گندمه

گندمه

معنی کلمه گندمه در لغت نامه دهخدا

گندمه. [ گ َ دُ م َ / م ِ ] ( اِ ) گرهی باشد سخت ،و آن از بدن آدمی برمی آید، و عربان ثؤلول می گویند و فارسیان اژخ. ( برهان ) ( آنندراج ). آزخ. آژخ. زخ. ژخ. بالو. وارو. پالو. زگیل. سگیل. گوک : ثؤلول را به شهر من [ یعنی گرگان ] گندمه گویند و اندربعضی شهرهای خراسان ازخ گویند. ( ذخیره خوارزمشاهی ). و اگر اندر مرهمها کنند [ بان را ] آماسهای سخت و گندمه را نافع بود... و کلف و گندمه را زود ببرد. ( ذخیره خوارزمشاهی ). || یک قسم دانه ای عاری از پوست. ( ناظم الاطباء ) ( اشتینگاس ). گندم خردکرده که در شوربا و هریسه کنند. ( فرهنگ شعوری ج 2 ص 306 ).
گندمه. [ گ َ دُ م َ / م ِ ] ( اِ ) در اصطلاح علمی ، میوه هایی است که پوسته درونی آن بر روی دانه چسبیده و پوسته خارجی نیز نازک است مانند گندم و جو. گاهی اطراف آن پرده ای دارد مانند نارون و گاهی دو گندمه بالدار به هم چسبیده اند مانند افرا. این نوع میوه ها را جزو میوه های ناشکوفا به حساب می آورند، زیرا که خودشان باز نمی شوند. ( از گیاه شناسی حسین گل گلاب ص 187 و 188 ).

معنی کلمه گندمه در فرهنگ معین

(گَ دُ مِ ) (اِ. ) زگیل .

معنی کلمه گندمه در فرهنگ عمید

= زگیل

معنی کلمه گندمه در فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - گرهی است سخت که از عضوی از اعضای آدمی بر آید آژخ ازخ ثولول زگیل : ثولول را به شهر من ( گرگان ) گندمه گویند و اندر بعضی شهر های خراسان ازخ گویند . ۲ - گندم خرد کرده که در شوربا و هریسه کنند . ۳ - میوه ای که پوست. درونی آن بر روی دانه چسبیده و پوست. خارجی نیز نازک است مانند گندم و جو .
در اصطلاح علمی میوه هاییست که پوسته درونی آن بر روی دانه چسبیده و پوسته خارجی نیز نازک است مانند گندم و جو .

معنی کلمه گندمه در فرهنگستان زبان و ادب

{caryopsis} [کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات] میوۀ خشک و یکدانه ای در گندمیان که پوستۀ آن به دانه چسبیده است

معنی کلمه گندمه در دانشنامه عمومی

میوهٔ خشک و ناشکوفا و یکدانه ای در گندمیان که پوستهٔ آن به دانه چسبیده است را گَندُمه ( انگلیسی: Caryopsis ) می گویند.
دانه غلات، میوه خشک و تک بذری است که در اصطلاح به این نوع میوه گندمه و به زبان عامیانه غله یا دانه می گویند. به طور کلی دانه غلات شامل پوسته میوه با چندین غشای خارجی است که به سختی به پوست دانه چسبیده است. بیرونی ترین لایه پوسته میوه پوست دانه ( پریکارپ ) و لایه زیرین آن آلورن نام دارند. دانه غلات همچنین دو قسمت دیگر به نام های گیاهک ( جنین ) و آردینه ( آندوسپرم ) دارد. به مجموع غشای پوست دانه، لایه آلورن و گیاهک که در مرحله تهیه آرد از دانه غلات جدا می شوند، سبوس گفته می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه گندمه

بدان ده در؛ همی کاندر گندمهای پاکش را که ملک سرمدی ملک است و فضل ایزدی دهقان
ابتدا گندمها را خوب بشوئید و بگذارید تا بپرد. بعد از اینکه گندم‌ها پخت و خشک شد، باید آن را کاملاً آسیاب کنید تا آرد بدست آید. نکته قابل توجه در پخت گندم این است که اگر گندم‌ها بیش از حد بپرد، پس از خشک کردن بسیار سفت می‌شود. گندم‌ها باید به قدری پخته شود که به راحتی زیر دندان شکسته شود. سایر مواد به جز پیاز را آسیاب و با هم مخلوط کنید.
نام اسیاب از شهر باستانی اسک که اثار باستانیه ان در نزدیکی روستای اسیاب است گرفته شده است چراکه اسیاب از دیر باز محل ارسال گندمهای روستاهای اطراف جهت ارد کردن در اسیابهای ابی این روستا بوده است