پکتین
معنی کلمه پکتین در فرهنگ عمید
معنی کلمه پکتین در دانشنامه عمومی
معنی کلمه پکتین در دانشنامه آزاد فارسی
هریک از گروه های اجسام کربوهیدرات محلول در آب، در دیوارۀ سلولی و بافت درون سلولی گیاهانی خاص. در میوۀ گیاه به دیوارۀ میوه کمک می کند که سلول های مجاور را در کنار هم نگه دارد. در میوه های نارس، ماده ای با نام پروتوپکتین وجود دارد که به پکتین تبدیل می شود و به شکل ماده ای محلول در آب در می آید. در این مرحله، پکتین به شکل گیری میوه کمک می کند. با رسیدن میوه، پکتین به قند های ساده ای می شکند که به کل در آب محلول اند و در نتیجه، میوۀ رسیده نرم می شود و بعد از آن، در صورت زیادرس شدن، شکل خود را از دست می دهد. به سبب توانایی این ماده در شکل دهی به ماده ای ژله مانند، در صنایع تولید مربا و ترشی و مارمالاد به کار می رود. به سبب همین خاصیت، در صنایع تولید شیرینی نیز مصرف دارد. مواد پکتینی را با دسته ای از مواد چند قنده که وسیعاً در آب گرم یا محلول های آبی رقیق اسیدها حل می شوند، دسته بندی می کنند. منبع صنعتی تولید پکتین میوه های جنس مرکبات است و به مقادیر کمتر از سیب به دست می آید. مقادیر اندک پکتین در حضور اسیدهای میوه و شکر تولید ژله می کند.
جملاتی از کاربرد کلمه پکتین
اینولین، سینا روپکتین، سینارین، قندها، آنزیمها، کافئیک اسید، اوژنول…
همی سلولز: یک پلیمر غیر همولوگ است که به همراه سلولز در دیواره سلولهای گیاهان حضور دارد. در حالی که سلولز بلوری، قوی و مقاوم در برابر آبکافت است، همی سلولز، ساختار بیشکل و تصادفی با استحکام کمی دارد که به راحتی توسط اسید رقیق، و همچنین آنزیمهای زیادی تجزیه میشود. همچنین، همی سلولز بر خلاف سلولز دارای زنجیرههای کوتاهتری (۵۰۰ تا ۳۰۰۰ در مقایسه با ۷۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ واحد سلولز) است که دارای شاخه هستند. در ساختار دیواره سلول در گیاهان همی سلولز توسط پکتین به سلولز متصل میشود که سبب ایجاد الیافهای مرتبط متقابلی میشوند.
پلی ساکارید خطی آگارز و ترکیب هتروژن مولکولهای کوچکتری بنام آگاروپکتین.