گلوکز
معنی کلمه گلوکز در لغت نامه دهخدا

گلوکز

معنی کلمه گلوکز در لغت نامه دهخدا

گلوکز. [ گْلو / گ ُ ک ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) نوعی از ماده قندی در بعض میوه ها، این ماده در اغلب میوه ها و عسل یافت میشود. این ماده قندی بوسیله مواد غذائی و خوراکی داخل بدن شده و بشکل گلیکوژن در کبد و عضلات ذخیره میگردد. بدن سالم قادر به جذب مقدار زیادی قند بوده بدون اینکه اثر پیدایش قند در ادرار ظاهر شود، در صورتی که در اشخاص مبتلا به مرض قند خوردن و جذب آن نیز ممکن میباشد. گلوکز یکی از مهمترین اغذیه مولد انرژی است و از نظر درمان شناسی نیز دارای خاصیت ضد سم و بخصوص مدر میباشد و آنرا بشکل سرم گلوکزه ایزوتونیک یا هیپوتونیک به کار میبرند. ( درمان شناسی تألیف عطایی ص 440 ).

معنی کلمه گلوکز در فرهنگ معین

(گُ لُ کُ ) [ فر. ] (اِ. ) قندی که در تمام سلول های گیاهان خصوصاً میوه ها یافت می شود.

معنی کلمه گلوکز در فرهنگ عمید

ماده ای جامد، سفیدرنگ، بی بو، شیرین، و غیرسمی که از هیدرولیز نشاسته، نیشکر و گلوکزیدها حاصل می شود و در تهیۀ شراب، شربت، شیرینی، و در پزشکی کاربرد دارد.

معنی کلمه گلوکز در فرهنگ فارسی

ماده قندی که بحالت طبیعی داغلب میوه هامخصوصاگلووانجیروانگوروجوددارد، جسمی است جامدوسفیدوشیرین بشکل دانه های ریز
( اسم ) قندی است ۶ کربنی دارای عامل آلدئیدی و بنابراین یک آلدوز است که در تمام سلولهای گیاهان مختلف یافت میشود و مخصوصا در میوه ها فراوان است . مقدار نسبی آن در حب. انگور معادل ۳٠ درصد و در گوجه مساوی ۳ درصد است . گلوکز در آب مخصوصا آب گرم بخوبی حل میگردد . گلوکز قندی است که سطح نور پلاریزه را بسمت راست میچرخاند بدین جهت بان راست گردان یا دکستروژیر گویند . قدرت چرخش آن برای شعل. سدیم معادل با ۵۲/۶ درجه است . گلوکز مانند دیگر قند های ساده در برابر فنیل هیدرازین بلور های ازازن تولید میکند . ازاژنی که از گلوکز در برابر فنیل هیدرازین حاصل میشود گلو کز ازن نام دارد و بلور هایش بشکل قلم مو یا دسته جارو هستند که در آب غیر محلولند قند انگور .

معنی کلمه گلوکز در دانشنامه عمومی

گلوکُز ( به فرانسوی: Glucose ) یک قند ساده با فرمول شیمیایی C6H12O6 است. این ماده، فراوان ترین مونوساکارید و یک کربوهیدرات است. گلوکز عمدتاً توسط گیاهان و بیشتر جلبک ها، در فرایند فتوسنتز از آب و دی اکسید کربن، با استفاده از انرژی نور خورشید ساخته می شود و از آن برای ساخت سلولز در دیواره سلولی، فراوان ترین کربوهیدرات در جهان استفاده می شود.
در بیوانرژتیکس، گلوکز مهم ترین منبع انرژی در همهٔ موجودات زنده است. گلوکز برای متابولیسم به عنوان یک پلیمر، در گیاهان عمدتاً به صورت نشاسته و آمیلوپکتین و در جانوران به صورت گلیکوژن ذخیره می شود. گلوکز به عنوان قند خون در خون جانوران، گردش می کند. شکل طبیعی گلوکز، دی - گلوکز، است و ال - گلوکوز به صورت مصنوعی در مقادیر نسبتاً کمی تولید می شود و از اهمیت کمتری برخوردار است. [ نیازمند منبع] گلوکز یک مونوساکارید حاوی شش اتم کربن و یک گروه آلدهید است و بنابراین یک آلدوهگزوز است. مولکول گلوکز می تواند به صورت زنجیره باز ( غیر حلقوی ) و همچنین حلقه ای وجود داشته باشد. گلوکز به طور طبیعی در میوه ها و سایر قسمت های گیاهان یافت می شود. در جانوران، گلوکز از تجزیهٔ گلیکوژن در فرآیندی به نام گلیکوژنولیز آزاد می شود.
گلوکز به صورت سرم قندی نمکی در ترکیب با سدیم کلرید، و به طور مستقل، به صورت محلول قندی تزریق وریدی، در فهرست داروهای ضروری سازمان جهانی بهداشت قرار دارد.
گلوکز مونوساکاریدی است با فرمول C6H12O6 یا H - ( C=O ) - ( CHOH ) 5 - H که پنج گروه هیدروکسیل آن به شکل مشخصی اطراف زنجیرهٔ کربنی آن آرایش پیدا کرده اند.
در ساختار خطی ( در مقابل ساختار حلقوی ) گلوکز، یک زنجیرهٔ کربنی با ۶ اتم کربن به چشم می خورد که ساختاری کاملاً خطی و بدون انشعاب را تشکیل داده اند. در این زنجیره کربن اول بخشی از گروه آلدهید C=O بوده و بقیه کربن ها هر یک دارای یک گروه هیدروکسیل هستند. بقیهٔ ظرفیت های کربن توسط پیوند با اتم هیدروژن پر شده اند؛ لذا گلوکز یک آلدوز و هگزوز یا یک آلدوهگزوز است.
۴ کربن از کربن های گلوکز ( کربن ۲ تا ۵ ) مراکز ایزومری فضایی هستند به این معنی که با چهار بخش متفاوت پیوند برقرار کرده اند. برای مثال کربن شماره ۲ با H, OH, - ( C=O ) H و - ( CHOH ) 4H پیوند بر قرار کرده است. در ایزومری از گلوکز که آن را D - گلوکز می نامیم، گروه های هیدروکسیل متصل به این کربن ها باید جایگیری فضایی خاصی داشته باشند طوری که وقتی مدل فیشر آن را رسم می کنیم، باید هیدروکسیل های مربوط به کربن ها ۲ و ۴ و ۵ در سمت راست بوده و هیدروکسیل مربوط به کربن ۳ در سمت چپ قرار گیرد.

معنی کلمه گلوکز در دانشنامه آزاد فارسی

گلوکُز (glucose)
(یا: دکستروز، قند انگور) قند ساده ای در خون. در گیاهان سبز، طی فرآیند فتوسنتز ساخته می شود. به گروهی از مواد شیمیایی، معروف به هیدرات های کربن، تعلق دارد. واکنش های تنفسی سلولی درون یاخته، شامل اُکسایش گلوکز برای تولید اِی تی پی، است که برای بسیاری از واکنش های زیست شیمیایی بدن مصرف می شود. گلوکز علاوه بر مصرف در تنفس سلولی و به منظور آزادسازی انرژی مفید، ممکن است برای مصارف دیگر به بخش هایی از بدن منتقل شود. ماهیچه ها و جگر گلوکز را به گلیکوژن تبدیل می کنند که ذخیرۀ انرژی برای استفادۀ بین وعده های غذایی است. همچنین، گلوکز ممکن است به چربی تبدیل و در بافت های چربی ذخیره شود. در انسان و سایر مهره داران، سطوح بهینۀ گلوکز خون را هورمون انسولین حفظ می کند. عدم توانایی کنترل گلوکز خون موجب بیماری دیابت می شود. گیاهان سبز گلوکز را در طی فرآیند فتوسنتز می سازند و به نشاسته تبدیل می کنند. نشاسته ذخیرۀ انرژی است و بخش مهم رژیم غذایی انسان را تشکیل می دهد. گلوکز از هیدرولیز قند نشاسته یا نیشکر تهیه و به شکل پودر سفید بلوری نیز خالص می شود. گلوکز نوعی مونوساکارید است، در حالی که قند معمول ، یعنی ساکاروز نوعی دی ساکارید، متشکل از دو واحد قندی گلوکز و فروکتوز، است.

معنی کلمه گلوکز در ویکی واژه

قندی که در تمام سلول‌های گیاهان خصوصاً میوه‌ها یافت می‌شود.

جملاتی از کاربرد کلمه گلوکز

اجسام کتونی سه ترکیب شیمیایی محلول در آب هستند که محصول بینابینی و فرعی متابولیزم و شکست اسیدهای چرب در بدن محسوب می‌شوند. تنه‌های کتونی شکلی قابل انحلال واحدهای اسِتیل در آب هستند که به عنوان منابع انرژی دارای اهمیت هستند. میوکارد قلب و بخش کورتکس کلیه از اسید استواستیک می‌توانند تغذیه کنند و حتی آن را به گلوکز ترجیح می‌دهند و در صورت نرسیدن تغذیه به بدن، درصد بالایی از سوخت مغز توسط اجسام کتونی آماده می‌گردد. این سه ماده اِندوژن (تولید شونده درون بدن) استون، اسید استواستیک و اسید ‌بتا‌هیدروکسی‌بوتیریک هستند که البته اسید بتاهیدروکسی‌بوتیریک در بیان دقیق‌تر، یک اسید کربوکسیلیک است تا یک کِتون.
گلوکز + دی‌اکسیژن → کربن دی‌اکسید + آب + نور خورشید