کسب
معنی کلمه کسب در لغت نامه دهخدا

کسب

معنی کلمه کسب در لغت نامه دهخدا

کسب. [ ک ُ ] ( ع اِ ) کنجاره روغن. ( ناظم الاطباء ) ( منتهی الارب ). ثفل روغن و عصاره آن و معرب است. ( از اقرب الموارد ). نخاله هرتخمی که روغن آن را گرفته باشند. ( یادداشت مؤلف ). کنجاره. ( دهار ). کنجاره روغن و آن ثفل روغن است. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). کسبه. ( از برهان ) :
قوم گفتندش که هین اینجا مخسب
تا نکوبد جانستانت همچو کسب.مولوی.گروهی چو گاوان پروارخسب
تهی مغز و آکنده پیکر ز کسب.حاج سیدنصراﷲ تقوی ( از هنجار گفتار ).
کسب. [ ک َ / ک ِ ] ( ع مص ) ورزیدن. ( از منتهی الارب ). طلب روزی کردن و ورزیدن برای اهل خود. ( ناظم الاطباء ). الفغدن. الفنجیدن. ( یادداشت مؤلف ). روزی جستن و رسیدن به روزی. ( منتهی الارب ). || سود بردن از مالی. ( از ناظم الاطباء ). طلب کردن و سود بردن مال و علم را. ( از اقرب الموارد ). جلب نفع و دفع ضرر و این فعل برای خدای تعالی بکار نرودکه او منزه از جلب نفع و دفع ضرر است. ( از تعریفات ). || جمع کردن. ( از اقرب الموارد ). گرد آوردن. ( آنندراج ) ( از منتهی الارب ). حاصل کردن. ( غیاث اللغات ). جمع کردن چیزی را و فراهم آوردن آنرا. ( از ناظم الاطباء ). || چیزی به مشقت پیدا کردن. ( ترجمان علامه جرجانی ص 81 ). بدست آوردن با رنج. || ورزانیدن کسی را مال ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). ورزانیدن کسی را با سود برد از مال. ( ناظم الاطباء ). حاصل کردن چیزی کسی را. ( تاج المصادر بیهقی ). کسب کردن و حاصل کردن چیزی کسی را. ( المصادر زوزنی ) ( ازاقرب الموارد ). و این فعل با دو مفعول متعدی شود گویند کَسَب َ زیداً مالا و علماً. ( از اقرب الموارد ).
کسب. [ ک َ / ک ِ ] ( ع اِ ) ورز. یقال فلان طیب الکسب ؛ یعنی فلان پاک ورز است و حلال است کسب فلان. ( از ناظم الاطباء ).
کسب. [ ک َ ] ( ع اِمص ) تحصیل معاش و رزق با زحمت و محنت. ( ناظم الاطباء ). طلب روزی : هرکه از کسب... اعراض نماید نه اسباب معیشت خویش تواند ساخت و نه دیگران را در تعهد تواند داشت. ( کلیله و دمنه ). مثال این همچنان است که مردی در حد بلوغ سرگنجی افتد... خرمی بدوراه یابد و در باقی عمر از کسب فارغ آید. ( کلیله و دمنه ). || طلب کردن. ورزیدن. ورزو تحصیل با سعی و کوشش و محنت. ( ناظم الاطباء ). کوشش برای به دست آوردن چیزی : بر مردمان لازم است که در کسب علم کوشند. ( کلیله و دمنه ). پسندیده تر افعال و اخلاق مردمان تقوی است و کسب مال از وجه حلال.( کلیله و دمنه ). حرص تو در طلب علم و کسب هنر مقرر.( کلیله و دمنه ). پس از بلوغ غم مال و فرزند... و شره کسب در میان آید. ( کلیله و دمنه ). آدمی در کسب آن چون کرم پیله است. ( کلیله و دمنه ). صاحب همت روشن رای را کسب معالی کم نیاید. ( کلیله و دمنه ). حلاوت عاجل او را از کسب خیرات... باز دارد. ( کلیله و دمنه ).

معنی کلمه کسب در فرهنگ معین

(کَ ) [ ع . ] (مص م . ) ۱ - تحصیل ، به دست آوردن . ۲ - حرفه ، شغل .
(کُ ) [ ع . ] (اِ. ) ثقل چیزهای فشرده ، کنجارة روغن .

معنی کلمه کسب در فرهنگ عمید

۱. به دست آوردن، حاصل کردن.
۲. انجام دادن کاری برای فراهم کردن هزینۀ زندگی، کاسبی.
۳. (اسم ) شغل، کار.
۴. (اسم ) [مقابلِ اختیار] در اعتقاد اشاعره، انجام گرفتن کارهای بندگان به قدرت و ارادۀ خداوند.
۵. (صفت ) [قدیمی] اکتسابی: کسان را درم داد و تشریف و اسب / طبیعی ست اخلاق نیکو نه کسب (سعدی۱: ۹۰ ).

معنی کلمه کسب در فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان آورزمان شهرستان ملایر واقع در ۱۸ کیلومتری شمال شهر ملایر . جلگه و معتدل دارای ۱۵۲۹ تن سکنه .
حاصل کردن وبدست آوردن، فراهم آوردن چیزی
( اسم ) ثفل چیز های فشرده کنجار. روغن : ( گروهی چو گاوان پروار خسب تهی مغز و آکنده پیکر ز کسب ... ) ( بنقل هنجار گفتار ۴ )
نوعی خرما در جیرفت

معنی کلمه کسب در دانشنامه عمومی

کسب (سوریه). کَسَب ( ( به ارمنی: Քեսապ ) کساب ) ، نام شهرکی است که در یکی از شمالی ترین نقاط کشور سوریه و در فاصله ای نزدیک به کشور ترکیه قرار دارد. این شهر اکثریتی ارمنی دارد و در حومهٔ لاذقیه واقع است.
معنی کلمه کسب در فرهنگ معین
معنی کلمه کسب در فرهنگ عمید
معنی کلمه کسب در فرهنگ فارسی
معنی کلمه کسب در دانشنامه عمومی

معنی کلمه کسب در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی کَسَبَ: کسب کرد - به دست آورد (کلمه کسب به معنای جلب منفعت به وسیله سعی و عمل است ، با صنعت و یا حرفه و یا زراعت و امثال آن ، و این کلمه در اصل به معنای به دست آوردن چیزهائی است که حوائج مادی زندگی را برآورد ، ولی بعدها به عنوان استعاره در مورد تمامی دستآورد...
معنی تَکْسِبُ: کسب می کند
معنی تَکْسِبُونَ: کسب می کنید
معنی لَا تَکْسِبُ: کسب نمی کند
معنی جَرَحْتُم: کسب کردید -جرح به معنای کار کردن با اعضاء ( دست ) است ، و مراد از آن کسب است )
معنی ﭐکْتَسَبَتْ: با کوشش فراوان کسب کرد (مؤنث)
معنی ﭐکْتَسَبْنَ: با کوشش فراوان کسب کردند (مؤنث)
معنی ﭐکْتَسَبُواْ: با کوشش فراوان کسب کردند
معنی ﭐکْتَسَبَ: کسب کرد (با زحمت وطلب با کوشش ومبالغه )
معنی لَمْ یَهْدِ: هدایت نکرد - روشن نکرد(هدایت به معنای راهنمائی به سوی مطلوب به نرمی و لطف است و اهتدا پذیرفتن هدایت و ایستادگی در راه کسب آن است)
معنی یَکْسِبُهُ: آن را کسب می کند - آن را به دست می آورد (عبارت "مَن یَکْسِبْ إِثْماً فَإِنَّمَا یَکْسِبُهُ عَلَیٰ نَفْسِهِ " یعنی : هر کس مرتکب گناهی شود، فقط به زیان خود مرتکب میشود)
معنی یَهْتَدُونَ: هدایت را می پذیرند -هدایت می شوند- هدایت می یابند(هدایت به معنای راهنمائی به سوی مطلوب به نرمی و لطف است و اهتدا پذیرفتن هدایت و ایستادگی در راه کسب آن است)
تکرار در قرآن: ۶۷(بار)
کاریکه برای جلب نفع یا دفع ضرر است (مجمع) کسب مال و علم، طلبیدن آن دو است، کسب اثم متحمل شدن به گناه و انجام دادن آن است. راغب گفته: کسب در آنچه شخص برای خود یا برای دیگری می‏کند، به کار رود لذا گاهی به دو مفعول متعدی شود مثل «کَسَبْتُ فُلاناً کَذا» ولی اکتساب در آن است که فقط که برای خود کسب کند پس هر اکتساب کسب است و هر کسبی اکتساب نیست. ناگفته نماند:کسب در کارهای خیر و شر هر دو به کار رفته ولی اکثر در عمل بداست. در آیه . و آیه . در کار خیر به کار رفته و در آیه . وغیره در کار بد و گناه آمده است. اکتساب: . طبرسی مابین کسب واکتساب فرقی قائل نیست. ایضاً قاموس و اقرب الموارد و در صحاح تصریح کرده که کسب و اکتساب هر دو به یک معنی اند. بنابرآنکه از راغب نقل شد اکتساب مخصوص به کسب انسان است برای خود. ولی این مطلب در آیات قابل پیاده شدن نیست، زیرا کسب و اکتساب در همه جا از قرآن در باره کسب انسان برای خویش است. زمخشری در باره آیه فوق گفته: چون در اکتساب مطاوعه هست آمدن اکتساب در عمل بد اشاره است که شر از مشتهیات نفس و نفس به آن منجذب است و چون در کار خیر این حالت نیست لذا کسب به کار رفته. المنار قول زمخشری را پسندیده ولی بعکس نقل می‏کند. نگارنده گوید: ظاهرا فرق مهمی میان کسب و اکتساب نباشد در کتب ادب نیز تصریح کرده‏اند که افتعل به معنی فعل می‏آید. اکتساب در قرآن در تحمل و کسب کار شر آمده چنانکه گذشت و نیز در کار نیک مثل .

معنی کلمه کسب در ویکی واژه

تحصیل، به دست آوردن.
حرفه، شغل.
ثقل چیزهای فشرده ؛ کنجارة روغن.

جملاتی از کاربرد کلمه کسب

سعادت ازلی را بکسب نتوان یافت که زاغ از خورش استخوان هما نشود
صائب فکند اگر چه هنر نان من به خون رغبت همان به کسب هنر می شود مرا
آهنگ "کی فهمید؟" از این آلبوم تبدیل به شماره ۱ بیلبورد پاپ ایالات متحده شد و جایزهٔ بیشترین دانلود سال استرالیا را کسب کرد. موضوع ویدئو کلیپ این آهنگ مرگ، عشق، دوران نوجوانی است.
ملیک علی عرش السّماء مهیمن او مهانا بما کسبت شقیّا
یَسْئَلُونَکَ عَنِ الْخَمْرِ وَ الْمَیْسِرِ الآیة... می را خمر نام کرد لانها تخامر العقل، از بهر آنک در خرد آمیزد و آن را بپوشد. و میسر قمار است و از کسب عرب بود، و قومی از عجم. رب العالمین آن را با می حرام کرد. و مفسران گفتند کل شی‌ء فیه قمار فهو من المیسر حتی لعب الصبیان بالجوز و الکعاب و قال النبی صلّی اللَّه علیه و آله و سلم «ایاکم و هاتین الکعبتین المشؤمتین فانهما من میسر العجم و قال القاسم بن محمد کل شی‌ء الهی عن ذکر اللَّه و عن الصلاة فهو میسر.
مه لای جزیری در دوران خردسالی و طبق معمول و مرسوم آن دوران، در مساجد و مدارس جزیره نزد بزرگان دین به تحصیل علوم دینی و حفظ قرآن و ریاضی پرداختند. بعد از اتمام دروس ابتدائی در جزیره برای ادامه تحصیل علوم ومعرفت به نقاط مختلف کوردستاناز جملە حکاری، عمادیه، دیاربکر و حصن کیفا مسافرت کرده تا نزد علما و مشایخ بزرگ آن مناطق اصول الدین و فقه و حدیث و فلسفه (علم کلام، النحو و الفلک) کسب فیض نماید.
این زمان بشناس کسب خویش را تنگ برکش تنگ اسب خویش را
«دختری از ایپانما»، از معروف‌ترین و محبوب‌ترین قطعات بوسا نوا نیز جایزه بهترین قطعه سال را کسب کرد.
مور یکی از اولین پژوهشگرانی بود که از مفهوم اکوسیستم در حوزه کسب و کار بهره برد. میان نقش رقابت در نظام‌های اجتماعی و زیست‌شناسی مقایسه ای انجام داده و بنگاه را به عنوان موجودی زنده در اکو سیستم کسب و کار بررسی کرده‌است.
ز راه خاکساری کسب عزت کرده ام صائب که چون خورشید هم بالای سر، هم زیر پا باشم
از دل وجان باورم شد اینکه می گویندخلق کسب خو از هم کنندار کس به کس گردد قرین
فیلم سینمایی «روما» موفق به کسب جوایز بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمبرداری و فیلمنامه اوریجینال شد.
عوض فایده زندگی و کسب و حیات غیر سرگین کشی‌اش نیست دگر شغل و عمل
اسپانیا در بازی‌های المپیک تابستانی ۱۹۹۶ که در شهر آتلانتا برگزار شد، کاروان اسپانیا با ۲۸۹ ورزشکار در این رقابت‌ها شرکت کرد و موفق به کسب ۱۷ مدال (۵ طلا، ۶ نقره، ۶ برنز) شد. در جدول رتبه‌بندی توزیع مدال‌ها، اسپانیا در ردهٔ ۱۳ مسابقات قرار گرفت.
باز ای دل سودازده قلاشی و رندی جز رنج چه بردست کس از کسب فضائل
گواه غفلت آفاق‌ کسب آگاهی‌است همان ‌خوش است که ‌باشد به خواب دیده ‌کور