گرایشی
جملاتی از کاربرد کلمه گرایشی
نظریهٔ اخلاق کانتی، که در نتیجهٔ عقلگراییِ عصرِ روشنگری پدید آمد، یک نظریهٔ اخلاقی وظیفهگرا است. وظیفهگرایی، گرایشی عمده در اخلاق هنجاری است که ارزشِ اخلاقی را صرفنظر از نتیجه و پیامدها، وابسته به خودِ عمل میداند. این گرایش عموماً در تقابل با نتیجهگرایی و فضیلتگرایی قرار میگیرد. نظریات وظیفهگرایانه بهطور صریح و بر پایهٔ یک مجموعه قواعد، وظایف و الزاماتی خاص نسبت به دیگران تعیین میکنند. طبق این نظریهها، ارزشهای اخلاقی بنیادی برخلاف نظرِ نتیجهگرایان، قطعیت دارند و قابل کاهش و افزایش نیستند.
اگرچه حکومت ساسانیان در روزهای نخست خود هیچ تفاوتی با دوران پایانی اشکانیان نداشت، اما همانطور که گفته آمد، از ویژگیهای برجستهٔ دوران ساسانی، وجود گرایشی فزاینده به سوی تمرکز قدرت در ایران از همان روزهای نخست برآمدن ساسانیان بوده است. در آغاز کار ساسانیان، ایران از اتحادیهای از پادشاهیها و بزرگزادگان زمیندار (تیولداران) تشکیل میشد که هرکدام به اندازههای گوناگون، درجهای از استقلال از دولت مرکزی میداشتند و از راههای مختلف با آن در پیوند اقتصادی میبودند. به بیانی دیگر، در فلات ایران گونهای جامعهٔ فئودالی زیر حاکمیت ملاکان بزرگ برپای میبود در حالی که در دشتهای میانرودان بیشتر فرهنگ شهرنشینی و شهرهای کاروانی صورت اجتماع میبود.
بنا بر اکثر منابع معاصر صفوی، هنگامی که شاه اسماعیل دوم قدرت را در دست گرفت، به نظر میرسید وی اندیشهای بر خلاف دو پادشاه قبلیش؛ در خصوص مذهب شیعه داشته باشد و گویا وی گرایشی به مذهب تسنن پیدا کرده بود. او قصد داشت مذهب در ایران را دوباره به پیش از تشکیل دولت صفوی برگرداند و مجدداً گرایش به تسنن را رواج دهد.
از نکات مهم این اثر این است که مؤلف بدون دیدگاه یا گرایشی خاص به جمعآوری اثر پرداختهاست و در این کار خلوص نیت از خود نشان دادهاست. از نکات منفی این اثر، «جمع متون قریب المعنی و انتخاب یک لفظ برای آنها در روایتهای متعدد الإسناد» عنوان شدهاست.
فرهنگ موسیقاییایران به عنوان یک فرهنگ عرفانی، منفرد و نمایندهای از تفکر ایدهآل شرقی با گرایشی درونگرا و فرهنگ موسیقایی اروپایی به عنوان فرهنگی در ادامهٔ تفکر موسیقایی الهههای یونان، فرهنگ فلسفه دئونیزی، آپولونی با گرایشی برون گرا در کنار هم قرار گرفته و با هم ادغام شدهاند.
بهطور کلی میتوان گفت از نسبت میان علوم ارتباطات با سیاست، گرایشی تحت عنوان ارتباطات سیاسی از نسبت میان ارتباطات و توسعه گرایشی تحت عنوان ارتباطات و توسعه و از نسبت میان مدیریت و ارتباطات رشته روابط عمومی شکل گرفتهاست. رشته روزنامهنگاری نیز که بنیان اولیه این رشته محسوب میگردد. تحولات به وجود آمده در حوزه ارتباطات راه دور اینترنت و شبکه نیز موضوع و گرایش مهم دیگری در مطالعات ارتباطات است. مطالعه رسانهها با رویکرد نقد فرهنگی از حوزههای دیگر این رشتهاست….