کبیر
معنی کلمه کبیر در لغت نامه دهخدا

کبیر

معنی کلمه کبیر در لغت نامه دهخدا

کبیر. [ ک َ ] ( اِ ) شوره زار. کویر. ( آنندراج ) ( از ناظم الاطباء ). رجوع به کویر شود.
کبیر. [ ک َ ] ( ع ص ) بزرگ. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ترجمان القرآن جرجانی ص 81 ). بزرگ و کلان. ( ناظم الاطباء ). کبیرة مؤنث آن است. ج ، کِبار. ( منتهی الارب ) ( از اقرب الموارد ). و کُبَراء. ( اقرب الموارد ). و مَکبوراء. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) :
چون نگه کرد بدان دخترکان مادر پیر
سبز بودند یکایک چه صغیر و چه کبیر.منوچهری.به هر صغیر عذابی کبیر را اهلم
اگر نه عفو کند خالق کبیر مرا.سوزنی.- انسان کبیر ؛ عالم کبیر. ( فرهنگ فارسی معین ). رجوع به عالم کبیر شود.
- عالم کبیر ؛ جهان وجود با نظام کلی و جملی خود و آن را انسان کبیر هم گفته اند چنانکه انسان ( بمعنی حیوان ناطق ) را عالم صغیر هم نامیده اند. ( فرهنگ فارسی معین ).
- فساد کبیر ؛ جرم و خطای بزرگ و گناه عظیم. ( ناظم الاطباء ).
- گناه کبیر ؛ گناه بزرگ. جرم و خطای بزرگ. اثم کبیر. مقابل گناه صغیر و خرد :
بسی گناه کبیر و صغیر کردم کسب
که نز کبیر خطر بود و نز صغیر مرا.سوزنی. || تنومند و عظیم. بزرگ و کلان. ( ناظم الاطباء ). || بزرگ در توانایی و در دولت و ثروت و زور و قوت. ( از ناظم الاطباء ) :
ای پسر همچو میر میری تو
او کبیر است و تو امیر صغیر.ناصرخسرو.داور اسلام خاقان کبیر
عدل را نوشیروان مملکت.خاقانی.بر یاد خاقان کبیر ار می خوری جان بخشدت
بل کان شه اقلیم گیر اقلیم توران بخشدت.خاقانی.کسری اسلام خاقان کبیر
خسرو سلطان نشان در شرق و غرب.خاقانی.خاقان کبیر ابوالمظفر
سر جمله شده مظفران را.خاقانی.شنیدم که از نیکمردی فقیر
دل آزرده شد پادشاهی کبیر.سعدی ( بوستان ).امیر کبیر عالم عادل مؤید منصور. ( گلستان ). || بزاد برآمده. ( السامی فی الاسامی ). سال دار و آنکه دارای سال بسیار باشد. || به بلوغ رسیده. ( ناظم الاطباء ). به مردی رسیده. ( یادداشت مؤلف ). کامل شده و بزرگ شده. ( ناظم الاطباء ). مقابل صغیر. || ( اِخ ) نامی از نامهای خدای تعالی. ( مهذب الاسماء ). کامل در ذات. ( یادداشت مؤلف ).

معنی کلمه کبیر در فرهنگ معین

(کَ ) [ ع . ] (ص . ) بزرگ . ج . کبراء.

معنی کلمه کبیر در فرهنگ عمید

۱. [جمع: کبار و کبراء] بزرگ.
۲. (اسم ) (ادبی ) در عروض، از بحور شعر بر وزن «مفعولات مفعولات مستفعلن».

معنی کلمه کبیر در فرهنگ فارسی

کاخی است که از شاهکارهای معماری اسلامی در شهر قرطبه بشمار میرود . ساختمان آن در اواسط قرن دوم هجری شروع شد . این قصر از ۴٠ دستگاه تشکیل یافته بود که بعضی از آنها کاخهای مجللی بود و هر یک نامی مخصوص داشت . در تزیین و آرایش این کاخها نهایت درجه ذوق و سلیقه بکار رفته بود بقسمی که با لوله های سربی از راههای دور و از کوههای بلند آب می آوردند و بدریاچه ها و حوض ها و استخرها میریختند . در میان حوضها فواره هایی بشکل حیوانات درنده یا پرندگان زیبا از زر و سیم ناب بطوری ساخته بودند که از دهان و منقار آنها آب وارد حوض میشد .
( اسم ) درختچه ایست از تیر. پروانه واران که دارای برخی گونه های درختی نیز میباشد . گل آذینش سنبله یی است و ساقه هایش خار دارند . در جنوب ایران ( نر ماشیر و بندرعباس ) و هندوستان میروید غاف .
معاصر شاه اسماعیل صفوی و سلطان سلیم عثمانی و مدت پنجاه سال قاضی ماضی الحکم اردبیل بود

معنی کلمه کبیر در فرهنگ اسم ها

اسم: کبیر (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: kabir) (فارسی: کبیر) (انگلیسی: kabir)
معنی: بزرگ، بلند مرتبه، بزرگ در مقابلِ صغیر، ( در حقوق ) ویژگی آن که به سن قانونی سال تمام رسیده است، در مقابلِ صغیر، ( به مجاز ) دارای مقام عالی، ( اَعلام ) ) کبیرناگوری، کبیر بن فرید [ میلادی]: ادیب نحوی هندی، اهل گجرات و متوفی در آن، از آثار اوست: شرح ضَوءالمصباح، در نحو، ) کبیر [، میلادی] عارف و شاعر هندی از زندگانی او اطلاع زیادی در دست نیست می گویند فرزند بافنده ی مسلمانی از اهالی بنارس بود، در امور مذهبی ابتدا جنبه ای التقاطی و افراطی داشت، سپس الهام بخش فرقه ی دینی تازه ای شد، اشعار عارفانه ای می سرود، زمانی که مردم هند زیر فشار و در تنگنا بودند از تساوی همه ی مردم سخن می گفت و مردم را موعظه می کردو هندیان در سده های [و میلادی] از طرف بعضی از مسلمانان و روحانیون هندی اذیت و آزار می شدند، در چنین وضعی، کبیر مذهب خود را که هدفش اتحاد با خدا و انتقاد از ظاهرپرستی بود تبلیغ می کرد، اشعار ساده ی کبیر هنوز زبانزد توده های هندو و مسلمان هند و پاکستان است

معنی کلمه کبیر در دانشنامه عمومی

کبیر (داغستان). کبیر ( روسی: Кабир ) روستایی در روسیه است.
کبیر (رابر). کبیر روستایی در دهستان سیه بنوئیه بخش مرکزی شهرستان رابر استان کرمان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۳۴۵ نفر ( ۱۳۴خانوار ) بوده است.
کبیر (مینی سریال). کبیر ( به انگلیسی: The Great ) یک سریال کوتاه کمدی - درام آمریکایی است که بر اساس داستان به قدرت رسیدن کاترین کبیر، ملکه روسیه ساخته شده است. تمام ۱۰ قسمت از فصل اول این مجموعه در ۱۵ مه ۲۰ در هولو منتشر شد. نقش های اصلی این سریال را ال فانینگ در نقش کاترین کبیر و نیکلاس هولت در نقش پتر سوم، امپراتور روسیه بازی می کنند.
کبیر یک کمدی درام و طنز دربارهٔ به قدرت رسیدن کاترین کبیر از شخص خارجی تا طولانی ترین حاکم زن در تاریخ روسیه است. این سریال خیالی است و کاترین را در جوانی و ازدواج با پتر سوم روسیه ( آمیخته با پتر دوم ) به تصویر می کشد و بر روی نقشهٔ کاترین برای قتل شوهر بدطینت و خطرناکش تمرکز دارد.
• ال فانینگ در نقش کاترین کبیر
• نیکلاس هولت در نقش پتر سوم روسیه
• فیبی فاکس در نقش ماریال
• ساشا دوان در نقش ارلُف
• چریتی ویکفیلد در نقش جورجینا دیمُفا
• گویلیم لی در نقش گریگور دیّمف
• آدام گادلی در نقش اسقف اعظم «آرچی»
• داگلاس هاج در نقش ژنرال ولمنف
• بلیندا برومیلو در نقش خاله الیزابت
• ریچارد پایروس در نقش کونت راسکنیکُف
• بایو گباداموسی در نقش آرکادی
• سباستین ده سوزا در نقش لئو وروانسکی
• دانوسیا سامال در نقش بانوی آنتونیا سونسکا
• لوییز هینس در نقش ولاد
• فلورانس کیت روچ در نقش تاتیانا
• جیمی دمتریو در نقش دکتر چکُف
• کریستف فن در نقش تارتار نیک
• چارلی پرایس در نقش ایوان
• آلیستر گرین در نقش کونت اسمولنی
• ابراهامم پوپولا به عنوان روستُف
• جیمز اسمیت در نقش کونت گورکی
• استوارت اسکادامور در نقش تولستن
• فیلی وبستر در نقش نگهبان قصر
• آدام دارلینگتون در نقش رئیس پیاده نظام
معنی کلمه کبیر در فرهنگ معین
معنی کلمه کبیر در فرهنگ عمید

معنی کلمه کبیر در دانشنامه آزاد فارسی

کبیر (ح ۱۴۵۰م ـ۱۵۱۸)(Kabir)
شاعر، عارف و معلم دینی هندی و از رهبران جنبش بهکتی (ایمان و اخلاص)۱ و طریقت عشق. ظواهر اسلامی و هندو را رد کرد و مُبلّغ ایمان بی واسطه به خدای یکتا شد و پیروانی بسیار میان هندوها و مسلمانان به دست آورد. در وارانسی۲ و در خانواده ای که پدرش مسلمان بود به دنیا آمد و (بافنده/نساج) جولا یی بی سواد باقی ماند. نانَک۳، اولین گوروی سیک۴، از پیام کبیر تأثیر پذیرفت. امروزه کمابیش ۴میلیون هندو از کبیر پیروی می کنند. کبیر یکی از بزرگ ترین شاعران هند است. اشعار عارفانۀ او به زبان هندی ساده و روان و تحت تأثیر شعر فارسی بوده است.VaranasiNanakSikh guru

معنی کلمه کبیر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کبیر، شاعر و عارف اهل بنارس در شمال هند می باشد.
وی در همۀ منابع به همین نام مشهور است، تاریخ تولد و وفات او دقیقاً معلوم نیست، در قرن نهم/ پانزدهم میلادی می زیسته است و بعضی محققان، از روایات گوناگون، استنباط کرده اند که میان سال های ۸۰۰/ ۱۳۹۸ و ۸۵۲/ ۱۴۴۸ زندگی می کرده است، و در نظر ایشان، این روایت از روایتی که تاریخ وفات او را ۹۲۴/۱۵۱۸ یا ۸۹۷/ ۱۴۹۲ دانسته محتمل تر است. دربارۀ زندگی کبیر ظاهراً تنها اطلاع قطعی آن است که در بنارس و در خانواده ای از کاستِ فرودستِ «جولاهه» های مسلمان به دنیا آمده است، احتمالاً خانوادۀ او هندو بودند که به اسلام گرویدند، اینکه در یکی از روایات آمده که کبیر پیشتر شکتی پرست بوده، ممکن است مؤید این رأی باشد؛ بدین معنا که شاید خانوادۀ او از یکی از فرقه های جوکی وابسته به شکتی پرستان، مانند ناتها، به اسلام گرویده بوده اندباقی مطالب دربارۀ او یا برای دفاع از هندو بودن او هستند یا یکسره افسانه اند، مثلاً می گویند کبیر در زندگی گذشتۀ خود برهمن بوده است و مسلمانان او را به فرزندی پذیرفته اند، یا این که جولاهگان مسلمان در گذشته برهمنانی بوده اند که چون از دست مسلمانان آب خورده اند تنزل کرده و جولاهه شده اند، یا آن که بیوۀ برهمنی به نحو معجزه آسایی او را آبستن شده و او را از کف دست زاییده و سپس در سبدی در رودخانه یا بر سر راه گذاشته است و جولاهگان او را به فرزندی پذیرفته اند، شبیه این افسانه ها را دربارۀ همسر و پسر و دختر او هم آورده اند
خانواده
از بعضی روایات قدیم برمی آید که کبیر زن و فرزند داشته، ولی پیروان او مصرّند که مجرد بوده است.
مرگ
دربارۀ مرگ او نیز افسانه هایی وجود دارد، ازآن جمله است داستان منازعۀ مسلمانان و هندوان بر سرِ جسد او و تبدیل شدن جسد او به توده ای از گُل. پس از مرگش نیز، حتی تا اواخر قرن سیزدهم/ نوزدهم میلادی، به او کراماتی چون دیدار با پیامبر اسلام منسوب شده که در کتابی به نام منشور کبیر گرد آمده است.
عقاید
...
[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از فرهنگ قرآن است
این اسم و صفت الهی، صفت مشبّهه به معنای برتر و بزرگتر از مشابهت با آفریده ها، کبریایی و عظمت و بزرگ قدر شدن است.
این اسم و صفت الهی پنج بار در قرآن به صورت وصف «عَلیّ» و یک بار با صفت «متعال» آمده است.

معنی کلمه کبیر در ویکی واژه

بزرگ.
کبراء.

جملاتی از کاربرد کلمه کبیر

پس به تکبیر دست ها بردار کز تو کافی بود همین مقدار
چون خروس عشق در بام نظر تکبیر خواند از درون لبیک طاعت زن ز بیرون های و هو کن
گشته چون روز قیامت مجتمع خلق عالم از صغیر و از کبیر
الا ای نسیم سحر، پیش از آن که خیزد به تکبیر بانگ خروس
سیمای تو داده داد تکبیر بالای تو کرده کار تهلیل
کردیم دگر شیوۀ رندی آغاز تکبیر زدیم چار بر پنج نماز
ز ذکر تو ورق خطبه گر بشوید دهر سلام جمعه به تکبیر صور مقرون باد
مگر با رای تو پهلو همی زد صبح کوته عمر از آن تکبیرها در روی او از هر مکان خیزد
مردی در پیش جنید آمد و گفت: نوری چندین روز است تا در غلبات وجد خویش برفته، و ولهی عظیم او را فرا گرفته، و سلطان حقیقت بر وی مستولی شده، همانا که بنقطه جمع رسیده. جنید گفت: که با این همه در وقت نماز چونست و چه میکند؟ گفت چون وقت نماز درآید تکبیر بندد، و نماز بشرط خویش بگزارد، و در آن خللی نیارد. جنید: گفت الحمد للَّه که شیطان بدو دست نیافتست، و راه بر وی نزده. آن دقت او عین حقیقت است، و حرکت او جمال طریقت است، و نفس او نقطه جمع است.
و قیل: نزلت فی زکاة الفطر و صلاة العید و التّکبیر فیه و یروی هذا عن عمرو بن عوف المزنی عن رسول اللَّه (ص) و عن ابی العالیة و عمر بن عبد العزیز و غیرهم. و فی هذا التّفسیر نظر و اضطراب لانّ هذه السّورة فی قول اکثر العلماء مکیّة و لم یکن بمکّة صوم و لا زکاة فطر و لا عید الّا ان تکون السّورة مدنیّة و هو فی قول بعضهم. و قال بعض الفقهاء من المتأخّرین: یجوز ان یکون النّزول سابقا علی الحکم کما قال: وَ أَنْتَ حِلٌّ بِهذَا الْبَلَدِ فالسّورة مکیّة و ظهر اثر الحلّ یوم الفتح حتّی‌