معنی کلمه گهواره در لغت نامه دهخدا
زخاراش گهواره و دایه خاک
تن از جامه دور و لب از شیر پاک.فردوسی.چو کودک لب از شیر مادر بشست
ز گهواره محمود گوید نخست.فردوسی.نه گهواره دیدم نه پستان نه شیر
نه از هیچ خوشی مرا بود ویر.فردوسی.هنوزت نگشته است گهواره تنگ
چگونه کشی از بر باره تنگ.اسدی.آزاد و بنده و پسر و دختر
پیر و جوان و کودک گهواره.ناصرخسرو.کشاکش و نهادن...و تنگی گهواره را خود نهایت نیست. ( کلیله و دمنه ).
ای دراین گهواره وحشت چو طفلان پای بست
غم ترا گهواره جنبان و حوادث دایگان.خاقانی.طفلی هنوز بسته گهواره فنا
مرد آن زمان شوی که شوی از همه جدا.خاقانی.گربه بر عادت گذشته پیش گاهواره خفته بود... ماری سیاه دید کشته ، و خون از وی پالوده و فرزند در گهواره بسلامت خفته. ( سندبادنامه ص 152 ).
بدان طفل مانم که هنگام خواب
به گهواره خوابش آید شتاب.نظامی.آن ز دو گهواره برانگیخته
مغز دو گوهر بهم آمیخته.نظامی.طفل خسبد چون بجنباند کسی گهواره را.مولوی. || استخوان کوچکی شبیه به گهواره در پاچه گوسفند. ( یادداشت به خط مؤلف ). || کنایه از دنیا و دارفانی باشد. ( یادداشت مؤلف ).
- گهواره فنا ؛ کنایه از عالم و دنیا است. ( آنندراج ) ( برهان قاطع ). و رجوع به گاهواره شود.
گهواره. [ گ َهَْ رَ / رِ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش گوران شهرستان شاه آباد. واقع در 48هزارگزی شمال باختری شاه آباد ( از طریق راه فرعی اتومبیل رو گردنه پنج سواره 40 هزار گز از راه مالرو ) و 26هزارگزی شمال خاوری کرند و 30هزارگزی جنوب باختری کوزران مرکز دهستان سنجابی در کنار رودخانه زمگان. مختصات جغرافیایی آن به شرح زیر است : طول 46 درجه و 25 دقیقه ، عرض 34 درجه و 32 دقیقه ارتفاع 1464 گز. قصبه در باختر رودخانه بر روی بلندی و مسلط بر باغستانها و قلمستان بسیار بنا گردیده است. ارتفاعات مجاور با جنگل کوتاه و دامنه های مسطح خاکی و زمینهای زراعتی منظره زیبایی به آن بخشیده است. هوای آن سردسیر و ییلاقی است. گهواره مرکز دهستان گوران است. جمعیت قصبه در حدود 2هزار تن است. آب آن از رودخانه زمکان تأمین میشود. محصول عمده آن انواع میوه و بخصوص سیب آن بکثرت و خوبی معروف است و یکی از محصولات عمده و مرغوب آن توتون است که بخوبی و مرغوبی در کرمانشاه و کردستان مشهور میباشد و علت مرغوبی توتون ، اولاً وضع هوا و ثانیاً تخصص کشاورزان است. در سالهای اخیر راه فرعی از گهواره به شاه آباد و کوزران مرکز دهستان سنجابی احداث شده است. راه شاه آباد از طریق آبادی سلیمانی و گردنه پنج سواره و آبادی چنکر گذشته در 7هزارگزی شاه آباد به شوسه قصرشیرین میرسد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).