کابال

کابال

معنی کلمه کابال در لغت نامه دهخدا

کابال. ( اِخ ) قباله. قبالا . قبله. در عبری بمعنی سنت و روایت. شرح و تفسیررمزی تورات در نزد یهودیان که از عهد آدم یا ابراهیم ببعد توسط گروهی از مطلعان جمع و تدوین شده است.

معنی کلمه کابال در فرهنگ فارسی

قباله قبله

معنی کلمه کابال در دانشنامه عمومی

کابال ( انگلیسی: Cabal ) به گروهی افراد گفته می شود که در خفا به دنبال پیشبرد منافع ، ایدئولوژی و یا دولتی خاص به کمک روشهای پنهانی هستند. واژه کابال معمولاً با دید منفی نسبت به این گروه است .
واژه کابال از دانش عرفانی یهودی کابالا گرفته شده است. در زبان عبری کابالا به معنی دریافت کردن است و معمولاً به فهم عرفانی معانی مخفی تورات و متون یهودی گفته می شود، از زمان رنسانس گروهی اروپاییان غیریهودی این دانش را از یهودیان فراگرفتند و معمولاً آن را با دانش علوم خفیه مخلوط کردند.
اولین استفاده از لغت کابال برای توطئه گران بر ضد حکومت و یا فرهنگ به انگلستان باز میگردد. این واژه توسط چارلز اول و اولیور کرامول استفاده شده است. از حدود قرن ۱۷ این واژه به افرادی گفته می شود که در خفا به توطئه برمیخیزند.

معنی کلمه کابال در ویکی واژه

مکتب حروفیون، علم جَفر. به حزب یا گروهی اطلاق میشود که در خفا به دنبال پیش‌برد منافع ایدئولوژیک و یا حکومتی خاص به شیوه پنهانی هستند.

جملاتی از کاربرد کلمه کابال

لایبنیتس نیز به این مطلب علاقه پیدا کرد. او در کتاب تئودیس خود نوشته‌است: «یک آلمانی، که از نژاد اسرائیل بود چندین سال پیش تحت نام موسی آلمانی تدریس می‌کرد، او فلسفه اسپینوزا را با دیدگاه‌های خود مخلوط می‌کرد با اینکه اسپینوزا در واقع کابالای یهودی را دوباره زنده کرده بود». اسپینوزا خود نیز اذعان کرده بود که در جوانی به مطالعه کابالا پرداخته‌است ولیکن خود ادعا می‌کرد که دید او نسبت به کابالا بسیار منفی است.
اسحاق نیوتن در مورد افلاطون نوشته‌است: «افلاطون به مصر سفر کرد، که در آن بسیاری یهودی زندگی می‌کردند، او ایده‌های متافیزیکی آن‌ها را در مورد دلیل همه چیز مطالعه نمود، که او آن‌ها را ایده نامید، و کابالیست‌ها سفیروت می‌نامند.»
ربی اسرائیل بن الیزر بعل شم طوف جنبش حسیدیم را در اوکراین ایجاد کرد. این جنبش بر پایه کابالای لوریان بود ولیکن المان‌های احساسی به آن اضافه نمود. این روش کابالا را از محدود به افراد نخبه تبدیل به یک روش عمومی نمود.
بر اساس زوهر که یکی از متون اصلی کابالا می‌باشد خواندن تورات دارای چهار مرحله تفسیر است. این چهار مرحله بر اساس حروف اول لغات پردس (عبری: פרדס) نامیده می‌شوند.
دی گوایتا عضو خانواده اشرافی با اصالت ایتالیایی می‌باشد که به فرانسه مهاجرت کرده‌اند و دارای لقب مارکی می‌باشد. او در عمارت خانوادگی خود در موزل تارکمپول به دنیا آمد و در مدرسه ای در شهر نانسی مشغول تحصیل شد و در این دوران علوم شیمی، متافیزیک و کابالا را فراگرفت. در دوران جوانی به پاریس نقل مکان کرد و در آپارتمان مجللی ساکن شد. خانهٔ او در پاریس به محل تجمع شعرا، هنرمندان و نویسندگان باطن گرا و میستیسیزم بدل شده بود. او در دهه ۱۸۸۰ میلادی دو مجموع شعر منتشر کرد که بسیار موفق عمل کرد.