اسم: گلیا (دختر) (فارسی) (طبیعت، گل) (تلفظ: goliyā) (فارسی: گلیا) (انگلیسی: goliya) معنی: گلی، منسوب به گلی، ا ( پسوند نسبت ) )، منسوب به گل، مرکب از گل بعلاوه پسوند نسبت
معنی کلمه گلیا در دانشنامه آزاد فارسی
گِلیا (glia) (یا: نوروگلیا) بافت همبند دستگاه عصبی مرکزی. متشکل از یاخته هایی است که نورونها (یاخته های عصبی) را با فعالیت های حمایتی و تغذیه ای مراقبت می کند. تعداد یاخته های گلیا بیشتر از تعداد نورون هاست. سه نوع یاخته گلیا یافت شده است: آستروسیت، اولیگودندروسیت، و میکروگلیا. آستروسیت بزرگ ترین نوع یاخته های گلیا است و با برداشتن مقادیر اضافی مولکول های ناقل عصبی از اطراف نورون ها مانع از تحریک بیش از حد آن ها می شود. اولیگودندروسیت غلاف میلین را در اطراف آکسون نورون ها ایجاد می کند. میکروگلیا کوچک ترین نوع گلیا است و با کشتن میکروب ها و برداشتن یاخته های مرده در فعالیت های ایمنی دستگاه عصبی دخیل است.
جملاتی از کاربرد کلمه گلیا
محمد گلیار (۳ شهریور ۱۳۲۱، قم) معمار ایرانی و چهره ماندگار کشور (منتخب ۱۳۸۷) است.
این قبیله و سایر وایکینگها که ارتش بزرگ هیثِن[پ] را تشکیل دادهاند، طی چند سال با پادشاهیهای وسکس، نورثامبریا، آنگلیای شرقی و مرسیا درگیر میشوند. ایور و طایفه او با نیروهای به فرماندهی رهبران این پادشاهیها از جمله آلفرد کبیر، پادشاه وسکس[ت] روبرو میشوند.
آستروسیتها سلولهای گلیای ستارهشکل در مغز و طناب نخاعی میباشند. آستروسیتها بیشترین نوع سلولهای گلیا هستند. آستروسیت یعنی سلول ستارهای و این نام به درستی شکل این سلول را توصیف میکند. آستروسیتها از اندازه بزرگی برخوردارند و نورونها را تغذیه کرده و از انها حمایت میکنند و به همراه میکروگلیاها مواد زاید درون مغز را از بین میبرند؛ و در نهایت به صورت مواد شیمیایی از مایع احاطهکنندهٔ نورونها حفاظت میکنند.