کم
معنی کلمه کم در لغت نامه دهخدا

کم

معنی کلمه کم در لغت نامه دهخدا

کم. [ ک ِ ] ( موصول + ضمیر ) که مرا. که به من. ( فرهنگ فارسی معین ) مخفف که ام. که مرا. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
بنگه از آن گزیده ام این کازه
کم عیش نیک و دخل بی اندازه رودکی ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).معذورم داریت کم اندوه وَغیش است
اندوه وغیش من از آن جعد و غیش است.رودکی ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).نو عاشقم و از همه خوبان زمانه
دخشم به تو است ارچه نه کم خوب بود حال.فرالاوی ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).ای ترک به حرمت مسلمانی
کم بیش به وعده ها نبخسانی.معروفی.دل برد و چون بدانست کم کرد ناشکیبا
بگریخت تا چنینم آشفته کرد و شیدا.دقیقی.برآن سان روم کم تو فرمان دهی
تو شاه جهانداری و من رهی.فردوسی.که رستم منم کم مماناد نام
نشیناد بر ماتمم پورسام.فردوسی به راهی روم کم تو فرمان دهی
نیاید ز فرمان تو جز بهی.فردوسی جایزه خواهم یکی کم بدهی اندکی
گر ندهی بی شکی ز ایزد خواهم عیاذ.منوچهری.گفت کم دوش پیام آمده از زردشت
که دگر باره بباید همگی را کشت.منوچهری.گفت کم صبرنمانده ست در این فرقت بیش.منوچهری.خداوندی و بر من پادشایی
توانی کم عقوبتها نمایی.( ویس و رامین ص 313 ).از او مر مرا هست فرمان روا
که جفت آن گزینم کم آیدهوا.اسدی.برآمد سالیان چند کم کار
نبود اندر جهان جز خواب و جز خور.ناصرخسرو.مرد آن است که چون مرد ورا بیند
گوید ای کاش کم این صاحب غارستی.ناصرخسرو.گفت که از دست بند عشق تو جستم
کم خط آزادی از عذار برآمدسوزنی.نه چنان مفتقرم کم نظری سیر کند
یا چنان تشنه که جیحون بنشاند آزم.سعدی.مستغرق یادت آن چنانم
کم هستی خویش شد فراموش.سعدی.زهی سعادت من کم تو آمدی به سلام
خوش آمدی و علیک السلام والا کرام.سعدی. || در مثال ذیل ، مرکب از که و م به معنی که من است و کم شنود یعنی که شنودم. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :

معنی کلمه کم در فرهنگ معین

(کُ مّ ) [ ع . ] (اِ. ) آستین . ج . اَکمام .
(کَ ) [ په . ] ۱ - (ص . ) اندک ، قلیل . ۲ - (ص تف . ) کمتر، اقل . ۳ - الا، منهای . ۴ - کمیاب ، نادر.

معنی کلمه کم در فرهنگ عمید

۱. اندک.
۲. تَرک.
* کمِ: [قدیمی]
۱. تقریباً.
۲. به جز.
۳. کمتر از.
* کم وبیش: کمابیش، کم وزیاد، اندک وبسیار، تقریباً.
* کم وکاست:
۱. کمی.
۲. نقصان.
مقدار، اندازه.
که مرا: چون من شکسته ای را از پیش خود چه رانی / کم غایت توقع بوسی ست یا کناری (حافظ: ۸۸۶ ).
آستین.

معنی کلمه کم در فرهنگ فارسی

اندک، نقیض بسیار، مقدار، اندازه
( اسم ) ۱ - نوعی خار که از آن کتیرا میگیرند . ۲ - آستین ( قبا پیرهن ) جمع اکمام و کممه : ( آهنی در کف چون مرد غدیرخم بکتف باز فکنده سر هر دو کم ) . ( منوچهری )
شما : سلام علیکم درود بر شما. ضمیر متصل منصوب و مجرور جمع مذکر مخاطب

معنی کلمه کم در دانشنامه عمومی

کم (آلبوم دیوید بویی). کم ( انگلیسی: Low ) یازدهمین آلبوم استودیویی موسیقی دان انگلستانی دیوید بویی است که در ۱۴ ژانویهٔ ۱۹۷۷ توسط آرسی ای رکوردز منتشر شد. بویی در سال ۱۹۷۶ بعد از سال ها اعتیاد به مواد مخدر در زمان زندگی در لس آنجلس به همراه دوستش ایگی پاپ برای هوشیار شدن به فرانسه نقل مکان کرد. او آن جا اولین آلبوم استودیویی پاپ به نام ابله را تهیه و نوشت که شامل آوایی می شود که بویی در آلبوم بعدی خود تجربه اش می کند. بعد از اتمام کار بر روی ابله، بویی شروع به ضبط اولین همکاری از سه همکاری خود با تهیه کنندهٔ آمریکایی تونی ویسکانتی و موسیقی دان بریتانیایی برایان اینو کرد که با نام سه گانهٔ برلین شناخته شد. جلسات ضبط در سپتامبر ۱۹۷۶ در شاتو دی ایرویل آغاز شد و در اکتبر در استودیوی هانزا در برلین غربی که بویی و پاپ آن جا نقل مکان کرده بودند، به پایان رسید.
کم بر پایهٔ آرت راک و راک تجربی و با الهام از بندهای آلمانی مانند تنجرین دریم و کرافت ورک ساخته شد و شامل اولین تجربهٔ بویی در موسیقی الکترونیک و امبینت است. سمت اول آلبوم عمدتاً شامل قطعات کوتاه و آوانت - پاپ است و اشعارش عمدتاً آرام هستند و ذهنیت بویی را منعکس می کند. سمت دو شامل ترانه های طولانی تر و عمدتاً قطعات سازی است که مشاهدات موسیقایی برلین را منتقل می کند. جلد هنری آلبوم رخ نمایی از بویی در فیلم مردی که به زمین سقوط کرد ( ۱۹۷۶ ) است که به عنوان یک جناس بصری به معنای «ناشناخته» مد نظر قرار گرفته است.
آرسی ای به مدت سه ماه از انتشار کم خودداری کرد چون نگران بود که این آلبوم یک شکست تجاری باشد. این آلبوم بعد از انتشار نظرات متفاوتی از سوی منتقدان دریافت کرد و از طرف آرسی ای و بویی که در حال برگزاری تور به عنوان نوازندهٔ پاپ بود، با تبلیغ کمی همراه شد. این آلبوم به رتبهٔ دوم جدول آلبوم های بریتانیا و رتبه یازدهم در جدول نوار و ال پی های برتر بیلبورد در ایالات متحده رسید. دو تک آهنگ از آلبوم منتشر شد: «صدا و چشم انداز» که در رتبه سوم جدول تک آهنگ های بریتانیا قرار گرفت و «همسرم باش». این موفقیت آرسی ای را وادار کرد تا آلبوم ابله را در مارس ۱۹۷۷ منتشر کند. بویی در اوایل ۱۹۷۷ آلبوم بعدی پاپ به نام شور زندگی را تهیه و سپس آلبوم «قهرمانان» را ضبط کرد که رویکرد موسیقایی کم را گسترش می داد و شامل ترکیبی مشابه از ترانه ها و سازهای این آلبوم بود.
کم (خواننده). کم ( متولد Camaron Marvel Ochs؛ ۱۹ نوامبر ۱۹۸۴ ) خواننده و ترانه سرای موسیقی کانتری آمریکایی است. او کار خود را به عنوان ترانه سرا آغاز کرد و برای چندین هنرمند از جمله سم اسمیت و مایلی سایرس آهنگسازی کرد.
او با امضای قرارداد با سونی موزیک انترتینمنت، اولین آلبوم چندآهنگه خود را در مارس ۲۰۱۵ با نام به کشور بادامک خوش آمدید منتشر کرد و پس از آن آلبوم استودیویی رام نشده را در همان سال منتشر کرد. سومین آلبوم او طرف دیگر بود که در سی ببر در سال ۲۰۲۰ منتشر شد.
کم در ۱۸ نوامبر ۱۹۸۴ در هانتینگتون بیچ، کالیفرنیا، به دنیا آمد و در لافایت، کالیفرنیا، حومه ای در منطقه خلیج سانفرانسیسکو بزرگ شد. او همچنین مدتی را در اوشن ساید، کالیفرنیا گذراند، جایی که پدربزرگ و مادربزرگش مزرعه ای داشتند.
کم (شهر). شهر کم ( به روسی: Кемь ) در کشور روسیه و در جمهوری کارلیا واقع شده است.
معنی کلمه کم در فرهنگ معین

معنی کلمه کم در دانشنامه آزاد فارسی

کَمّ (منطق)
(یا: کمیّت، در لغت به معنی چندی و اندازه) در منطق در دو حوزۀ تصورات و قضایا قابل طرح و بررسی است: الف. در حوزۀ تصورات: کمّ یکی از مقولات عشر است و آن ماهیّتی است که بالذّات قابل مساوات و عدم مساوات و نیز قابل تقسیم است، مثل خط، عدد و زمان. کم شامل دو قسم متصل (قارّالذات و غیر قارّالذات) و منفصل است: ۱. کم متّصل یا مقدار (به تعبیر حکما) آن است که بین اجزای آن، حدّ مشترک وجود دارد و این حدّ مشترک، پایان یک قسمت و آغاز قسمت دیگر به شمار می آید. کمّ متّصل، خود، دو گونه است: الف. قارّالذّات (ذووضع)، کمّی است که تمام اجزای آن، بالفعل موجود است و آن مشتمل است بر خط، سطح، جسم تعلیمی (عمقی) و این هر سه، موضوعِ بحث در علم هندسه هستند؛ ب. غیر قارّالذّات، کمّی است که اجزای آن سیّال و غیر ثابت است بدین ترتیب که تا یک جزء آن ازمیان نرود، جزء دیگر پدید نمی آید و این کمّ چیزی نیست جز زمان؛ ۲. کمّ منفصل: بین اجزای آن حدّ مشترکی نیست و آن عبارت است از عدد که موضوع علم حساب محسوب می شود. از زمان و عدد به کم غیرذی وضع نیز تعبیر شده است و این از آن روست که اجزای عدد اتصال ندارند و اجزای زمان دارای استقرار نیستند. ب. در حوزۀ قضایا، که بیانگر شمار افراد وضع قضیه است و از آن به سور تعبیر می شود، که روشنگر کمیت قضیه است و با «بعضی» و «هر» و «هیچ» بیان می شود.

معنی کلمه کم در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کم، یکی از اصطلاحات به کار رفته در علم منطق بوده و به معنای عَرَض پذیرنده مساوات و عدم مساوات به صورت بالذات نه بالعَرَض است.
کم، در لغت اسم تام بوده و به معنای کمیت (مقدار و تعداد) است و در اصطلاح فلاسفه «کم» یا «کمیت» یکی از مقولات عرضی به شمار می رود و در تعریف این مقوله چنین آورده اند: «کم عرضی است که به خودی خود، قسمت پذیر باشد.» یا به عبارت دیگر کم عبارت است از: «آنچه ذاتاً قبول مساوات و عدم مساوات می کند؛ به تطبیق وهمی یا وجودی. » از خواص کمّیت این است که ذاتاً قابل اندازه گیری است و یقیه اشیا به واسطه آن قابلیت اندازه گیری پیدا می کنند. و اینکه ذاتاً قابل تجزیه است، تضاد در او راه ندارد، و قابل شدت و ضعف نیست.
قیود در تعریف
اینکه در تعریف اول گفته می شود «به خودی خود قسمت پذیر باشد»؛ بدان جهت است که اگر جوهر یا عرضی، انقسام داشته باشد این تقسیم پذیری ذاتی آن ها نیست بلکه از آن جهت که موضوع کمیت هستند، قابلیت انقسام دارند.قید مساوات و عدم مساوات در تعریف دوم به این علت است که: بعضی امور قابل مساوات و عدم مساوات هستند مثل سطوح و اجسام، و بعضی چنین قابلیتی ندارند مثل جواهر مفارق که مثلاً نمی توان گفت یک نفس، مساوی یا بزرگ تر یا کوچک تر از نفس دیگر است. قسم اول (که قابل مساوات و عدم مساوات است) خود بر دو دسته است: دسته ای که این قابلیت، ذاتی آنها است و دسته ای که قابلیت مذکور، عارضی است. مثلاً وقتی گفته شود این زمین با آن زمین مساوی است، اگر از علت آن بپرسند گفته می شود: چون این ده ذراع است و آن هم ده ذراع. و وقتی گفته شود این جامه درازتر از آن جامه است، اگر از علت آن بپرسند گفته می شود: چون این ده ذراع است و آن هشت ذراع. پس زمین و جامه، بالعَرَض (و به سبب ذراعِ معدود) قابل مساوات و عدم مساوات هستند نه بالذات. اما اعداد، بالذات قابل تساوی و عدم تساوی هستند.
انقسام کم
کمیت را به دو لحاظ تقسیم کرده اند:۱. کمّ متصل و منفصل؛۲.کمّ ذو وضع و غیر ذو وضع.
کم متصل
...
[ویکی الکتاب] معنی کَم: چه بسا - چه بسیار
معنی أَلَتْنَاهُم: از آنان کم نمی کنیم
معنی نَکِداً: کم
معنی تَنقُصُ: کم می کند
معنی ﭐنقُصْ: کم کن
معنی رُوَیْداً: اندک - کم
معنی نَنقُصُهَا: از آن کم می کنیم - از آن می کاهیم
معنی قَلِیلٍ: کم - اندک
معنی قَلِیلَةٍ: کم - اندک
معنی قَلِیلُونَ: کم ها - اندکها
معنی لَا تَنقُصُواْ: کم نکنید
معنی مَّعْدُودٍ: اندک - کم شمار
تکرار در قرآن: ۲۲۹۱(بار)
لفظی است بر دو وجه آید یکی خبرّیه که مفید کثرت است دیگری استفهامیه به معنی چقدر و اَیُّ عَدَد. . چه بسا باغها و چشمه‏ها که گذاشتند و رفتند . در جوامع الجامع ذیل آیه . فرموده اصل در «کَمْ» استفهام است، در کم استفهامیه گوییم:« کَمْ مالُکَ» مال تو چقدر است در معنی میان کم خبری و استفهامی پنج فرق ذکر کرده است. در آیه . «کَمْ» برای استفهام است.

معنی کلمه کم در ویکی واژه

کُمّ
ویژگی چیزی که تعدادش زیاد نیست یا به اندازه مورد نظر نیست؛ ویژگی کمیت کوچک، اندک، قلیل. مقابل زیاد. کم ممکن است اصطلاح بسیار کهن و به شکل‌های کَم، کِم، کُم قابل صرف باشد؛ در زبان معیار باستان هر کدام مفهوم جداگانه‌ای دارند، که کَم نوعی غربیل یا غربال بوده که برای الک نخود و لوبیا و مناسب گندم و جو نبوده است.
لبه یا قاب الک یا غربال. کمان.
کمتر، اقل. الا، منهای. کمیاب، نادر.
آستین.

جملاتی از کاربرد کلمه کم

ز خود غایب مشو در هیچ حالی که تا هر ساعتی گیری کمالی
همان بهتر که در بازی خیالی سر به تیغ او که حکم قاطع است این دِین و از گردن نخواهد شد
کمال چون نرسد جز جفا ز اهل وفا قیاس کن که ز خویان بیوفا چه رسد
بدشمن رعب او آنسان نماید کم سرو سامان که عمرو لیث را آهنگ اسمعیل سامانی
سخن‌ها رفت از بود و نبودم من از خِجْلَت، لبِ خود، کم گشودم
من چو چشیدم آن شکر دل ز کمال لطف او برد گمان که شد مگر ملک جهان میسرم
خدنگش از جگر سنگ خاره می گذرد اگر چه سست نماید کمان درویشی
جم نشان فتحعلی شه که به حکمش گردون اختران فلک از ثابت و از سیارش
متون طراحی بازی‌های رایانه‌ای هیچ‌گاه توسط بازیکنان قابل مشاهده نیستند و تنها تولیدکنندگان یا ناشران این بازی‌ها می‌توانند این متون را دیده و از آن‌ها برای درک، تجسم و حفظ ثبات در هنگام همکاری در ساخت یک بازی استفاده کنند. مخاطب اینگونه آثار معمولاً بسیار کم است. بسیاری از متون بازی‌ها دارای داستان‌های عمیق و دنیاهای دقیقی هستند که باعث می‌شوند که این آثار تبدیل به یک گونهٔ ادبی پنهان شوند.
مر او را گزید احکم الحاکمین به حکمت میان خلایق حکم
ز میان او مقامم کمر است و کوه و صحرا بجهم از این میان و سخن و کنار گویم