گفت‌وگو
معنی کلمه گفت‌وگو در لغت نامه دهخدا

گفت‌وگو

معنی کلمه گفت‌وگو در لغت نامه دهخدا

گفت و گو. [ گ ُ ت ُ ] ( ترکیب عطفی ، اِمص مرکب ) صحبت. بحث. سخن. محاوره :
نگر نرّه دیو اندرین جست و جو
چه جست و چه دید اندرین گفت و گو.فردوسی.گفت و گوهاست در این راه که جان بگدازد
هر کسی عربده این که مبین ، آن که مپرس.حافظ.بی گفت و گوی زلف تو دل را همی کشد
با زلف دلکش تو کرا روی گفت و گو است. حافظ.رجوع به گفتگو، گفتگوی و گفت و گوی شود.

معنی کلمه گفت‌وگو در فرهنگستان زبان و ادب

{dialog/ dialogue , lines} [سینما و تلویزیون، هنرهای نمایشی] مکالمات بین دو یا چند شخصیت

معنی کلمه گفت‌وگو در دانشنامه عمومی

گفت وگو نوعی برهم کنش بین دو یا چند نفر و ارتباطی بداهه بین دو یا چند نفر از مردم در راستای رسوم است. تحلیل گفت وگو شاخه ای از جامعه شناسی است که به مطالعۀ بافت و ساختار رفتارهای انسانی با نگاهی عمیق تر به رفتارهای گفت وگو می پردازد. یکی از اولین متفکرانی که بر گفت وگو برای یافتن حقیقت تأکید می کرد، سقراط بود. او معتقد بود آفرینشِ معنا در پرتو گفت وگو حاصل می شود. بدون مکالمه نمی توان انتظار شنیدن و هم رأیی داشت. هیچ یک از مکالمات سقراطی برای قانع ساختن یا مخالفت ورزیدن نبود. او شالودهٔ این مکالمات را فهم و تفهم می دانست. اساساً گفت وگو راهی برای فهمیدن است، راهی که خود نیز بخشی از این دانایی را شکل داده و تنها ابزار دست یافتن به فهم صحیح نیست. گفت و گو می تواند در قالب های مختلفی از جمله عصبانیت، مهربانی، خوشحالی، خشن، به آرامی ، با لطافت، با سبکی متن و . . . باشد. گفت و گو می توانید بر سر یک موضوع به واسطه دو تا چند نفر به صورت شفاهی انجام شود.
گفت وگو (داستان). همگویی یا گفت وگو یا دیالوگ در مورد داستان، فیلم و نمایشنامه، یعنی همان گفتگوهای شخصیت ها در روایت که تابع ریزه کاری ها و قواعد مربوط به خود است. دیالوگ ( همگویی ) در مقابل مونولوگ ( تک گویی ) است.
در یک داستان، محتوای گفتگوها مستقیماً مربوط به موضوع صحبت می باشد. البته می شود در آن به گذشته هم اشاره کرد، اما به طور مختصر. وقتی منظور نویسنده از گفتگو نه صحبت، بلکه کاشتن نهال اطلاعات باشد، گفتگو دیگر باور کردنی نخواهد بود. چرا که خواننده به جای اینکه صحبت اشخاص را بشنود اطلاعات را می بیند. در رمان نو گفتگو پیچیده تر از رمان های سنتی شده و انواع جدیدی از دیالوگ پدید آمده است.
معنی کلمه گفت‌وگو در فرهنگستان زبان و ادب

معنی کلمه گفت‌وگو در ویکی واژه

مکالمات بین دو یا چند شخصیت.

جملاتی از کاربرد کلمه گفت‌وگو

به وقت گفت‌وگویم روی برتابیّ و من خود را دهم تسکین که شاید گوش بر گفتار من باشی
چنین گفت زن کای گرانمایه شوی مرا بیهده نیست این گفت‌وگوی
ز گفت‌وگو دهم تا کی به توفان زورق دل را حیا کو کز لب خاموش پل بحر طلب بندم
از آشفتن شاه و پیگار اوی بدیدم بدرگاه بر گفت‌وگوی
گفت‌وگوی اهلِ غفلت، قابلِ‌تأویل نیست خوابِ پای خفته را، تعبیرکردن، مشکل است!
فیض تا عاشق شد از لذت عقبا هم گذشت با کسی از بهر دنیا گفت‌وگو کی میکند
ایده ائتلاف تمدن‌ها پس از بمب‌گذاری‌هایی که در ترکیه و اسپانیا روی داد، مطرح شد. این ایده در بحث گفت‌وگوی تمدن‌ها ریشه دارد که توسط محمد خاتمی در سال ۲۰۰۰ در مجمع عمومی‌سازمان ملل مطرح شد و در پی آن قطعنامه‌ای تصویب شد و سال ۲۰۰۱ را به نام گفت‌وگوی تمدن‌ها نام‌گذاری کرد.
تیرباران بر سر و صوفی گرفتار نظر مدعی در گفت‌وگوی و عاشق اندر جست‌وجوست
اکبر کرمی در برنامه‌ ی پشت عینک دیگران با بسیاری از برجسته‌گان اندیشه، سیاست و فرهنگ در ایران به شکلی بسیار چالشی گفت‌وگو می‌کند و در تکاپوی آن است که به گوشه‌ها ی تاریک سنت و فرهنگ ایران سرک بکشد.
بخندید سهراب کاین گفت‌وگوی به گوش آمدش تیز بنهاد روی
برخیز که رفت فرصت از دست هان از سر گفت‌وگوی برخیز
کمتر از سه هفته بعد از سفر محمود احمدی‌نژاد به رُم، ابوالفضل ظهره‌وند از ایتالیا به تهران فراخوانده شد. پیش از آن‌که فراخوانی ظهره‌وند رسماً تأیید شود، او در گفت‌وگویی با سایت خبری تابناک از تغییر خود به‌درخواست احمدی‌نژاد خبر داده و وجود انتقادها نسبت به سفر رئیس‌جمهور به ایتالیا را تأیید کرده بود.
به‌گفت‌وگو سیه تا چند سازم صفحهٔ دل را ز غفلت تا به‌ کی آیینه در راه نفس دارم
آقاجری در ۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ در اولین همایش مجازی «گفت‌وگو برای نجات ایران» شرکت کرد. او به خاطر شرکت در این همایش، در روز ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲، آقاجری بار دیگر به دادگاه انقلاب احضار شد.