چهارطاق

چهارطاق

معنی کلمه چهارطاق در لغت نامه دهخدا

چهارطاق. [ چ َ / چ ِ ] ( اِ مرکب ) چارطاق. چهارطاقی. قبه و گنبدی که بر چهار پایه و ستون استوار باشد، سطحی که زیر آن قرار میگیرد مربع است و ستونها بر گوشه های آن قرار دارد و هر دو ستون از بالا با طاق و هلالی به یکدیگر متصل شوند و قبه و گنبد بر این طاقها و ستونها نهاده میشود و در میان ستونها در و دیواری وجود ندارد. || بنائی به شکل خاص که بر گورها کنند. ساختمان چهارگوشی که با چهار ستون و یک سقف بر سر قبرها سازند. ( یادداشت مؤلف ). || خیمه چهارگوشه ، نوعی خیمه است که در عراق ، شروانی و در هندوستان ، راوتی گویند. شروانی. ( از برهان ) ( از ناظم الاطباء ) :
شخص پنجم به شاه انجم گفت
کای فلک با چهارطاق تو جفت.نظامی.دین را که چهارساق دادی
زینگونه چهارطاق دادی.نظامی.لاله در اکناف جویبار بر چرخ اخضر چهارطاق ساخته. فراش صبا از کارگاه روم و چین بر بساط بستان رزمه ها گسترده. ( ترجمه محاسن اصفهان ص 100 ).
چو قطع گردد بیخ طناب دهر دورنگ
چهارطاق عناصر شود شکسته ستون.عبدالرزاق فیاض ( از بهار عجم ).|| جامه خواب. رختخواب. رجوع به چهارطاق افکندن شود.
چهارطاق. [ چ َ / چ ِ ]( اِخ ) ظاهراً نام دروازه ای بوده است در شهر کرمان : با دلیران لشکر و شاه مظفر متوجه کرمان شد. و تا دروازه چهارطاق عنان بازنکشیدند و از آنجا آتش جنگ اشتعال گرفت. ( تاریخ گزیده چ اروپا ص 631 ).
چهارطاق. [ چ َ ] ( اِخ )دهی است جزء دهستان اشتهارد بخش کرج شهرستان تهران ،58 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).
چهارطاق. [ چ َ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان انگوران بخش ماه نشان شهرستان زنجان ، 247تن سکنه دارد. از چشمه آبیاری میشود. محصولش غلات ، انگور، قیسی و یونجه است. شغل اهالی زراعت و گلیم بافی و جاجیم بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).
چهارطاق. [ چ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان پشت بسطام بخش قلعه نو شهرستان شاهرود. 460 تن سکنه دارد. از قنات آبیاری میشود. محصولش غلات ، بنشن و انواع میوه و لبنیات است. شغل اهالی زراعت و گله داری است. این ده از دو محل بالا و پائین تشکیل شده است ، یکی به چهارطاق سعیدآباد مشهور است و 280 تن سکنه دارد. و دیگری چهارطاق آقابزرگ شهرت دارد و سکنه آن 430 تن میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

معنی کلمه چهارطاق در فرهنگ معین

( ~. ) (اِمر. ) ۱ - سقف یا گنبدی که بر روی چهارپایه بنا شده و چهار طرف آن باز باشد. ۲ - خمیدة چهارگوش .

معنی کلمه چهارطاق در فرهنگ عمید

۱. سقف یا گنبدی که بر روی چهارپایه بنا شده و چهار طرف آن باز باشد.
۲. [قدیمی] خیمۀ چهار گوشه.

معنی کلمه چهارطاق در فرهنگ فارسی

سقف یاگنبدکه برچهارپایه بناشود، خیمه چهارگوشه
( اسم ) ۱ - سقف یا گنبدی که بر روی چهار پایه بنا شده و چهار طرف آن باز باشد . ۲ - نوعی خیم. چهار گوشه شروانی . ۳ - چهار عنصر .
دهیست از دهستان پشتکوه بخش اردل شهرستان شهرکرد .

معنی کلمه چهارطاق در دانشنامه عمومی

چهارطاق (عجب شیر). چهارطاق یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان کوهستان بخش قلعه چای شهرستان عجب شیر واقع شده است.
جمعیت این روستا بر پایهٔ نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی، برابر با ۲۳۵ نفر بوده است.
چهارطاق (لامرد). چهارطاق روستایی از توابع بخش خیرگو شهرستان لامرد در استان فارس ایران و مرکز دهستان خیرگو است. در شهریور ۱۳۹۹ تغییراتی در تقسیمات کشوری رخ داد و روستای چهارطاق به مرکزیت دهستان خیرگو تغییر کرد و قبل از این از توابع بخش علامرودشت بود.
روستای چهارطاق مرکز دهستان بخش مرکزی خیرگو می باشد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۰۱ نفر ( ۱۲۰خانوار ) بوده است.
چهارطاق (ماه نشان). چهارطاق یک روستا در ایران است که در دهستان قلعه جوق شهرستان ماه نشان واقع شده است. چهارطاق ۱۲۱ نفر جمعیت دارد.
چهارطاق (کیار). چهارطاق، روستایی از توابع دهستان مشایخ بخش ناغان شهرستان کیار در استان چهارمحال و بختیاری ایران است.
این روستا در دهستان ناغان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۱۰ نفر ( ۵۰خانوار ) بوده است.

معنی کلمه چهارطاق در ویکی واژه

سقف یا گنبدی که بر روی چهارپایه بنا شده و چهار طرف آن باز باشد.
خمیدة چهارگوش.

جملاتی از کاربرد کلمه چهارطاق

مقبره کشته‌شدگان روی سکویی صفحه مانند در داخل محوطه باغ نسبتاً وسیعی با استفاده از آجر با پلان چهار ضلعی مربع شکل و به صورت چهارطاقی بنا شده‌است. این مقبره دارای گنبد است که از لحاظ تزیینات آجری و معماری خاصش، مورد توجه قرار دارد. در چهار گوشه این بنا که از لحاظ شکل ظاهری شبیه آرامگاه امیراسماعیل سامانی است، چهار مناره با ارتفاع ۵٫۲ متری قرار دارند. اطراف و محوطه بوستان نیز طی سالیان دراز، به عنوان گورستان مورد استفاده اهالی بجنورد قرار گرفته‌است. این بنای تاریخی به شکل آرامگاه است و بهره‌برداری خاصی از آن صورت نمی‌گیرد. بنا بر گفته میراث فرهنگی قرار است این مقبره مرمت شود.
این آتشکده ساسانی به صورت چهارطاقی کوچک از سنگ و گچ ساخته شده و همانندی بسیاری با آتشکده کازرون دارد.
پیش از ورود اسلام به ایران، دین زرتشت در جهرم همانند سایر کشور ایران برتری داشت. وجود خرابه‌های چندین آتشکده مانند قدمگاه جهرم، چهارطاقی قطب‌آباد و چهارطاقی سیمکان گواهی بر این مدعاست. همچنین آرامگاه جاماسب حکیم، فیلسوف ایرانی و داماد زرتشت در اطراف شهر جهرم است که پیوند میان زرتشتیان و جهرم را بیش از پیش نشان می‌دهد. تا چند دهه پیش اقلیت زرتشتی کوچکی در جهرم ساکن بود.
بنای چهارطاقی یا مقبره تیموری شیروان که متعلق به یکی از سرداران معروف تیمور گورگانی («عید خواجه») است، در بخش شمال‌شرقی امامزاده حمزه رضا (گور تیمور) جای گرفته است و از مصالحی از قبیل خشت و آجر ساخته‌شده و در مواردی با چوب استحکام‌بخشی شده است.
آتشکده ساسانی مربوط به دوره ساسانیان است و در نطنز، خیابان مالک اشتر، کوی مسجد جامع، محله قصبه واقع شده‌است. آتشکده ساسانی نطنز که یکی از آتشکده‌های چهارطاقی متعلق به دوره ساسانی است، از مهمترین محورهای گردشگری این شهرستان محسوب می‌شود و در راستای مسجد جامع، حسینیه تاریخی، گذر تاریخی و بازار نطنز واقع شده‌است.