کاروانسرا
معنی کلمه کاروانسرا در لغت نامه دهخدا

کاروانسرا

معنی کلمه کاروانسرا در لغت نامه دهخدا

کاروانسرا. [ کارْ / رِ س َ ] ( اِ مرکب ) کاروانسرای. سرای کاروان. خان. ( ربنجنی ). رجوع به خان شود. خوان. رباط. خان خرک. سرا. سرای. فندق. تیم. تیم کروان. خان التجار. تیم که کاروانسرای بزرگ باشد. ( منتهی الارب ). عمارتی که در آن کاروان منزل کند. ( ناظم الاطباء درذیل لغت کاروان ). کاروانگاه. کاروانگه :
هم در آن کاروانسرای برون
بردم آن بار مهر کرده درون.نظامی.در خوارزم در کاروانسرا نزول کردیم. ( انیس الطالبین نسخه خطی کتابخانه لغت نامه ص 151 ).
- کاروانسرابودن خانه ؛ در اختیار صاحب خانه نبودن خانه.( فرهنگ نظام ، ذیل لغت کاروان ).
کاروانسرا. [ کارْ / رِ س َ ] ( اِخ ) دهی از دهستان خرقان ، بخش آوج شهرستان قزوین در 10هزارگزی جنوب آوج و 4هزارگزی راه عمومی ، واقع درکوهستان و سردسیر و دارای 258 تن سکنه است. چشمه سار دارد و غلات آن بنشن و عسل و شغل اهالی زراعت است وراه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).
کاروانسرا. [ کارْ / رِ س َ ] ( اِخ ) نام محلی در 74000گزی دوراهه بناب میان امیرآباد و دوراهه بوکان.
کاروانسرا. [ کارْ / رِ س َ ] ( اِخ ) دهی جزء دهستان مشک آباد بخش فرمیهن شهرستان اراک در 70هزارگزی جنوب خاوری فرمیهن و 12هزارگزی جنوب راه اراک به قم. کوهستانی و سردسیر و دارای 114تن سکنه است. قنات دارد و محصول آن غلات انگور و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنعت آنان قالیچه بافی است.راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).
کاروانسرا. [ کارْ /رِ س َ ] ( اِخ ) دهی جزء دهستان انگوران بخش ماه نشان شهرستان زنجان. 54هزارگزی جنوب ماه نشان. 12هزارگزی راه مالرو عمومی. کوهستانی و سردسیر و دارای 346 تن سکنه است. آب از چشمه دارد. محصول آن غلات و میوجات و شغل اهالی زراعت و صنعت آنان گلیم و جاجیم بافی است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).
کاروانسرا. [ کارْ / رِ س َ ] ( اِخ ) ده کوچکی است از بخش ساردوئیه شهرستان جیرفت در 4هزارگزی باختر ساردوئیه ، 2هزارگزی شمال راه مالرو بافت به ساردوئیه. دارای 15 تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).
کاروانسرا. [ کارْ / رِ س َ ] ( اِخ ) ده کوچکی است از دهستان سیرچ بخش شهداد شهرستان کرمان در 67هزارگزی جنوب باختری شهداد، سر راه مالرو سیرچ به کرمان. دارای 5 تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

معنی کلمه کاروانسرا در فرهنگ معین

(سَ ) (اِمر. ) جایی در داخل شهر یا میان راه ها که کاروان ها در آنجا اقامت می کردند.

معنی کلمه کاروانسرا در فرهنگ عمید

۱. ساختمانی بزرگ در داخل شهر یا میان راه که کاروان ها در آنجا اقامت می کردند، کاروان خانه.
۲. [عامیانه، مجاز] جایی که رفت وآمد در آن زیاد است: خانهٴ ما کاروان سرا شده.
۳. [قدیمی، مجاز] دنیا.

معنی کلمه کاروانسرا در فرهنگ فارسی

کاروان سرای:سرای بزرگ درداخل شهریامیان راه که کاروانهادر آنجامنزل کنند، کاروانخانه هم گفته اند
دهی از شهرستان سیرجان
( اسم ) ۱ - محلی که کاروان در آن منزل کند سرای کاروان کار وانگاه خان ۲ - محوطهای شامل حجرات متعدد که بازرگانان در آنها بکار تجارت پردازند و در انبارهای آن کالاهای خود را جا دهند : [ هم در آن کار وانسرای برون بر دم آن بار مهر کرده درون ] . ( نظامی کار وانسرا ) کار وانسرا شاه عباسی . هر یک از کار وانسراهایی که بامر یا در زمان شاه عباس بزرگ در اقطار ایران ساخته شده . یا کار وانسرا ( کار وانسرای ) بودن خانه . در اختیار صاحب خانه نبودن خانه .

معنی کلمه کاروانسرا در دانشنامه عمومی

کاروانسرا (گغارکونیک). کاروانسرا ( به لاتین: Karvansara ) یک منطقه مسکونی در ارمنستان است که در استان گغارکونیک واقع شده است.
کاروانسرا (ماه نشان). کاروانسرا یک روستا در ایران است که در دهستان انگوران واقع شده است. کاروانسرا ۱۴۰ نفر جمعیت دارد.

معنی کلمه کاروانسرا در دانشنامه آزاد فارسی

بنایی با محوطه ای وسیع در میان راه ها و اغلب کنار جاده ها، دارای حجره ها و انبارهای متعدد، که کاروان ها معمولاً شب هنگام برای استراحت مسافران در آن اقامت می کردند و بازرگانان در آن جا به دادوستد می پرداختند. اگرچه کاروان سراهایی متعلق به دورۀ سلجوقیان و مغولان برجای مانده، اما بیشتر کاروان سراها در عهد صفوی در کنار شاهراه های ایران ساخته شده است که از برخی از آن ها هم اکنون نیز استفاده های گوناگون می شود. در برخی منابع رباطِ جامع و مجهّز را کاروان سرا نامیده اند، اما این گونه رباط ها که استراحتگاه هایی در کنار جاده ها و به کاروان سرا شبیه بوده اند، عظمت و شکوه کاروان سرا را نداشته اند. اغلب کاروان سراها دارای حجره های متعدد، ایوان و صحن، دالان هایی با سقف های گنبدی، اصطبل، هشتی، چاپارخانه، بازارچه، آب انبار و حوض خانه بوده اند. ازجمله کاروان سراهای مهم در ایران عبارت اند از: کاروان سرای گَز در اصفهان متعلق به دورۀ سلجوقی؛ کاروان سرای مرنجاب در ۱۸۰کیلومتری شرق کاشان از دورۀ صفوی؛ کاروان سرای شاه عباس در بیستون که وقف نامۀ آن به تاریخ ۱۰۹۶ش به جای یکی از نقش برجسته های پارتی حجاری شده است؛ کاروان سرای شاه عباس در نطنز (۱۰۲۹ق)؛ کاروان سرای شاه عباس در شهر سمنان متعلق به دورۀ صفویه؛ کاروان سرای میان دشت در شاهرود که در عهد شاه عباس اول صفوی ساخته شده است؛ کاروان سرای عین الرشید در مسیر جادۀ ورامین به کاشان که بنایی سنگی از دورۀ صفویه است؛ کاروان سرای مهیار در اصفهان که بنایی از عهد شاه سلیمان صفوی است؛ کاروان سرای مورچه خورت در اصفهان که آن را از کاروان سراهای دورۀ صفویه دانسته اند؛ کاروان های مادرشاه که آن را مادرِ شاه سلطان حسین صفوی در جوار مدرسۀ چهارباغِ اصفهان ساخته و آن را وقف مدرسه کرده است؛ کاروان سرای نیشابور از بناهای عهد صفویه؛ کاروان سرای وزیر یا سرای وزیر در قزوین، در غرب بازارچۀ وزیر؛ کاروان سرای نیشابور که بر کتیبۀ آب انبار آن تاریخ ۱۰۷۰ق نقش بسته است، بانی آن را محمدولی میرزا، حاکم یزد در دورۀ فتحعلی شاه قاجار، دانسته اند؛ کاروان سرای پاسنگان در کنار جادۀ قم به کاشان در اوایل قرن ۱۳ق. نیز ← رباط

معنی کلمه کاروانسرا در ویکی واژه

جایی در داخل شهر یا میان راه‌ها که کاروان‌ها در آنجا اقامت می‌کردند.

جملاتی از کاربرد کلمه کاروانسرا

آب‌انبار حاجی حسین عطار مربوط به دوره زند است و در شهرستان یزد، بخش مرکزی، دهستان گرد فرامرز، مجاور جاده قدیم یزد، تهران، روبروی کاروانسرای گرد فرامرز واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۰۸۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
از جملهٔ مهم‌ترین کاروانسراهای اردبیل می‌توان به کاروانسرای سنگی صائین در نیر، شاه عباسی شورگل در بیله سوار، عباسی نقدی کندی و قانلی بولاغ در مشگین‌شهر اشاره کرد.
زین کاروانسرای بسی کاروان گذشت ناچار کاروان شما نیز بگذرد
راور شهری در حاشیه لوت شمالی و یکی از با قدمت‌ترین شهرهای استان است مردم این منطقه اکثراً کشاورز هستند نام راور از راهور گرفته شده به معنی قلعه راه زیرا شهر راور در مسیر کرمان به خراسان قرار داشته و در این منطقه کاروانسرا و برج‌های زیادی قرار دارد.
چه خفته‌اند درین کاروانسرا مردم که این محل عبورست نه مکان حضور
زین کاروانسرای برون شو که بسته نیست دروازهای محشر از انبوه کاروان
ما کاروانی‌ایم و جهان کاروانسراست در کاروانسرا نکند کاروان سرا
پس از آن تا به امروز در آرامگاه حسین بن علی تعمیرات و تزیینات زیادی صورت گرفته‌ است. پس از سقوط ایلخانان، در دولت جلایریان (ایلکانیان) و به‌دست آنها تعمیراتی آغاز شد که تا سال ۷۸۶ قمری آن را ادامه دادند و ایوان طلا را بنا نمودند. پادشاهان صفویه ضمن انجام تعمیرات و نصب تزئینات متعدد از جمله صندوق و ضریح فولادی، آرامگاه را نیز توسعه دادند. بعضی تعمیرات و ساخت یک کاروانسرا در کنار حرم توسط عثمانی‌ها نیز تا سال ۱۱۲۹ ادامه یافت. سپس نادر شاه در سال ۱۱۳۵ قمری نیز دست به تعمیراتی وسیع و نصب تزئیناتی در حرم زد.