پنج تن

معنی کلمه پنج تن در لغت نامه دهخدا

پنج تن. [ پ َ ت َ ] ( اِخ ) پنج تن آل عبا. پنج تن پاک. محمد، علی ، فاطمه ، حسن و حسین سلام اﷲ علیهم اجمعین. خمسه آل عبا. خمسه طیبة.
پنج تن. [ پ َ ت َ ] ( اِخ )نام دهی جزء دهستان یاطری در بخش گرمسار از شهرستان دماوند در 13 هزارگزی مغرب گرمسار و 4 هزارگزی جنوب ایستگاه راه آهن یاطری دارای 100 تن سکنه است. قلعه ای خرابه و امام زاده ای قدیمی دارد. ساکنان آن از طایفه اصانلو هستند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).
پنج تن. [ پ َ ت َ ] ( اِخ ) نام مزاری درآمل. ( سفرنامه مازندران و استراباد رابینو ص 39 ).

معنی کلمه پنج تن در فرهنگ معین

( ~. تَ ) (اِمر. ) پنج تن آل عبا، خمسه آل عبا، خمسة طیبه : مراد محمد رسول الله (ص )، علی (ع )، فاطمه (س )، حسن (ع )، حسین (ع ) است .

معنی کلمه پنج تن در فرهنگ عمید

در اسلام، حضرت رسول، علی بن ابی طالب، فاطمۀ زهرا، حسن، و حسین: پنج تن آل عبا.

معنی کلمه پنج تن در فرهنگ فارسی

یا پنج تن آل عبایاپنج تن پاک. مراد محمد رسول الله (ص ) علی ۴ بن ابیطالبفاطمه ۴حسن ۴و حسین ۴ است : خمسه ال عبا خمسه طیبه .
نام مزاری در آمل

معنی کلمه پنج تن در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پنج تن، عنوانی برای حضرت محمد، حضرت علی، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسین (علیهم السّلام) است که فضایل و مقامات مشترک و مشابه ایشان سبب امتیاز آنان در میان معصومین چهارده گانه نزد شیعه امامیه شده است.
پنج تن به آل عبا، آل کسا و خمسه طیبه نیز مشهورند.
علل شهرت پنج تن از آیات قرآن
شهرت پنج تن در وهله اول بر گرفته از برخی آیات قرآن است که به بررسی آن ها پرداخته می شود.
← از آیه تطهیر
در تفسیر آیات اهل بیت در روایات مباحث مختلفی مطرح گشته است.
← اشتقاق اسامی پنج تن
...
[ویکی شیعه] پنج تن، عنوانی برای حضرت محمّد، حضرت علی، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسین علیهم السّلام که فضایل و مقامات مشترک و مشابه ایشان سبب امتیاز آنان در میان معصومین چهارده گانه نزد شیعه امامیه شده است. اینان به آل عبا، اصحاب کساء یا آل کسا، خمسه آل عبا و خمسه طیبه نیز مشهورند.
شهرت پنج تن، در آیات و روایات برگرفته از شأن نزول آیه تطهیر است. این آیه هنگام گردآمدن پیامبر (ص) و اهل بیت وی در زیر عبایی نازل شد. مفسّران شیعه و بسیاری از عامّه، اهل بیت پیامبر (ص) را در آن زمان منحصر به حضرت فاطمه (س) و شوهر و فرزندانش دانسته اند که در این آیه بدان اشاره شده و آنان را به دور از هرگونه پلیدی معرفی کرده است. عناوین آل عبا و آل کسا نیز ناظر به این امر است.
از آیات دیگری نیز فضیلت پنج تن استنباط شده است از جمله:
[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
پنج تن، عنوانی برای حضرت محمد، حضرت علی، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسین علیهم السلام که فضایل و مقامات مشترک و مشابه ایشان سبب امتیاز آنان در میان معصومین چهارده گانه نزد شیعه امامیه شده است. اینان به آل عبا، آل کسا و خمسه طیّبه نیز مشهورند.
شهرت پنج تن برگرفته از شأن نزول آیه تطهیر (سوره احزاب: 33) است. این آیه هنگام گردآمدن پیامبر و اهل بیت وی در زیر عبایی نازل شد. مفسران شیعه و بسیاری از عامّه، اهل بیت پیامبر را در آن زمان منحصر به حضرت فاطمه و شوهر و فرزندانش دانسته اند که در این آیه بدان اشاره شده و آنها را به دور از هر گونه پلیدی معرفی کرده است. عناوین آل عبا و آل کسا نیز ناظر به این امر است.
از آیات دیگری نیز فضیلت پنج تن استنباط شده است، از جمله آیه مُباهله (سوره آل عمران: 61) که در آن از علی علیه السّلام به نفس پیامبر، از حضرت فاطمه علیهاالسّلام به زن برگزیده خاندان پیامبر و از حسنین علیهماالسلام به فرزندان پیامبر تعبیر شده است؛ آیات 5 تا 22 سوره دهر که به دنبال روزه گرفتن سه روزه علی، فاطمه و حسنین علیهم السلام و بخشیدن افطار خود در هر سه شب به مسکین و یتیم و اسیر نازل شد و اخلاص و ایثار ایشان ستایش شد؛ آیه مودت (سوره شوری: 23) که در آن مطابق تفاسیر عامه و خاصه مصداق ذوی القربای پیامبر، علی و فاطمه و حسنین علیهماالسلام بوده و مودت ایشان اجر رسالت پیامبر قرار داده شده است.
آیات 19 تا 22 سوره الرحمن که در آنها از علی و فاطمه علیهماالسلام به دو دریا تعبیر شده است که پیامبر به مثابة برزخی میان ایشان بوده و حسنین علیهماالسلام چون لؤلؤ و مرجانی هستند که از ملاقات این دو دریا پدید می آیند. آیه 30 سوره بقره، «فتلقّی آدم من ربّه کلمات» که مطابق بعضی روایات عامه و خاصه در تفسیر این آیه، توسل حضرت آدم علیه السلام به انوار خمسة طیبه و خواندن خداوند به اسماء ایشان («کلمات») سبب آمرزش و قبولی توبه وی گردید. در بعضی از این روایات
به اشتقاق نامهای پنج تن (محمّد، علی، فاطمه، حسن و حسین) از اسامی باری (محمود و حمید، علی و عالی و اعلی، فاطر و فاطم، محسن و ذوالاحسان و ذوالاسماء الحسنی) با اختلاف تصریح شده است. نیز در تفسیر و تأویل این آیه و آیة «واذ ابتلی ابراهیم ربّه بکلماتٍ فاتمهّن» (سوره بقره: 124) علاوه بر تأویل «کلمات» به پنج تن و تأویل «فَأتَمَّهُنَّ» به نُه امام از نسل امام حسین علیهم السّلام، مناقب و فضایل عدیده ای در شأن آل عبا نقل شده است. همچنین در آیه «اَسْتَکْبَرْتَ اَم کَنتَ مِن العالین» (ص75) از «عالین» به خمسه طیبه تأویل شده است. آیات دیگری نیز مطابق بعضی روایات عامه و خاصه به مقام پنج تن اشاره دارد که از آن جمله است: سوره نسا: 69؛ سوره ابراهیم: 24؛ سوره نحل: 43؛ سوره طه: 132؛ سوره فرقان: 74؛ سوره ذاریات: 27؛ سوره طور: 21؛ سوره حشر: 9.
گذشته از آیات قرآن در جوامع روایی عامّه و خاصّه، ابوابی در اختصاصات و مناقب پنج تن آمده است. در بعضی از روایات نیز جبرئیل ششمین نفر پس از پنج تن (جَبْریلُ سادِسُنا») خوانده شده است. نیز برای فضیلت پنج تن، محبت به ایشان و تعابیری که درباره مقام دنیوی و اخروی ایشان بکار رفته است.

معنی کلمه پنج تن در ویکی واژه

پنج‌تن
پنج‌تن آل‌عبا، خمسه آل‌عبا، خمسه طیبه: مراد محمدرسول‌الله (ص)، علی (ع)، فاطمه (س)، حسن (ع)، حسین (ع). اسامی پنج‌تن در تاریخ پرفراز و نشیب ایران بعد از ترویج اسلام، جهت تفکیک و ارشاد تشیٌع جهت شناخت سره از ناسره بوده‌است.

جملاتی از کاربرد کلمه پنج تن

مگر از پی حُبّ این پنج تن که هستند مطلوب و محبوب من
در باور شیعه، بخش پایانی آیهٔ ۳۳ - «جز این نیست…» به بعد، که به آیهٔ تطهیر نامدار است - دربارهٔ پنج تن از خاندان نبوت (محمد، فاطمه، علی، حسن، حسین) بوده و بی‌ارتباط با بخش‌های آغازین آیهٔ ۳۳ و نیز آیهٔ ۳۲ احزاب است.
در ولایت بلخ در سال ۱۳۹۹ بیش از ۵۰ هزار تن پنبه بدون چگد (بدون تخم) تولید گردیده که از ۱۹ هزار و ۶۰۰ هکتار زمین تحت کشت آن برداشت شده‌است. تخم‌های مشهور پنبه که کشاورزان بلخ بیشتر برای کشت استفاده می‌کنند شامل نژادهای پوزه‌ایشان، ترکی، و اکالا می‌باشد که میانگین محصولات آن یک تن در هکتار می‌باشد. هر هکتار پنج تن پنبهٔ دانه‌دار تولید می‌گردد.
پادشهی راد و خردمند بود پنج تنش زادهٔ دلبند بود
همرهند این پنج تن چون کاف و ها یا عین و صاد یک تنه چون قاف والقرآن من اینجا مانده‌ام
گویم ای کَلّاش‌، آخر این گدایی تا به کی گوبدم‌: چیزی به نذر پنج تن‌، من با کیم
یا رب به قرب و منزلت و جاه پنج تن یا رب به جاه و مرتبه و شاه هشت و چار
در سال ۱۹۴۴ یک اسیر جنگی آلمانی که به عدم همدردی از نازی‌ها متهم شده بود توسط سایر اسرای نازی در کمپ ۲۱ در کمیر، اسکاتلند. در بعد از جنگ پنج تن از جنایتکاران جنگی به صورت هم‌زمان در زندان پنتویله اعدام شدند که بزرگترین تعداد اعدام هم‌زمان در بریتانیای قرن بیستم به‌شمار می‌رود. همچنین ۱۵۰ مورد نجات یافته از لینچ کردن خلبانان متحدین توسط شهروندان آلمانی، سربازان، پلیس، یا واحدهای شبه نظامی آلمانی در پاسخ به بمباران وحشت متحدین گزارش شده‌است.
که من یک تن هستم از آن پنج تن که حق گفت هستند محبوب من
ازان ویژگان پنج تن را ببرد که بودند با مغز و هشیار و گرد
احمد کسروی نیز، او را مردی دانش دوست و آگاه دل نامیده است؛ و یحیی دولت‌آبادی نام او را جزء اولین مجلسی که از افراد علم دوست، در رجب ۱۳۱۵ ه‍.ق (آذر ۱۲۷۶) تشکیل شده است، می‌آورد. همچنین احمد به پژوه، وی را یکی از چهار، پنج تن مبارز، با وقوف به کار، آگاه و صمیمی می‌داند.
همان پنج تن را بر خویش خواند به نزدیکی خوابگه برنشاند
پنج تن آل عبا اینها بدند در درون یک قبا یکتا بدند
درویش تورا نیست بجز ناخن دست چیزی که به پنج تنگه دستش گیرد
در این حادثه ۱۶ نفر از آتش نشانان مصدوم شدند که پنج تن از مصدومین به بیمارستان منتقل شدند و یازده نفر در محل درمان شدند. این حادثه تلفات جانی نداشت.