پیروی

پیروی

معنی کلمه پیروی در لغت نامه دهخدا

پیروی. [ پ َ / پ ِ رَ / رُ وی ] ( حامص ) متابعت. اقتداء. اسوه. تأسی. تبعیت. پس روی. اقتفاء. اتباع. ظلف : آنچه شرط شده بر من [ مسعود ] در این بیعت از وفا و دوستی و نصیحت و پیروی و فرمانبرداری و همراهی و جد و جهد عهد خداست. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 317 ). پس بجای آورد امیرالمؤمنین همه آنچه از این قبیل بود و پیروی کرد آنها را. ( تاریخ بیهقی ص 308 ). مستقیم بردن خود را بر ستوده تر روشها در طاعت او و نیکوتر طورهادر پیروی او. ( تاریخ بیهقی ص 314 ). پیروی کنم و سرنزنم و اخلاص ورزم و شک نیاورم. ( تاریخ بیهقی ص 317 ).
ز شرع خود نبوت را نوی داد
خرد را در پناهش پیروی داد.نظامی.سخن زین نمط هرچه دارد نوی
بدین شیوه نو کند پیروی.نظامی.حذر از پیروی نفس که در راه خدا
مردم افکن تر ازین غول بیابانی نیست.سعدی.هشدار تا نیفکندت پیروی نفس
در ورطه ای که سود ندارد شناوری.سعدی.سالها پیروی مذهب رندان کردم
تا بفتوای خرد حرص بزندان کردم.حافظ.
پیروی. [ ] ( اِخ ) یکی از شعرای ایران و از اهالی ساوه بوده و بساوجی معروف شده. این بیت از اوست :
بنومیدی گذشت این عید بی رخسار زیبایش
نبوسیدیم دستش را نیفتادیم درپایش.( از قاموس الاعلام ترکی ).
پیروی. [ ] ( اِخ ) یکی از شعرای ایران و این بیت از اوست :
ز سوز آتش سودای عشق او پس از مردن
ز خاکم گر گیاهی سر برآرد دود ازو خیزد.( از قاموس الاعلام ترکی ).
پیروی. [ ] ( اِخ ) ( مصطفی چلبی ) از شعرای عثمانیست ، اهل تکفورطاغ و از قالیونچی ها. بسال 1150 هَ. ق. درگذشته است. ( قاموس الاعلام ترکی ).

معنی کلمه پیروی در فرهنگ معین

(پَ یا پِ رَ ) (حامص . ) پس روی ، متابعت .

معنی کلمه پیروی در فرهنگ عمید

۱. از پی کسی رفتن، دنبال کسی روان شدن.
۲. متابعت: حذر از پیروی نفس که در راه خدای / مردم افکن تر از این غول بیابانی نیست (سعدی۲: ۶۳۶ ).

معنی کلمه پیروی در فرهنگ فارسی

پس روی متابعت تبعیت اقتدا اقتفا : آنچه شرط شده بر من ( مسعود ) درین بیعت از وفا و دوستی و نصیحت و پیروی و فرمانبرداری و همراهی و جد و جهد عهد خداست .
از شعرای عثمانیست

معنی کلمه پیروی در فرهنگستان زبان و ادب

{compliance} [علوم دارویی] اطاعت بیمار از دستورات پزشکی

معنی کلمه پیروی در دانشنامه عمومی

پیروی (مجموعه تلویزیونی). پیروی ( انگلیسی: The Following ) یک مجموعه تلویزیونی درام، ساخت کشور ایالات متحده است که توسط کوین ویلیامسون و با مشارکت شرکت وارنر براس تولید شده است.
این مجموعهٔ تلویزیونی از ۲۱ ژانویه ۲۰۱۳ تا ۱۸ مهٔ ۲۰۱۵ در سه فصل پانزده قسمتی ( در مجموع ۴۵ قسمت ) ، روی آنتن رفت. [ نیازمند منبع]
حول محور زندگی قاتلی سریالی و در عین حال باهوش به نام جو کارول است که پلیسی خسته اما زرنگ او را در سال ۲۰۰۴ متوقف کرده است و حالا در انتظار اعدام می باشد؛ ولی با گذشت ۹ سال و در سال ۲۰۱۳ از زندان گریخته و با همدستی پیروان خود به دنبال راهی برای راه انداختن رعب و وحشت در میان مردم است؛ و کسی به غیر از رایان هاردی که او را ۹ سال گذشته به دام انداخته بود نمی تواند او را دستگیر کند.

معنی کلمه پیروی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پیروی (قرآن). دنباله روی و همراهی کردن کسی را پیروی گویند.
پیروی که معادل آن در زبان عربی «تبعیّت» است به معنای با کسی همراه شدن و امری را جست و جو کردن، یا پشت سر کسی راه رفتن، و موافقت با فرمان است، بنابراین در تفاوت این واژه با اطاعت می توان گفت که پیروی اعم از اطاعت است، زیرا در تحقق اطاعت وجود امر و فرمان ضروری است؛ ولی در پیروی و تبعیّت لازم نیست که حتماً امر و فرمانی باشد. تبعیّت و مشتقات آن ۱۷۴ بار در قرآن کریم به کار رفته است و بیشتر بر دنباله روی معنوی مانند اقتدا، امتثال، فرمانبرداری و اطاعت از امر در رفتار، گفتار، اعمال و حرکات و حتی فکر و اندیشه و در مواردی هم بر دنباله روی حسی مانند پیروی موسی علیه السّلام از حضرت خضر برای بهره مندی از علوم وی اطلاق شده است.
انواع پیروی
پیروی گاهی در مسیر هدایت و رشد بوده، موجب سعادت انسان می گردد و گاهی هم در جهت ضلالت و گمراهی واقع گشته، وی را به ورطه هلاک می کشاند، بر این اساس، مباحث تبعیّت در هر دو محور پیگیری می شود.
پیروی در جهت هدایت و کمال
قرآن کریم که کتاب هدایت است و انسان را به استوارترین طریقه راهنمایی می کند: «اِنَّ هـذا القُرءانَ یَهدی لِلَّتی هِیَ اَقوَمُ» در موارد بسیاری، از پیروی در جهت هدایت سخن گفته و مصادیق آن را مشخص ساخته است. مصادیق یاد شده عبارت است از:
← پیروی از حق
...

معنی کلمه پیروی در ویکی واژه

پس روی، متابعت.
دنبال اجرای اعمال شخص دیگری رفتن.
پس روی
تقلید
اقتدا

جملاتی از کاربرد کلمه پیروی

نیست امروزی گرت هستم غلام ازجان ودل پیروی از عهدو پیمان الستی می کنم
ابن خردادبه، نظر دیگری دربارهٔ نام اهواز دارد. او نه فقط اهواز بلکه کل موقعیت جغرافیایی خوزستان امروزی را اهواز می‌داند. خوزستان را با همان اهواز یکی می‌داند و آنجا را سرزمینی وسیع، مشتمل بر هفت کوره برمی‌شمارد و به آن اکوار الاهواز می‌گوید. سبب وجود همین هفت کوره در این سرزمین، عضدالدوله دیلمی، آنجا را اقلیم هفت حوزه نام‌گذارده تا آنجا که مقدسی در قرن چهارم هجری، از رواج این نام خبر داده و پیروی خود را از آن، اعلام می‌دارد. همچنین او یادآور می‌شود که برخی از این حوزه‌ها از میان رفته‌است.
طرفداران فایده‌گرایی در چندین مورد با هم اختلاف نظر دارند، مانند اینکه آیا اقدامات باید براساس نتایج احتمالی آن‌ها (فایده گرایی عمل) انتخاب شوند یا اینکه آیا عاملان باید از قواعدی پیروی کنند که سودمندی را به حداکثر می‌رسانند (سودمندگرایی قاعده). همچنین در مورد اینکه آیا کل (سودمندی کل)، میانگین (متوسط سودگرایی) یا حداقل ابزار باید حداکثر باشد نیز اختلاف دیدگاه دارند.
در پیروی شیخ اگر خلد برین است در مذهب ما صحبت او عین عذاب است
مرا از شه بی سپه پیروی است که زد یک تنه با هزاری دویست
مادر ایران عقیم آمد برای مرد زادن همچو زن‌ها پیروی کن صنعت رامشگران را
نشدم کامروا از حرم و دیر رفیق به عبث پیروی شیخ و برهمن کردم
لذات نماند و بماند از پیروی هوا ندم‌ها
خرد را پیروی از راه حاجت می کند نادان وگرنه کور از خود کورتر خواهد عصاکش را
به عنوان مثال فرض می‌شود که توزیع نمره‌های یک امتحان از توزیع نرمال پیروی می‌کند. در نتیجه برای مشخص‌شدن توزیع احتمال، کافی است میانگین و واریانس توزیع را از روی داده‌های تجربی (نمره‌های دانش‌آموزان) به دست بیاوریم. حال برای پاسخ‌گفتن به سؤال‌هایی چون «درصد دانش‌آموزانی که نمره‌ای بین ۱۰ تا ۱۵ آورده‌اند» از تابع توزیع به دست آمده استفاده می‌کنیم (البته بدیهی است که روش‌های ساده‌تری نیز برای چنین کاری وجود دارد).
بی‌خدایی مسیحی، جهان‌بینی‌ای است که با وجود رد کردن وجود خدای مسیحی، از آموزه‌های مسیح، پیروی می‌کند.
در شرایطی که نه واقعیت روشنی به نام «بلوک شرق» وجود دارد و نه دیگر ادعاهای ایدئولوژیک شرق معتبر هستند، سیاست نگاه به شرق به معنای دنبال کردن شرق و پیروی محض از کشورهای شرقی نیست، آن هم آن طور که در زمان جنگ سرد تصور می‌شد. بنابراین، شاخصه‌های سیاست نگاه به شرق را می‌توان به شرح ذیل ذکر کرد:
در خور سلمان نبود پیروی انوری کز گذر قافیه قافله را برشکست
پیروی او بود دین حق و راه راست سلطنت لافتی غیر علی را کراست
پیرویت کرد خصم، مدتی و عاقبت جانب کفران گرفت، بیعت ایمان شکست