معنی کلمه گلوتامین در دانشنامه عمومی
گلوتامین توسط آنزیم سازنده گلوتامین از گلوتامات و آمونیاک ساخته می شود. بیش ترین درصد ساخت گلوتامین در عضلات صورت می گیرد اما به صورت جزئی از مغز و شش ها نیز آزاد می گردد.
• ساخت پروتیین
• تنظیم تعادل اسید و باز در کلیه به وسیله ساخت آمونیوم
• منبع انرژی برای یاخته ها
• در فراگشت به عنوان دهنده نیتروژن در چرخه کربس به عنوان دهنده کربن
• منتقل کننده غیرسمی آمونیاک در گردش خون
گلوتامین فراوان ترین اسید آمینه آزادی است که در ماهیچه های بدن یافت می شود. چون این اسید آمینه به راحتی از سد مغزی - خونی عبور کند، به همین دلیل به سوخت مغز معروف شده است. گلوتامین، در مغز به اسید گلوتامیک - که برای فعالیت مغز ضروری است - تبدیل می شود، و بر عکس. این اسید همچنین مقدار اسید گاما - آمینو بوتیریک را که برای ادامه عملکرد مناسب مغز و فعالیت ذهنی لازم است، افزایش می دهد. گلوتامین به حفظ تعادل صحیح اسیدی - قلیایی بدن کمک می کند، و جزء اصلی عناصر سازنده ای است که برای ساختن مولکول های RNA و DNA به کار می رود. این اسید برای افزایش توانایی ذهنی و حفظ سلامت دستگاه گوارش مفید است.
هنگامی که اسید آمینه ای تجزیه می شود، نیتروژن آزاد می گردد. بدن انسان به نیتروژن نیاز دارد، اما نیتروژن آزاد می تواند آمونیاک را که برای بافت های مغز فوق العاده سمی است، به وجود آورد. کبد می تواند نیتروژن را به اوره، که به وسیله ادرار دفع می گردد، تبدیل نماید؛ یا ممکن است نیتروژن خود به اسید گلوتامیک متصل شود. در اثر این فرایند، گلوتامین به وجود می آید. گلوتامین در میان اسیدهای آمینه، خاص و استثناست، زیرا در هر مولکول آن به جای یک اتم نیتروژن، دو اتم وجود دارد. این خاصیت گلوتامین برای پاک کردن آمونیاک از بافتها، به خصوص بافت مغزی، مفید است. به علاوه، این اسید آمینه می تواند نیتروژن را از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل کند.