خورشیدی شود.