کشورگشا

معنی کلمه کشورگشا در لغت نامه دهخدا

کشورگشا. [ ک ِش ْ وَ گ ُ ] ( نف مرکب ) فاتح کشور. کشورگیر. مسخر کننده مملکت :
عزم تو کشورگشا و خشم تو بدخواه سوز
رمح تو پولادسنب و تیغ تو جوشن گذار.فرخی.خدایگان جهان باد و پادشاه زمین
به عون ایزد، کشورگشا و شهرستان.فرخی.

معنی کلمه کشورگشا در فرهنگ عمید

= کشورستان

جملاتی از کاربرد کلمه کشورگشا

از حد چوبگذرد ستمت ماجرای خویش سوی جناب خسرو کشورگشا برم
در سدهٔ هشتم میلادی تقریباً همه شبه‌جزیره ایبری توسط موروهای مسلمان که از شمال آفریقا آمده بودند، فتح شد. (۷۱۱–۷۱۸) این فتوحات بخشی از کشورگشایی‌های خلیفه اموی بود. تنها بخش کوچکی در نواحی کوهستانی شمال غرب شبه‌جزیره در برابر هجوم مسلمانان دست به مقاومت زد.
زهی مؤید و کشورگشای و دشمن بند زهی مظفر و فیروز بخت و نیک اختر
پس از کشورگشایی ارمنستان در سال ۱۹۹۱ و به دلیل مشکلات ارضی با جمهوری آذربایجان مسلمانان آذری مجبور به مهاجرت به آذربایجان و سایر کشورهای منطقه شد ولی کردهای ارمنستان با تصویب قوانین دولتی و پذیرش آنان به عنوان گروه قومیتی در مجلس ارمنستان در این کشور باقی‌ماندند.اما امروزه اکثریت مسلمانان مهاجر به ارمنستان را ایرانیانی تشکیل می‌دهند که به سبب تجارت و تحصیل در این کشور به صورت موقت و دائم ساکن می‌باشند. در سال ۲۰۰۹ مرکز تحقیقات پیو تخمین گروه مسلمانان مهاجر را کمتر از ۰.۱٪ از جمعیت ارمنستان یا در حدود ۱،۰۰۰ نفر اعلام کرده‌است.
همه شهریاران کشورگشای فکنده سر عجز در پیش پای
الا تا مردمان‌گویند فتح قلعهٔ خیبر به عون بازوی‌کشورگشای شیر یزدان شد
پس از این عملیات، نیروهای مسلح، به خصوص ارتش ایران، انگیزه کمتری برای ادامه جنگ داشتند. استدلال آن‌ها این بود که هدف از جنگ، بیرون راندن ارتش عراق بوده و ادامه آن و نفوذ به داخل عراق، کشورگشایی است.
کم از کشورگشایی نیست صائب گریبانی به دست خود دریدن
بخندید ازو سام کشورگشای بزد بانگ بر باره تیزپای
به ترویج مذهب میان را چو بست به گلگون کشورگشایی نشست
«آگیره خشم خدایان» داستان سفر یک سردار اسپانیایی با نام لوپه دو آگوئیره و گروهی از کاشفان و کشورگشایان اسپانیایی را در قرن شانزدهم دنبال می‌کند که در پی کشف شهر افسانه‌ای ال‌دورادو هستند. شهری که گفته می‌شد در بین جنگل‌های انبوه قرار گرفته و همه چیز آن از طلاست. آن‌ها در طول رودخانه عظیم آمازون پیش می‌روند و در خطر سرخ‌پوستان بومی، اینکاها و اختلافات داخلی و دیوانگی‌های آگوئیره هستند.
یکسو ملک به خنجر کشورگشا و صفدر یکسو به خامه‌کشور قایم‌مقام‌گیرد
در سال ۷۱۴ پیش از میلاد، دو سال پس از پادشاه شدن دالتا، سارگون دوم به الیپی حمله کرد. دلیل این جنگ نامعلوم است ولی احتمال می‌رود که جزو جنگ‌های آشور برای کشورگشایی باشد. از قوای طرفین هم اطلاعاتی نیست، از علل مهم که از این جنگ اطلاعاتی نیست می‌توان قدیمی بودن این جنگ را گفت، البته این نبرد اهمیت چندانی نداشت جز این که علت اصلی شورش لنین بود. دالتا پرداختن خراج به آشور را تأیید کرد، اما به دلیل اوضاع بد الیپی، تصمیم بر این شد که پرداختن خراج از سال بعد از جنگ صورت بگیرد. همچنین سارگون دوم حمایت اش را نسبت به دالتا و پادشاهی الیپی اعلام کرد.
میانه سده هفدهم و در حالی که بیماری و جنگ اروپا را فرا گرفته بود، هابسبورگ‌های اسپانیایی قاره را در دام جنگ‌ها و اختلافات مذهبی سیاسی انداختند. این درگیری‌ها اقتصاد را از پایه ویران کرد و باعث جنگ‌های استقلال‌خواهانه شد. با وجود این امپراتوری در برابر این جریانات جدایی‌خواه مقاومت می‌کرد اما در نهایت مجبور شد تا جدایی پرتغال و هلند را به رسمیت بشناسد. این وضعیت منجر به جنگ سی‌ساله در اروپا شد. در نیمه دوم سده هفدهم اسپانیا وارد یک سیر نزولی نسبی شد و بخش‌هایی از قلمرو خود در فرانسه و هلند را از دست داد. با این حال کشورگشایی اسپانیایی‌ها در قاره‌های دیگر ادامه داشت و این روند تا سده نوزدهم ادامه پیدا کرد.
کشورگشای ناصردین شاه جنگ جوی کز لشکرش ندیده امان هیچ لشکری
به گرشاسب کین جوی کشورگشای جهان پهلوان گرد زاول خدای