کلروفیل

معنی کلمه کلروفیل در لغت نامه دهخدا

کلروفیل. [ کْل ُ ک ُ ل ُ رُ ] ( فرانسوی ، اِ ) سبزینه. ماده سبزرنگی که در حفره های خاصی در داخل سیتوپلاسم سلولهای گیاهان موجود است و موجب سبزی اندامهای سبز گیاهان می شود. دانه های سبزینه موادی هستند 5 تایی یعنی از 5 عنصر ترکیب شده اند و فرمول آنها شباهت زیادی به فرمول هموگلوبین خون دارد با این تفاوت که بجای آهن در ترکیب دانه های سبزینه منیزیم ( Mg ) موجود است. فرمول کلی دانه های سبزینه عبارت است از: C55H72O5N4Mg که دراین صورت به آن کلروفیل a گویند و اگر از تعداد ئیدرژنها یک مولکول کاسته و در عوض یک اتم ئیدرژن جای آن قرار گیرد کلروفیل b بدست می آید. خصرة الورق. ( فرهنگ فارسی معین ذیل سبزینه ). و رجوع به سبزینه شود.

معنی کلمه کلروفیل در فرهنگ معین

(کُ لُ رُ ) [ فر. ] (اِ. ) مادة سبز رنگی در گیاهان که کار فتوسنتز را در یاخته انجام دهد، سبزینه (فره ).

معنی کلمه کلروفیل در فرهنگ عمید

= سبزینه

معنی کلمه کلروفیل در فرهنگ فارسی

ماده سبزگیاه، خضره الورق
سبزینه

معنی کلمه کلروفیل در دانشنامه آزاد فارسی

کُلُروفیل (chlorophyll)
رنگدانه های سبزِ موجود در کلروپلاستهای غالب گیاهان. عامل جذبِ انرژی نوری در فرآیند فتوسنتزند. این رنگدانه ها بخش های سرخ و نیلی نور خورشید را جذب کرده، رنگ سبز را باز می تابانند، و باعث ایجاد رنگ سبز گیاهان می شوند. انواع کلروفیل ها عبارت اند از کلروفیل b,a , c درخزه های قهوه ای، و d در خزه های سرخ. کلروفیل در کلروپلاست یافت می شود که به فراوانی در برگ درختان وجود دارد. گلسنگ ها (خز ه های آبی ـ سبز)، و دیگر باکتر ی های فتوسنتزی هم کلروفیل دارند، اما نوع آن اندکی متفاوت است. کلروفیل از نظر ساختاری شبیه هِموگلوبین است، اما بخش فعالِ مولکولِ آن، به جای آهن، منیزیوم است. کلروفیل به سبب داشتن منیزیوم ماده ای مُغذی برای گیاهان است و غالباً بخشی از مخلوط مواد معدنی است که در کود مصرف می شود.

معنی کلمه کلروفیل در ویکی واژه

مادة سبز رنگی در گیاهان که کار فتوسنتز را در یاخته انجام دهد، سبزینه (فره)

جملاتی از کاربرد کلمه کلروفیل

سومین مرحله در این جریان تکاملی (سوخت و ساز)، احتمالاً تغییر ماده آلی به فسفات آلی به کمک نور (فرایندی که طی آن گیاهان سبز انرژی نورانی را به انرژی شیمیایی تبدیل می‌کنند)، یعنی استفاده مستقیم در تولید آ.ت. پ است. انجام این عمل مستلزم وجود ماده رنگی کلروفیل (پوروفیرین منیزیم) برای جذب نور، حضور مواد رنگین یاخته (پروتئین‌های آهن دار) برای تبدیل انرژی خارجی، یعنی نور خورشید، به انرژی ذخیره‌ای موسوم به آ.ت. پ است.
روغن سرد فشرده شده هاس رنگ زمرد سبز درخشانی دارد زمانی که استخراج می‌شود که این رنگ به علت سطوح بالایی کلروفیل و کاروتنوئید موجود در روغن استخراج شده‌است.