کپسول
معنی کلمه کپسول در فرهنگ معین
معنی کلمه کپسول در فرهنگ عمید
۲. (پزشکی ) پوشه ای استوانه ای شکل از جنس ژلاتین حاوی دارویی به شکل پودر.
۳. ظرف استوانه ای با سری گنبدی شکل برای نگهداری گاز، مایع، پودر، و مانند آن: کپسول آتش نشانی.
۳. (زیست شناسی ) میوۀ خشک که به وسیلۀ سرپوش یا منافذی باز می شود.
معنی کلمه کپسول در فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱ - چاشنی تفنگ . ۲ - گونه ای میو. خشک شکوفا که از چند بر چه بوجود آمده است . میو. کپسول دارای اشکال متعدد است . در برخی میوه ها قسمتی از میوه مانند سر پوش از روی قسمت دیگر بر داشته میشود . در این صورت کپسول را بنام مجری یا پیکسید میخوانند مانند میو. با رهنگ و گل ناز و برخی دیگر بواسط. سوراخها یی که در زیر صفح. کله واقع است دانه را آزاد میکنند در این صورت گرز خوانده میشوند مانند میو. شقایق و خشخاش . برخی میوه ها هم شکفتنشان با صدایی نسبه شدید توام و ناگهانی است مانند میو. گیاه فلوکس و میو. هور . ۳ - پوشینه ای ژتینی و باندازه های مختلف که گرد ها و گاهی مایعات و روغنهای داوریی را بجهت مخفی نگهداشتن طعم بد آنها در درون آن جای میدهند .
پوشینه ای ژلاتینی برای داروها چاشنی تفنگ
معنی کلمه کپسول در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه کپسول در دانشنامه عمومی
• غلافی حل شدنی معمولاً از ژلاتین، برای دربرگرفتن مقدار معینی از دارو
• یکی از اشکال دارویی به صورت غلاف یا پوششی حل شدنی حاوی ماده دارویی
اغلب ایجاد شکل کپسول برای یک داروی خوراکی دو دلیل می تواند داشته باشد یا ممکن است ماده مؤثره دارو برای بخشهای ابتدایی دستگاه گوارش ( به خصوص معده ) مضر باشد مانند داروی پیروکسیکام، یا برعکس آنزیمهای معده موجب کاهش تأثیر دارو می شود لذا برای سالم رسیدن ماده مؤثره دارو به قسمت های پایین تر دستگاه گوارش از این روش استفاده می شود.
عموماً در مقایسه با قرصها ماده مؤثره بیشتری را می توان در کپسولها جای داد. بر حسب نوع ساخت، کپسولها به دو نوع سخت و نرم تقسیم می شوند. ژلاتین پوسته کپسول در آب سرد نامحلول است اما می تواند تا ده برابر وزن خود آب جذب کند. از این رو در مجاورت با مایعات دهان خیلی سریع نرم می شود و به همین دلیل بلع آن ها آسانتر از قرصها می باشد. ژلاتین در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد ذوب می شود از این رو پس از بلعیده شدن در معده ژلاتین ذوب شده و ماده دارویی آن آزاد می شود. ژلاتین ذوب شده نیز هضم می شود.
کپسولها می توانند رطوبت محیط را به خود بگیرند لذا باید از قراردادن کپسولها در محیط مرطوب خودداری کرد زیرا علاوه بر تغییر شکل کپسول امکان ناپایدار شدن فراورده داخل کپسول نیز می باشد. همچنین در محیط خشک کپسول می تواند بسیار شکننده شود. کپسولها چنانچه در کنار هم قرار گیرند به یکدیگر می چسبند. حس نشدن بو و طعم دارو از مزایای کپسولها است. از کپسولهای سخت می توان به کپسول آموکسی سیلین و از کپسولهای نرم می توان به نیتروگلیسیرین و ویتامین A اشاره کرد.
کپسول (میوه). در گیاه شناسی، کپسول نوعی میوه خشک، ساده و به ندرت گوشتی است که توسط بسیاری از گونه های گیاهان گل دار تولید می شود.
کپسول ( لاتین: capsula، جعبه کوچک ) از یک تخمدان مرکب مشتق شده و ساختاری است که از دو یا چند مادگی تشکیل شده است. در گیاهان گل دار، اصطلاح حفره ( لوکول ) برای اشاره به اتاقک درون میوه استفاده می شود. بسته به تعداد لوکول های تخمدان، میوه ها را می توان به صورت تک حفره ای، دوحفره ای، سه حفره ای یا چندحفره ای طبقه بندی کرد. حفره ها حاوی تخمک ها یا بذر هستند و توسط تیغه از هم جدا می شوند.
در بیشتر موارد، کپسول در زمان بلوغ، از هم شکسته و اصطلاحاً شکوفا می شود تا بذرهای درون آن آزاد شود. برخی کپسول ها از جمله کپسول های گیاهان نان میمون و خاکستردرختان، شکوفا نمی شوند. کپسول ها اغلب بر اساس نوع و محل شکستگی، به چهار نوع مختلف، طبقه بندی می شوند.
معنی کلمه کپسول در دانشنامه آزاد فارسی
در داروسازی، محفظه ای از جنس ترکیبات مخصوص که مادۀ مؤثر دارویی در آن قرار داده می شود و با بلعیدن آن، دارو وارد دستگاه گوارش فرد می شود. برحسب جنس بدنه، کپسول در قسمت های متفاوت لوله گوارش باز و دارو آزاد می شود. برای بهبود میزان جذب دارو و کاهش عوارض نامطلوب آن، با تغییر جنس بدنه کپسول دارو را در بخش مورد نظر از دستگاه گوارش آزاد می کنند.
کپسول (گیاه شناسی). رجوع شود به:پوشینه
جملاتی از کاربرد کلمه کپسول
در بررسی روی ۲۲۸۴۰ مورد، کپسول در ۱٫۴٪ مورد از موارد استفاده متأسفانه در بدن شخص باقی مانده و بهطور طبیعی خارج نشد. بیماری کرون یک علت شایع در ایجاد این اشکال است؛ اکثر کپسولهای باقی مانده به وسیله جراحی بیرون آورده شدند.
مشک عنب بنگر و وضع رطب کرده به کپسول شکر انگبین
وجود ضایعه در سطح کپسول داخلی، جایی که الیاف نزولی از کورتکس مغز به صورت فشرده قرار دارند، عموماً منجربه ضعف حرکتی(همی پارزی) شدیدی میشود که اندامها و صورت طرف مقابل را گرفتار میکند.