کارتون

کارتون

معنی کلمه کارتون در فرهنگ معین

(تُ ) [ انگ . ] (اِ. ) نقاشی متحرک .

معنی کلمه کارتون در دانشنامه عمومی

کارتون ( به انگلیسی: Cartoon ) در زمینه های مختلف دارای معانی مختلفی است. منشأ و اصل واژه کارتون، مانند کلمه کاریکاتور، ایتالیایی است که از کلمه Cartone ایتالیایی گرفته شده. در گذشته این واژه بنا به کاربرد در مورد صفحه های کاغذ مقوا، کارت ویزیت و ورق بازی به کار رفته است اما مهمترین کاربرد واژه کارتون اطلاق آن به طرح های ابتدایی نقاشان برای انتقال روی دیوار، شیشه و موزاییک بوده است. برای یک کار هنری به همان اندازه، که بعداً به صورت «فرسک»، نقاشی روغنی، موزاییک، معرق، یا ترکیبی از شیشه های رنگی برای در و پنجره یا فرشینه تهیه شود. چون این طرح روی کاغذ ضخیم یا مقوا رسم می شود و در زبان ایتالیایی cartone به معنی مقوا و کاغذ ضخیم است این نام به این قبیل الگوها داده شده است. در ایتالیای دوره رنسانس از کارتون استفاده های زیادی شده است که به عنوان مثال کارتون های رافائل در فرشینه نمازخانهٔ سیستین می توان نام برد. در روزنامه نگاری کارتون به معنی نقاشی فکاهی یا هجایی است که با رعایت مبالغه ترسیم شده و غالباً با نوشته همراه است. در کارتون های سیاسی غالباً از کاریکاتور استفاده می شود. کارتون های سیاسی نخستین بار در قرن ۱۶ میلادی در دورهٔ اصلاح دین به کار رفت. در قرن ۱۸ میلادی در انگلستان بر اثر آثار هوگارت و دیگران کارتون عنوان جزء ضروری روزنامه ها را پیدا کرد. در اوایل ۱۸۴۰ میلادی کارتون به تصاویر پی در پی گفته می شد که دارای سوژه های مختلف سیاسی، اجتماعی و نظایر آن بود. در ایران فارسی زبانان واژهٔ "کارتون" را در مفهوم cartoon animation ( نقاشی متحرک ) می فهمند و به کار می برند و هر نوع نقاشی فکاهی و طنز دیگر را با عنوان "کاریکاتور" می شناسند.
اولین بار واژه کارتون با کاربرد جدید آن به عنوان طرح های اغراق شده اجتماعی و یا هجویه های تصویری در سال ۱۸۶۳ توسط میس برادون Miss Braddonو در لغتنامه ای به نام «لغتنامه جدید انگلیسی The New English Dictionary  » به کار برده شد.
برداشت جدید از کلمه کارتون معمولاً در فرهنگنامه ها غیر از مواردی که مربوط به گذشته بود، عبارت است از:
• یک صفحه کامل طراحی شده از جمله طراحی های کمیک، طنز و فکاهی با موضوعات سیاسی و اجتماعی
• کمیک استریپ
• فیلم های پویانمایی ( انیمیشن )
در ایران معمولا این کلمه تنها در مورد فیلم های پویانمایی به کاربرده می شود و در مواردی نظیر طرح های طنز و فکاهی، کمیک و کمیک استریپ ها معمولا از کلمه کاریکاتور استفاده می شود.

معنی کلمه کارتون در دانشنامه آزاد فارسی

کارْتون (cartoon)
صحنه ای از کارتون تام و جری
طراحی یا کاریکاتور شوخ طبعانه یا طنزآمیز، فکاهی مصور، یا کُمیک استریپ؛ در مفهوم سنّتی اش، طرحی مقدماتی برای دیوارنگاره، موزائیک، و پرده نگاره، که با ترسیم بر روی دیوار یا بوم، و یا انتقال طرح از طریق افشاندن گرد زغال بر کاغذ سوزن خورده و ایجاد کپی محوی از طرح بر زمینه، حاصل می شود. نقاشی مریم عذرا و قدّیسه حنّا (نگارخانۀ ملی لندن)، اثر لئوناردو داوینچی نمونه ای است ازاین دست.طراحی شوخ طبعانه. کارتون اساساً برای تحریک افراد به تأمل دربارۀ مسائل سیاسی یا اجتماعی، و نیز برای خنداندن مردم ابداع شد و اغلب با شرح یا پانوشتی توأم بود. از لحاظ شیوۀ هنری اغلب طرحی ساده است تا یک کار هنری جدی، و از ترسیم خطوط اصلی با اندکی سایه یا بدون هیچ گونه سایه پردازی حاصل می شود، و تصویری «تخت» را به وجود می آورد. رنگ در کارتون معمولاً به صورت ساده و تخت به کار می رود. کارتون ممکن است یک قاب تصویر، یا چند تصویر متوالی و پیوسته باشد. به آن فیلم انیمیشن هم اطلاق می شود، چراکه آن نیز از قاب های تصویری مشابهی ساخته شده است.طراحی مقدماتی. دراصل، کارتون طرح مقدماتی اثر هنری در اندازۀ کامل و اصلی بوده، که همچون اساس و پایۀ نقاشیِ نهایی تعبیه می شده است. هنرمند از آن یا صرفاً به مثابۀ راهنمایی برای اثر هنری اش استفاده می کرد، یا با نشان گذاری طرح، آن را مبنای اجرای کار نهایی قرار می داد. برای مثال میکلانژ در نقاشی نمازخانۀ سیستین، کارتون هایش را مستقیماً بر سقف افکند.

معنی کلمه کارتون در ویکی واژه

cartone
نقاشی متحرک.

جملاتی از کاربرد کلمه کارتون

کدام رمز و چه اسرار، خویش را دریاب که هرچه هست نهان غبرآشکارتونیست
کمند همت وحشت سوار عشق رساست هوس اگرهمه عنقا شود شکارتونیست
کتاب‌های او به صورت تئاتر و رقص هم اجرا شده‌اند. یک مجموعه کارتونی هم از کتاب‌هایش تهیه و در نتفلیکس پخش شده است. تعدادی از سازمان‌های غیر انتفاعی و کتابخانه کنگره از کتاب‌هایش برای جنبش سوادآموزی بهره برده‌اند.
این انیمیشن برای نخستین بار در سال ۲۰۱۸، توسط تله تون در کانادا و کارتون نت ورک در ایالت متحده و کی۲ در ایتالیا پخش شده‌است.
او در آثار مختلف و تیپ‌های گوناگونی به جای شخصیت‌های مهم کمدی و کارتونی صحبت کرده‌است. ویژگی صدای او تیپ سازی‌های متفاوت کمدی در فیلمها و کارتونها است. از نقش‌های شاخص او می‌توان به خلق تیپ در فیلمهای کمدی مثل فرانکو فرانچی، وودی آلن، بود ابوت، استن لورل، غلامحسین بهمنیار، داریوش اسدزاده، عزت‌الله وثوق و توتو اشاره کرد.
استفاده از گرافیک برای مقاصد آشکارا سیاسی با ایجاد کارتون، گرافیتی، هنر پوستر، طراحی پرچم، و غیره، قرن‌هاست که امروزه در هر نقطه از جهان رواج دارد. نقاشی‌های دیواری ایرلند شمالی یکی از این نمونه هاست. نمونه جدیدتر پوستر «امید» باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۰۸ شپرد فیری است. این اولین بار در وب منتشر شد، اما به زودی راه خود را در خیابان‌های سراسر ایالات متحده یافت. همچنین طرح پرچم‌های ملل مختلف را می‌توان یک کاربرد گرافیک در سیاست دانست.
اسون هارتن اشتاین یک سری از کارتون‌هایی ساخته‌است که در آن ارتباط غیر خشونت‌آمیز را دست انداخته‌است.
الکساندر رومانوویچ داویدف (روسی: Алекса́ндр Рома́нович Давы́дов؛ ۱۹۳۷ — ۱۹۹۱) یک اَنیماتور، کارگردان فیلم و تصویرگر کارتونی مشهور اهل روسیه بود.
ای فلک هست کفایت قدک رنگینم احتیاجیم بدین اطلس زرکارتونیست
نام آزمون برگرفته از نام آلیسون بکدل کارتونیست آمریکایی است که ایدهٔ اصلی آزمون هم متعلق به اوست.