گنوسی
معنی کلمه گنوسی در فرهنگ معین
معنی کلمه گنوسی در فرهنگ فارسی
آیین گنستیسیسم .
معنی کلمه گنوسی در ویکی واژه
فلسفه و آیینی که پیروان آن مدعی بودند که معرفت عالی به طبیعت و صفات الهی دارند. این طریقه شامل فلسفة نوافلاطونی و معتقدات شرقی از جمله آیین یهود
گنوسی یا سی کوه واژه ای اصیل و ایرانی و همچنین دارای قدمتی طولانیست.
گنوسی در تعاریف کهن دینی با محوریت یکتا پرستی و ریشه در آیین ایرانیانی که پیرو دین زرتشت بودند دارد.
جملاتی از کاربرد کلمه گنوسی
نویسندة این کتاب با بررسی متون نجع حمادی گمانهزنیهایی در مورد موضعگیری سیاسی و آرای فقهی گنوسیان دارد؛ او پس از طرح این آرا، مثل هانس یوناس و ادوارد کنتزه، بر این باور است که این آیین ریشههای شرقی دارد و «مسیح زنده»ای که در این متون میبینیم بیشباهت به «بودای زنده» نیست.
پیگلز معتقد است شباهتهای بین گنوسیه و بودیسم باعث شدهاست عده ایتصور کنند این دو دین در اصل یکی هستند چون «... اگر اختلاف نامها را در نظر نگیریم بودای زنده دقیقاً همان چیزهایی را میگوید که عیسای زنده میگوید» و در عین حال میگوید این شباهتها دلیل قطعی بر اشتراک تاریخی دو دین نیست. ممکن است این شباهتها اتفاقی باشد چون در مواردی در فرهنگهای مختلف اتفاقهای مشابهی رخ داده است و تأثیر و تأثر مستقیمی در کار نبوده است.
پدران کلیسا، همه یونانی و لاتینیزبان نبودند. در سده دوم ایمان مسیحی به قلمرو سوریزبانِ پادشاهی اوسروهن گسترش یافت که پایتخت آن اِدِسا بود. بَردَیصان پیشوای برجستهٔ کلیسای سده دوم سوریه، و از مخالفین گنوسیسم بود اما دیدگاههای او آنقدر مبهم بود که بدان ظن بدعت میرفت. در این دوران پادشاه آبگار نهم که در سال ۲۱۲ درگذشت، مسیحی شد. در سده سوم، این پادشاهی جزو قلمرو امپراتوری روم شد و ارتباط بین مسیحیت سوری در اِدسا و مسیحیت یونانیِ انطاکیه، تحکیم یافت.
انجیلهای گنوسی یکی از مهمترین کتابها در شرح این ماجراست. نویسندة این کتاب با بررسی متون نجع حمادی گمانهزنیهایی در مورد موضعگیری سیاسی و آرای فقهی گنوسیان دارد؛ او پس از طرح این آرا، مثل هانس یوناس و ادوارد کنتزه، بر این باور است که این آیین ریشههای شرقی دارد و «مسیح زنده»ای که در این متون میبینیم بیشباهت به «بودای زنده» نیست.
نوشتههای گنوسی علاقه بسیار بیشتری نسبت به زرتشت نشان میدهند. در میان مجموعه بزرگی از کتابها و نوشتههای گنوسی مربوط به قرن چهارم میلادی که در مصر پیدا شدهاست، یک اثر غیرمسیحی با نام حرفهای راستین زوستریانوس، خدای راستی به چشم میخورد. بنا به این نوشتهها، زوستریانوس نوه زرتشت است. این کتاب به سفر او به بهشت میپردازد و احتمالاً در قرن دوم میلادی نوشته شدهاست. در دیگر نوشتههای گنوسی هم اشاراتی به زرتشت شدهاست.