پیریت
معنی کلمه پیریت در فرهنگ عمید

پیریت

معنی کلمه پیریت در فرهنگ عمید

نوعی کانی زرد رنگ با ترکیب سولفید اهن متبلور.

معنی کلمه پیریت در دانشنامه عمومی

پیریت یا پیریت آهن که در متن های کهن فارسی مارقشیشا نامیده می شود، یک کانی با فرمول شیمیایی FeS2 است.
پیریت از لغت یونانی پیر به معنی آتش گرفته شده است. شاید این نامگذاری به علت تولید جرقه است که بر اثر برخورد با سنگ های دیگر حاصل می شود. این کانی را در کانی شناسی قدیم ایران با مارکازیت یکی دانسته اند. در فارسی واژهٔ برنجه و سنگ نور نیز برای پیریت بکار برده می شود. [ نیازمند منبع] ترکیب شیمیایی آن دارای ۴۶/۶ درصد آهن و ۵۳/۴ درصد گوگرد است که به صورت FeS۲ مشاهده می شود. از نظر کریستالوگرافی سیستم تبلور مکعبی دارد که شبیه به نمک طعام می باشد. علاوه بر تبلور مکعبی، پیریت به صورت اکتاهدرال و پیریتوهدرال و گاهی دودکاهدرال دیده می شود. علاوه بر عناصر یاد شده ناخالصی هایی از نیکل، کبالت، طلا، نقره، مولیبدن، کرومیوم، وانادیوم، تنگستن، تالیوم، مس، روی، آرسنیک و تیتانیوم در کانی یاد شده می تواند مشاهده گردد. درخشش و رنگ زرد کم رنگ برنجی این فلز، سبب شباهت ظاهری آن به طلا شده و از این رو به نام مستعار طلای ابلهان معروف است، این رنگ همچنین به برنجی، برنز و برزیل ملقب است که در درجهٔ اول به پیریت موجود در زغال سنگ گفته می شود. . en:Pyrite اشکال ظاهری آن به صورت بلوری، آگریگات توده ای، دانه ای، دندریتی اشباع شده، سودومورف و پودری است. پیریت از نظر سختی ترد بوده و دارای خاصیت غیر مغناطیسی ( دیا مغناطیس ) است. شکستگی آن به صورت صدفی و اکثراً ناهموار بوده و چگالی آن ۵/۱–۴/۹۵می باشد. پیریت در آب، اسید سولفوریک و اسید کلریدریک نامحلول بوده و در اسید نیتریک حل شده و در زیر شعله به رنگ آبی درمی آید. نقطه ذوب این کانی ۱۱۷۷ تا ۱۱۸۸ درجه سانتی گراد است و خاصیت هدایت الکتریکی متوسطی دارد. این کانی منشأ ماگمایی، دگرسانی مجاورتی، هیدروترمال و رسوبی دارد و با پیروتیت، اسفالریت، گالن، کالکوپیریت، کلسیت، کوارتز، باریت، مارکازیت، آرسنوپیریت و هماتیت همراه است و در درون زغال سنگ نیز تشکیل می شود. این کانی برای تهیه اسید سولفوریک استفاده می شود و در رنگ سازی، جهت صیقلی کردن، به ندرت در تهیه آهن و تهیه دی اکسید سولفور در کاغذسازی بکار می رود.
وجود پیریت و اکسیده شدن آن توسط باکتری، اهمیت زیادی در فروشویی زیستی کانی های معدنی دارد و گاهی برای پیشرفت واکنش، به سنگ های معدنی افزوده می شود. با تجزیه زیستی پیریت، اسید سولفوریک و یون فریک تولید می شود که هر دو می توانند در تجزیه فراتر سنگ مؤثر باشند.
پیریت (فیلم ۱۹۱۹). «پیریت» ( انگلیسی: Fool's Gold ( 1919 film ) ) یک فیلم به کارگردانی لاورنس تریمبل و فیل روزن است که در سال ۱۹۱۹ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به میچل لوئیس، فلورنس ترنر، و اولین برنت اشاره کرد.
پیریت (فیلم ۱۹۴۷). پیریت ( انگلیسی: Fool's Gold ) فیلمی در ژانر وسترن است که در سال ۱۹۴۷ منتشر شد.
پیریت (فیلم ۲۰۰۸). «پیریت» ( انگلیسی: Fool's Gold ( 2008 film ) ) یک فیلم به کارگردانی اندی تننت است که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد.
• متیو مک کانهی
• کیت هادسون
• آلکسیس دزینا
• ری وینستون
• دونالد ساترلند
• کوین هارت
معنی کلمه پیریت در دانشنامه عمومی
معنی کلمه پیریت در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه پیریت

معنی کلمه پیریت در دانشنامه آزاد فارسی

پیریت (pyrite)
سولفید آهن، با فرمولِFeS۲ . آن را طلای ابلهان نیز می نامند، زیرا جلای فلزی زرد دارد. سختی پیریت در مقیاس موس حدود ۶ تا ۶.۵ است. برای تولید اسید سولفوریک به کار می رود.

جملاتی از کاربرد کلمه پیریت

بر آمد ابر پیریت از بن گوش مکن پرواز گرد رود و بِگماز
حلهٔ پیریت برفگند جهان نیست به از زهد و دین کنونت حلی
اسپیریت در مجموع ۱۲۸٬۲۲۴ عکس ارسال کرد و ۷٬۷۳۰ متر بر روی مریخ راهپیمایی کرد و بینش و دیدگاه بهتری در مورد این سیاره برای جهانیان فراهم آورد.
در این مرحله به خاطر کم انرژی شدن نور خورشید در فصل زمستان و همچنین کاهش انرژی صفحات خورشیدی در اثر غبار، شبها اسپیریت در حالت خواب قرار می‌گرفت تا در توان الکتریکی آن صرفه جویی شود.
آنومالی اوچ دره یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر صائین قلعه استان آذربایجان غربی قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، طلا است.سنگ میزبان این اندیس گرانودیوریت، شیست، گنیس، ریولیت، تراکی آندزیت است در این اندیس، پاراژنز‌های سینابر، کالکوپیریت، پیرومورفیت یافت می‌شوند.
بر تخت عهد یوسف عمر تو پیر شد از حرص پیریت چو زلیخا جوان شده
اسپیریتوالیسم هم‌چنین اصطلاحی است که معمولاً برای اشاره به روش‌ها یا باورهای گوناگون سایکیک[ب] یا فراهنجار که در طول تاریخ بشریت و در فرهنگ‌های گوناگون ثبت شده به‌کار می‌رود.
پیریت می کند اثر از دور روزگار واندر دل تو هیچ نصیحت اثر نکرد
در سیه کاری نهان شد فیض صبح پیریت ای که از ذوق می آشامی، کنی مو را خضاب
تخم ظلم تو ظلم بار آورد وقت پیریت درکنار آورد
نه نژند پیریت آید برو نه قد چون سرو تو گردد دوتو
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال رین، واشینگتن اسپیریت، و هیوستون دش اشاره کرد.
غم پیریت در جوانی خور هست این پند یاد از پیرم
دیده وقت پیریت بی‌جا نمی‌آرد غبار از غم فوت جوانی خاک بر سر می‌کند!
به رعشه ز آن حرکت پیریت دهد واعظ که دیده‌ای بگشایی ز خواب بی‌خبری
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به بوستون بریکرز، اسکای بلو اف‌سی، وسترن نیویورک فلش، آتلانتا بیت، واشینگتن اسپیریت، و باشگاه فوتبال نیوکاسل یونایتد جتس اشاره کرد.
اسپیریتوالیسم از دهه ۴۰ قرن نزدهم میلادی تا دهه ۲۰ قرن بیستم میلادی رشد نموده و از نظر تعداد پیروان به اوج خود رسید، به ویژه در کشورهای انگلیسی زبان. تا ۱۸۹۷ گفته می‌شد که اسپیریتوالیسم دارای بیش از هشت میلیون پیرو در ایالات متحده و اروپا است، که بیشتر این پیروان از طبقات متوسط و بالای جامعه بودند.
افسانه آرورا از مارس ۱۹۹۰ بر سر زبان‌ها افتاد، هنگامی که از قول مجله حمل و نقل هوایی و صنعت فضایی اعلام شد که اسم «آرورا» به صورت تصادفی در بودجه ۱۹۸۵ آمریکا به عنوان یک تخصیص ۴۵۵ میلیون دلاری برای «تولید هواپیمای سیاه» در سال مالی ۱۹۸۷ درج شده‌است. در هفته‌نامه حمل و نقل هوایی نوشته شده بود که پروژه آرورا به یک دسته از هواپیماهای عجیب و مدرن اشاره دارد، نه به یک مدل خاص. طبق اسناد سال ۱۹۸۶ که هفته‌نامه حمل و نقل هوایی آن‌ها را به‌دست آورده، ادعا شده بودجه این پروژه به ۲٫۳ میلیارد دلار در سال مالی ۱۹۸۷ می‌رسیده. در کتاب سال ۱۹۹۴ اسکانک ورکس، بن ریچ، رئیس سابق بخش اسکانک ورکز، لاکهید نوشت: آرورا، نام کد بودجه‌ای برای یک بمب‌افکن رادارگریز بود که منجر به تولید ب-۲ اسپیریت شد.