کلوا
معنی کلمه کلوا در لغت نامه دهخدا

کلوا

معنی کلمه کلوا در لغت نامه دهخدا

کلوا. [ ک َل ْ ] ( اِ ) بمعنی رخنه گرفتن و وصل کردن چیزی باشد به چیزی دیگر. ( برهان ) ( آنندراج ) ( از فرهنگ فارسی معین ). استاد آن کار را در اصفهان کلوایی گویند. ( حاشیه برهان چ معین ). در لهجه اصفهان به معنی بند زدن چینی و همان است که در خراسان آن را ورش زدن گویند. ( فرهنگ لغات عامیانه جمالزاده ). و رجوع به کلوابند و کلوایی شود. || در مؤیدالفضلا بمعنی غوک آمده است که وزغ باشد. ( از برهان ). || غوک و قرباغه. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه کلوا در فرهنگ معین

(کُ ) (اِ. ) رخنه گرفتن و وصل کردن چیزی به چیزی دیگر.

معنی کلمه کلوا در فرهنگ فارسی

( اسم ) رخنه گرفتن و وصل کردن چیزی بچیزی دیگر .

معنی کلمه کلوا در دانشنامه عمومی

کلوا نوعی نان شیرینی است که در شهرستان نهاوند از استان همدان پخته می شود. کلوا به عنوان نان شیرینی نهاوند، در سال 1399 هجری شمسی جزو آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. از آنجا که شیرینی آن به اندازه شیرینی های مرسوم نیست در زمره نان شیرینی قرار می گیرد. در شهرهای دیگر استان همدان و حتی استانهای همجوار نیز این نان شیرینی پخته می شود. در استان اراک این نان به نام فتیر ( فطیر ) معروف است. در خطه شمال و مازندران به آن کِلوا نون و تهن کلوا گفته می شود. در استان لرستان با همان نام کلوا شناخته می شود. مرسوم است مردم نهاوند پیش از عید نوروز و پیش از ماه مبارک رمضان، کلوا می پزند تا در آن روزهای سال نو و روزهایی که روزه می گیرند از این نان شیرینی تناول کنند. در روزگاران قدیم مرسوم بوده است تا این نان را برای تازه عروسان بفرستند.
مواد تشکیل دهنده این شیرینی عبارت است از آرد گندم، شکر، زعفران ( انتخابی ) ، کنجد ( برای رومال ) ، رازیانه ( انتخابی ) ، روغن ( یا روغن محلی ) ، زرده تخم مرغ، مایه خمیر ( یا مخمر نان ) ، و آب ( شیر ) که با مخلوط کردن آنها خمیری بدست می آید. خمیر بدست آمده را با دست یا دستگاه خمیرزنی ورز می دهند تا خمیر حالت کشسانی به خود بگیرد. با توجه به مقدار مایه خمیر و دمای محیط باید صبر کرد تا خمیر اصطلاحاً ور آید. خمیر ور آمده حجمی دوبرابر پیدا می کند و به دست نمی چسبد. بهتر است خمیر در دمای 26 درجه سانتیگراد، 8 ساعت استراحت کند تا آماده پخت شود. از خمیر ور آمده چانه گرفته می شود و سپس چانه ها را در ابعاد کوچک پهن می کنند. سپس آن را قنج ( تزئین ) می دهند و رومال می زنند. آنگاه در تنور یا فر آشپزی می گذارند تا پخته شود.
نسبت مواد تشکیل دهنده به این صورت است:
• آرد - یک کیلوگرم
• شکر 330 گرم - یک سوم وزن آرد
• روغن جامد یا حیوانی 170 گرم - یک ششم وزن آرد
• آب یاشیر 330 میلی لیتر - یک سوم وزن آرد
• رازیانه 25 گرم - کافی است در درون خمیر هر عدد کلوای پخته شده سه دانه رازیانه موجود باشد
• مایه خمیر 100 گرم - یک دهم وزن آرد
• رومال شامل زرده تخم مرغ، 2 قاشق غذا خوری شیر، کمی زعفران و کمی کنجد بدون پوست

معنی کلمه کلوا در ویکی واژه

رخنه گرفتن و وصل کردن چیزی به چیزی دیگر.

جملاتی از کاربرد کلمه کلوا

اکستروفی کلواک یا عارضهٔ مادرزادی نادر است که علتش نقص دیوارهٔ شکمی است که به دلیل مهار حرکت مزودرم و اختلال در تاشدگی آن ایجاد می‌شود.
فوصلکم مدید صلوا بلا انقطاع و نزلکم مزید کلوا بلا غرام
و سئل النبی عن من یذبح و لم یذکر اسم اللَّه علیه ناسیا، فقال: «اسم اللَّه فی قلب کل مؤمن و علی لسانه»، و قالت عائشة: یا رسول اللَّه! ان الاعراب تحمل الینا اللحوم و نحن لا ندری انهم یذبحون علی اسم اللَّه فی الذبح ام لا. فقال (ص): «سمّوا و کلوا».
قوله تعالی: «وَ لَقَدْ آتَیْنا مُوسی‌ تِسْعَ آیاتٍ بَیِّناتٍ» هؤلاء التّسع هی: «ان لا تشرکوا بی شیئا، و لا تسرفوا، و لا تزنوا، و لا تقتلوا النفس التی حرمت‌ الا بالحق، و لا تسحروا، و لا تقربوا مال الیتیم، و لا تسعوا ببری‌ء الی السلطان، و لا تعدوا فی السبت، و لا تأکلوا الربوا» صفوان بن غسّان المرادی گفت: جهودی از رسول خدای تعالی پرسید که این نه آیت کدام‌اند؟ و رسول خدا (ص) همچنین جواب داد که گفتیم.
فأصبحوا بعد طول الأکل قد اکلوا
پس کلوا از بهر دام شهوتست بعد از آن لاتسرفوا آن عفتست