گشتاور مغناطیسی
معنی کلمه گشتاور مغناطیسی در دانشنامه عمومی
در سیستم استاندارد بین المللی یکاها، بعد گشتاور دو قطبی مغناطیسی برابر مساحت × جریان، L2I، است ( مثال های زیر را ببینید ) . این پایه ای برای تعریف گشتاور دو قطبی مغناطیسی است. واحد SI برای گشتاور دو قطبی مغناطیسی دارای دو نمایش معادل است:
در سیستم CGS، چند مجموعهٔ مختلف واحدهای الکترومغناطیسی وجود دارد، که اصلی ترین آن ها ESU, Gaussian، و EMU هستند. در بین این ها، دو واحد مختلف ( غیر معادل ) برای گشتاور دو قطبی مغناطیسی در CGS وجود دارند:
و واحد دیگر ( که متداول تر است ) : ( EMU CGS and Gaussian - CGS ) ۱ ارگ ( یکا ) /G = ۱ abA•cm² = ۱۰−۳ ( m۲•A or J/T ) . نسبت این دو واحد غیر معادل CGS ( EMU/ESU ) دقیقاً برابر سرعت نور در فضای آزاد است که بر حسب cm/s بیان شده باشد. همهٔ فرمول های این مقاله در واحد SI درست هستند، اما در سیستم های واحدی دیگر، ممکن است لازم باشد که فرمول ها تغییر داده شوند. برای نمونه، در واحدهای SI، یک حلقهٔ دارای جریان I و مساحت A دارای گشتاور مغناطیسی I×A است؛ اما در واحدهای Gaussian گشتاور مغناطیسی برابر I×A/c است.
اساساً گشتاور مغناطیسی هر سیستم می تواند از دو منبع ناشی شود: ۱ ) حرکت بارهای الکتریکی، مانند جریان های الکتریکی، و ۲ ) مغناطیسی بودن ذاتی ذرات پایه ای، مانند الکترون ها سهم منابعی از نوع نخست را می توان با دانستن توزیع همهٔ جریان ها ( یا، به طور معادل، همهٔ بارهای الکتریکی و سرعت های آنها ) در درون سیستم، با استفاده از فرمول های ذیل به دست آورد. از طرف دیگر، اندازهٔ گشتاور مغناطیسی ذاتی هر ذرهٔ پایه، عددی ثابت است که معمولاً به صورت تجربی و با دقت بالا اندازه گیری می شود. برای نمونه، گشتاور مغناطیسی هر الکترون بر طبق اندازه گیری برابر با - ۹٫۲۸۴۷۶۴×۱۰–۲۴ J/T است. جهت گشتاور مغناطیسی هر ذرّهٔ پایه کاملاً با جهت چرخش آن ذره به دور خود تعیین می شود ( علامت منفی مقدار ذکر شده، نشان می دهد که گشتاور مغناطیسی هر الکترون، ضدّ موازی چرخش آن به دور خود است ) . گشتاور مغناطیسی خالص هر سیستم، جمع برداری سهم های یکی از/هر دو نوع منابع است. برای مثال، گشتاور مغناطیسی یک اتم هیدروژن - ۱ ( سبک ترین ایزوتوپ هیدروژن، که از یک پروتون و یک الکترون تشکیل شده است ) برابر جمع برداری این اجزا است: ۱ ) گشتاور ذاتی الکترون، ۲ ) حرکت اوربیتی الکترون حول پروتون، و ۳ ) گشتاور ذاتی پروتون. به شیوه ای مشابه، گشتاور مغناطیسی یک آهن ربای میله ای برابر جمع گشتاورهای مغناطیسی ذاتی و اوربیتی الکترون های "مجزاً ی مادهٔ مغناطیسی است.
معنی کلمه گشتاور مغناطیسی در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه گشتاور مغناطیسی
اولی حامل اسپین و گشتاور مغناطیسی است، دومی حامل مکان اوربیتالش و آخری حامل بار الکتریکی است.
الکترونهای مستقلی که در حال حرکت در خلاء باشند را «الکترون آزاد» میگویند. الکترونها در فلزات به گونهای رفتار میکنند که گویی آزاد هستند. ذرّاتی در فلزات و جامدات دیگر به نام الکترون شناخته میشوند، در واقع شبه ذره الکترون هستند که همان بار الکتریکی، اسپین و گشتاور مغناطیسی الکترونهای واقعی را دارند اما ممکن است جرمشان متفاوت باشد.