ژاندارمری

ژاندارمری

معنی کلمه ژاندارمری در لغت نامه دهخدا

ژاندارمری. [ م ِ ] ( فرانسوی ، اِ ) کلمه ای است فرانسوی که در زبان فارسی اخیر بمعنی اداره امور وظایف ژاندارمها بکار میرود.

معنی کلمه ژاندارمری در فرهنگ معین

(مِ ) [ فر. ] (اِمر. ) اداره ای که مأمور حفظ و تأمین راه ها و امنیت خارج از شهرها است .

معنی کلمه ژاندارمری در فرهنگ عمید

اداره ای که عهده دار حفظ نظم و آرامش و اجرای قوانین و مقررات در روستاها و راه های خارج شهر است، ادارۀ امنیه.

معنی کلمه ژاندارمری در فرهنگ فارسی

ادارهای که عهده دارنظم و آرامش درخارج شهراست

معنی کلمه ژاندارمری در دانشنامه عمومی

ژاندارمری ( به فرانسوی: Gendarmerie ) نوعی نیروی نظامی یا شبه نظامی است که در قالب پلیس در مناطق شهری، برون شهری یا روستایی فعالیت می کند. نیروهای ژاندارمری با عنوان ژاندارم شناخته می شوند.

معنی کلمه ژاندارمری در دانشنامه آزاد فارسی

ژانْدارمِری
نیرویی نظامی با هدف حفظ انتظامات و استقرار امنیت عمومی و اجرای قوانین، جلوگیری از تخلف از قوانین و مقررات، کشف جرایم و تعقیب و دستگیری مجرمان در همۀ نقاطی که در حوزۀ استحفاظی شهربانی واقع نشده اند. ژاندارمری از لحاظ سازمانی و استخدامی مشمول قوانین و مقررات نظامی، اما از لحاظ تشکیلاتی تابع وزارت کشور است. لایحۀ تشکیل ژاندارمری در ایران در ۱۳۲۹ق/۱۲۸۰ش به تصویب مجلس شورای ملی رسید و در همان سال دولت ایران هیئتی سه نفره از مستشاران سوئدی را برای تشکیل ادارۀ ژاندارمری استخدام کرد و بعدها برشمار این مستشاران افزوده شد. روسیه و بریتانیا از همان آغاز، کارشکنی می کردند و سرانجام سرتیپ یالمارسون، رئیس ژاندارمری، مجبور به ترک ایران شد (۱۳۳۳ق). دستگاه ژاندارمری برخلاف قوای قزاق، منظم و عاری از فساد و نزد مردم محبوب بود. ژاندارم ها در استان فارس با ملّیون در قیام علیه انگلیس مشارکت کردند، اما کاری از پیش نبردند. این قیام بهانه ای به دست انگلستان داد تا پلیس جنوب را به وجود آورد. بعد از کودتای سوم اسفند، سردار سپه (رضاشاه بعدی) ژاندارمری را ضمن برنامۀ خود برای ایجاد ارتش متحدالشکل، جزو ارتش قرار داد (۱۳۰۰ش) و در دورۀ سلطنتش به جای نام ژاندارمری عنوان اَمنیّه انتخاب شد، اما بعد از جنگ جهانی دوم، بار دیگر نام پیشین را بازیافت. در جمهوری اسلامی ایران، ژاندارمری به مثابۀ تشکیلاتی جداگانه ازبین رفت و ضمن ادغام در شهربانی و کمیته های انقلابی، جزو نیروی انتظامی جمهوری اسلامی (ناجا) ایران قرار گرفت.

جملاتی از کاربرد کلمه ژاندارمری

محمدتقی پسیان (۱۲۷۰ – ۱۱ مهر ۱۳۰۰) معروف به کلنل محمدتقی‌خان پسیان از نظامیان اواخر دورهٔ قاجار و فردی با احساسات قوی ملی‌گرایانه بود که از ابتدای تشکیل ژاندارمری ایران تا ۹ سال بعد در این نهاد خدمت کرد. او در سال ۱۳۰۰ پس از شورش علیه دولت مرکزی به نخست‌وزیری احمد قوام‌السلطنه، در جریان درگیری با عشایر کرد کرمانج در قوچان کشته شد.