کراچی
معنی کلمه کراچی در فرهنگ فارسی
معنی کلمه کراچی در دانشنامه عمومی
لقب این شهر «شهر قائد» است که منظور از قائد، محمدعلی جناح بنیانگذار پاکستان است. کراچی مرکز مالی و بازرگانی و بزرگ ترین بندر پاکستان است.
به دلیل اینکه کراچی با بیشترین فشار توسعهٔ شهرها در جهان مواجه است، مبارزه با گسترش آن ضروری به نظر می رسد. این شهر هم اکنون بسیار گسترش یافته و به کلانشهری بسیار شلوغ با ترافیکی سنگین و هوایی آلوده تبدیل شده است. در این شهر فقر بیداد می کند و بسیاری از مردم شبانگاهان در خیابان ها و کوچه ها می خوابند. این ها مشکلاتی است که باید برای به دست آوردن شهری آرام و زیبا آن ها را برطرف کرد. شهر کراچی چهارمین شهر غیرقابل زیستن در جهان و جزء ۱۳۲ شهر بزرگ و صنعتی جهان به شمار می آید.
جمعیت شهر کراچی مانند بسیاری از شهرهای دیگر پاکستان در ابتدا کم بود و پس از این که به پایتختی پاکستان برگزیده شد، جمعیتش چند برابر شد. همان طور که در جدول پایین می بینید، جمعیت این شهر از حدود ۵۷ هزار نفر در سال ۱۸۵۶ میلادی به حدود ۱۲٫۵ میلیون نفر در سال ۲۰۰۸ رسیده است؛ یعنی در طی ۱۵۲ سال بیش از ۱۲ میلیون نفر به جمعیت این شهر ( عمدتاً به دلیل مهاجرت ) افزوده شده است. نتیجه این مهاجرت های بی رویه چیزی جز آوارگی میلیون ها تن از مردم شهر به دلیل نداشتن مسکن در خیابان ها و کوچه ها نیست. [این هجرت ها بیشتر جنبه سیاسی داشته اند و دوران تقسیم هند اکثر مهاجران مسلمان از هند به کراچی هجرت کرده بودند و اکنون هم موسوم به مهاجر هستند و حزب متحده قومی موومنت نماینده سیاسی آن ها به شمار می رود۔
جمعیت اردوزبان در کراچی غالب است، اما پس از عملیات نظامی در نواحی قبیله ای شمال غرب پاکستان، شمار پشتون های شهر افزایش یافته است. در گذشته، درگیری های خونین میان اهالی اردو و پشتوزبان کراچی رخ داده است.
کراچی شهری در جنوب ایالت سند است که در سواحل جنوبی این ایالت و در ساحل اقیانوس هند واقع شده است. مساحت این شهر ۳٬۵۲۷ کیلومتر مربع می باشد که شامل قسمت بزرگی از جلگه و اطراف جلگه است و با تپه هایی در شمال و غربش، شهرنشینی پراکنده را به وجود آورده است. دو رود وجود دارد که در همهٔ فصل های سال جاری هستند و از ابتدا تا انتها شهر را می پیمایند. یکی رودخانه مالیر است که از شرق به سوی جنوب و مرکز شهر کراچی و دیگری رودخانه لیاری است که از شمال تا جنوب و غرب شهر جریان دارد. بندر کراچی با داشتن ماسه سنگ های ساحلی در جنوب غرب شهر از بسیاری از طوفان ها و سیلاب ها در امان است. جزیره ای با نام مانورا در حومه کراچی وجود دارد که صدف خوراکی و تخته سنگ های فراوان دارد.
معنی کلمه کراچی در دانشنامه آزاد فارسی
کَراچی (Karachi)
مقبره محمدعلی جناح (مزار قائد)، کراچی، 1341ش
بزرگ ترین شهر و بندر اصلی پاکستان، در شمال غربی دلتای سند (ایندوس)۱، با ۱۱,۸۱۹,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). ۴میلیون نفر در اقامتگاه های موقتی زندگی می کنند. کراچی مرکز استان سِند۲ است. صنایع آن عبارت اند از کشتی سازی، علوم مهندسی، تولید مواد شیمیایی، پلاستیک، و پارچه. نیروگاه هسته ای در پارادیس پوینت۳، در ۲۵کیلومتری غرب شهر، ساخته شده است. کراچی از ۱۹۴۷ پایتخت پاکستان بود تا این که اسلام آباد در ۱۹۵۹ جای آن را گرفت. توسعۀ کراچی از اواسط قرن ۱۹ سرعت گرفت. در ۱۹۴۷، که پایتخت کشور جدید پاکستان شد، هجوم پناهندگان هندی جمعیت آن را افزایش داد. شهرهای اقماری جدیدی مانند ناظم آباد و لیاقت آباد برای اسکان جمعیت روبه رشد شهر ساخته شده اند. گاز طبیعی با خط لوله ای از سوئی۴، در ۵۶۳کیلومتری شمال شهر، به کراچی منتقل می شود و نزدیک آن، در کورانگی۵، پالایشگاه نفت احداث شده است.
IndusSindParadise PointSuiKorangi