پری
معنی کلمه پری در لغت نامه دهخدا

پری

معنی کلمه پری در لغت نامه دهخدا

پری. [ پ َ ] ( اِ ) موجود متوهم صاحب پر که اصلش از آتش است و بچشم نیاید وغالباً نیکوکار است بعکس دیو که بدکار باشد. فرشته ،مقابل دیو. همزاد. جان. جن. جنی. جِنَّة. خافی. خافیه. خافیاء. حوری. مَلک. روحانی. خندله. ( منتهی الارب ). نوعی از زنان جن که نهایت خوبرو باشند. ( غیاث اللغات ). بعضی از ثقلان که جن و انس باشد : پس هفت تن از پریان بر پیغمبر صلی اﷲ علیه و سلم بگذشتند و بایستادند و آواز قرآن خواندن او بشنیدند. ( تاریخ طبری ترجمه بلعمی ). این خلق ها از آدمیان و پریان. ( تاریخ طبری ترجمه بلعمی ). و هرچ بجهان اندر بود از دیو و پری و وحوش و جمندگان. ( ترجمه تفسیر طبری ).
پری و پلنگ انجمن کرد و شیر
ز درندگان گرگ و ببر دلیر.فردوسی.نگوئی مرا تا مراد تو چیست
که بر چهر تو فرّ چهر پریست.فردوسی.که جمشید با تاج و انگشتری
بفرمان او مرغ و دیو و پری.فردوسی.جدا گشت از او کودکی چون پری
بچهره بسان بت آزری.فردوسی.زمانه برآسوده از داوری
بفرمان او دیو و مرغ و پری.فردوسی.تو داری جهان زیر انگشتری
دد و مردم و مرغ و دیو و پری.فردوسی.سپاهی دد و دام و مرغ و پری
سپهبدار با کبر گندآوری.فردوسی.یکایک بیامد خجسته سروش
بسان پری پلنگینه پوش.فردوسی.همان تازی اسبان همچون پری.فردوسی.گویند که فرمانبر جم گشت جهان پاک
دیو و پری وخلق و دد و دام رمارم.عنصری ( ازحاشیه لغت نامه اسدی نخجوانی ).پری خواندم او را و زآنروی خواندم
که روی پری داشت آن پرنیان بر.فرخی.گریزان همی شد جم اندرجهان
پری وار گشته ز مردم نهان.اسدی ( گرشاسب نامه ).یکی دخترش بود کز دلبری
پری را برخ کردی از دلبری.اسدی ( گرشاسب نامه ).دیوش مطیع گشته بمال و پری بعلم
آن یابد این که هوش و خردش آشنا شده است.ناصرخسرو.بچهره شدن چون پری کی توانی
به افعال ماننده شو مر پری را.ناصرخسرو.چون پری جمله پرنده ند گه صلح ولیک
بگه شر همه ابلیس لعین را حشراند.ناصرخسرو.

معنی کلمه پری در فرهنگ معین

(پَ ) (اِ. ) ۱ - مؤنث جن ، که به صورت زنی زیبا تصور می شود. ۲ - نوعی پارچة بسیار لطیف .
(پَ ) (ق . ) مخفف پریر، بر سر واژه های شب و روز می آید و معنای دو شب پیش یا دو روز پیش را می دهد.

معنی کلمه پری در فرهنگ عمید

پاداش، جایزه.
۱. دو روز پیش، پریروز: مرد امروزی هم از امروز گوی / از پری و دی و فردا دَم مزن (محمدشیرین مغربی: لغت نامه: پری ).
۲. دو شب پیش، پریشب.
۱. موجود افسانه ای و اساطیری نظیر جن به صورت زنی بسیارزیبا که مانند فرشته بال دارد و پرواز می کند و در زیبایی نقیض دیو است.
۲. [مجاز] زن زیبا.
۳. [قدیمی] جن.

معنی کلمه پری در فرهنگ فارسی

محبوبه دوک دو بوربن وزیر لوئی پانزدهم ( و. پاریس ۱۶۹۸ - ف. ۱۷۲۷ م . )
( اسم ) در اول ( پریروز ) ( پریدوش ) و ( پریشب ) آید بهمان معانی .
لقب و منصب پر

معنی کلمه پری در فرهنگ اسم ها

اسم: پری (دختر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: pari) (فارسی: پري) (انگلیسی: pari)
معنی: موجودی لطیف و بسیار زیبا و نیکوکار، زن زیبارو، فرشته، ( فرهنگ عوام ) موجودی لطیف و بسیار زیبا و نیکوکار و نامرئی که گاه خود را نشان دهد و با جمالش انسان را فریفته ی خود می کند، ( به مجاز ) زیبارو و دارای اندام ظریف، ( در ادب فارسی ) پری گاه به معنای «فرشته» و متضاد نام های مانند دیو و اَهرِمن، به معنای شیطان به کار رفته است، در فرهنگ عوام، موجودی بسیار زیبا، نیکوکار، و نامرئی که گاه خود را نشان می دهد و با جمالش انسان را فریفته خود می کند

معنی کلمه پری در دانشنامه عمومی

پَری ( جمع: پَریان ) ، یک موجود کوچک، تخیلی و انسان نما است. این موجود تخیلی موجودی فتنه آمیز، باهوش و صاحب قدرتِ سِحر و جادو است.
پری در افسانه های ایرانی و در اساطیر مناطق گوناگون جهان به صورت موجودی فرشته نما است. پری یک موجود انسان نما است و اغلب در دریا زندگی می کند و به پری دریایی مشهور است.
برخی از انواع پری ها در کتابی با عنوان «خودپری گونگی» آورده شده است. از پری در اسطوره های قبل از اسلام و ادبیات کهن ایران بار ها نام برده شده است در هنر و فرهنگ قرن های جدید ایران پری معمولا زنی نیکوکار، زیبا و کمک رسان به انسان ها است
پری (ایلینوی). پری ( به انگلیسی: Perry ) یک منطقهٔ مسکونی در ایالات متحده آمریکا است که در ایلینوی واقع شده است. پری ۱٫۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۳۱۴ نفر جمعیت دارد.
پری (بازی ویدئویی ۲۰۰۶). پِری ( انگلیسی: Prey ) یک بازی ویدئویی در سبک تیراندازی اول شخص است که توسط هیومن هد استودیوز توسعه یافته و به وسیلهٔ 2کی گیمز در سال ۲۰۰۶ برای پلت فرم های لینوکس، اکس باکس ۳۶۰، مایکروسافت ویندوز و مک اواس منتشر شده است.
پری (فنلاند). پُری ( به فنلاندی: Pori ) یک شهر در فنلاند و مرکز استان ساتاکونتا می باشد.
پری (ملایر). پری روستایی از توابع بخش زند، شهرستان ملایر، استان همدان، در دهستان کمازان وسطی می باشد و در ۳۷ کیلومتری جنوب شرق شهر ملایر قرار دارد. این روستا، زادگاه کریمخان زند، بنیانگذار سلسله زندیه و وکیل الدوله ایران است.
روستای پری در دهستان کمازان وسطی واقع است. همه اطراف روستا را کوه احاطه کرده و جنوب غرب آن دره پریدر قرار دارد. اقلیم روستا معتدل و کوهستانی است.
مردم روستای پری لر هستند و به زبان لری سخن می گویند. مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند. جمعیت روستای پری در سال ۱۳۹۵ حدود ۸۲۱ نفر گزارش شده است. اکثر مردم روستای پری از طریق فعالیت های زراعی و دامداری امرار معاش می کنند.
باغ های انبوه، کناره های رودخانه، قنات های قدیمی، طبیعت متنوع و گیاهان دارویی و آثار تاریخی زمینه های گردشگری روستاست.
منطقه حفاظت شده لشکردر، با وسعتی معادل ۱۶۰۰ هکتار زیستگاه حیات وحش در پیرامون این روستاست. انواع جانورانی مانند گرگ، روباه، خرگوش، کبک و تیهو در این زیستگاه زندگی می کنند.
قلعه پری در مرکز روستا واقع شده است. بنای اولیه آن به قرن چهارم قبل از میلاد نسبت داده می شود. بر فراز خرابه های این قلعه، قلعه منسوب به کریم خان زند قرار دارد که محل تجمع و سازماندهی لشکریانش بوده است. در اطراف و داخل رودخانه تعداد شش تپه باستانی وجود دارد که در آن ها سفالینه و سکه های قدیمی پیدا شده است. قدمت این تپه ها به دوران ماد می رسد. خرابه های حمام قدیمی و امامزاده دو خواهران از دیگر آثار این روستاست.
انواع قالی و گلیم مهم ترین صنایع دستی و کشمش، شیرهٔ انگور، باسلوق، گردو و بادام سوغات این روستا است.
معنی کلمه پری در فرهنگ معین
معنی کلمه پری در فرهنگ عمید
معنی کلمه پری در فرهنگ فارسی
معنی کلمه پری در فرهنگ اسم ها

معنی کلمه پری در دانشنامه آزاد فارسی

پَری
(در اوستا: پئیری) زنی افسانه ای، زیبارو و لطیف تن که در برخی صُور اساطیری از نوع جنّ شمرده شده و در برخی دیگر، در شمارِ فرشتگان بالدار آمده است. در اوستا از پریان، که موجوداتی از عالم نامرئی اند و زیبایی شان آدمی را می فریبد، چونان جنسِ مؤنثِ «جادو» یاد رفته است. پریانِ اوستایی در سپاه اهریمن بر ضد سپاه اهورا می جنگند و در هیئت ستاره های دنباله دار به رزم می کوشند تشتر را از بارندگی بر زمین باز دارند. پری در اسطوره های ایرانی موجودی است که گاه در هیئت زنان ظاهر می شود. شمارِ پریان بسیار است و شاهی دارند که در قصۀ عامیانۀ فارسی شاهِ پریان خوانده می شود. در خبر است که پریان به شکل پرستویی درمی آیند تا به دید آیند. برخی بر این باورند که چون چیزی کوچک، مانند کلید، گم شود، باید نخی را گره بزنند و بخوانند: «راهِ دختر شاه پریان را بستم»؛ از این باور پیداست که برخی عمری به تسخیر جن و پری گذرانده اند. پری، در خوابگزاری تأویل هایی دارد؛ چنان که پریِ بیمار نشان از بد شدنِ حال بیننده دارد. پری، به عنوان نام زنان، در شماری از تصنیف های روحوضی به کار رفته است. در ادبیات فارسی کلمۀ پری بسیار به کار رفته و به ویژه در شعر فارسی کنایه از زن فوق العاده زیباست.

معنی کلمه پری در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پَری، موجودی وهمی ماورای طبیعی در اندیشه و باورهای مردم جامعه های کهن سنتی ایران . پری در آغاز و در دورۀ تاریخ اساطیری ایران از ایزد بانوان باوروی و زایش بود که در دین مزدیستا جنبه اهریمنی گرفت و به صورت موجودی فریبکارِ ناخجسته درآمد. از آن پس، رفته رفته در فرهنگ و ادب فارسی دوباره نقش نیک و منش بهی خود را بازیافت.
فرهنگ های فارسی پری را همچون جن و ماده جن خوبرو و از فرشتگان بالدار، از جنس آتش و در تقابل با جن و دیو ـ که سرشتی پلید و اهریمنی دارند ـ دانسته اند.
واژۀ پری در اوستا
واژۀ پری در اوستا به صورت پئیریکا، به معنای زن بیگانه و غریبه آمده، و ماده دیوی پلید، پتیاره، جادوگر، فریبکار، دشمن زمین و گیاه و آب و ستوران و تیشتر (فرشته باران ) و... انگاشته شده است. در اوستا به فریبکاری پری در به دام انداختن پهلوانانی چون گرشاسب و جم اشاره شده، و آمده است که برای چیرگی بر پریان و دورکردن گزندشان به درگاه فروهر و ایزدان و پارسایان نیایش می کردند.
پری در فارسی میانه
پری در فارسی میانه به صورت پَریک یا پَریگ (ساحره و جادوگر) و در سغدی (پری، دیو مؤنث) آمده است.
اختلاف نظر دربارۀ ریشه پری
...

معنی کلمه پری در ویکی واژه

نژاد پری برخلاف برخی تفکرات وجود خارجی داشته و ایرانی بودند یعنی به زبان هند و اروپایی متکلم بودند؛ شناخته‌ شده‌ترین قبایل منسوب به پریان سه گروه قومی ماد، پارس و پارت بودند.
موجود متوهم صاحب پر که اصلش از آتش است و به چشم نيايد و غالباً نيکوکار است به عکس دیو که بدکار باشد. فرشته، مقابل ديو. همزاد. جان. جن. جنی. جنت (جِنًّة)
خافی. خافیه. خافیا. حوری. ملک (مَلک)
روحانی. خندله. نوعی از زنان جن که نهايت خوبرو باشند. بعضی از ثقلان که جن و انس باشد. مؤنث جن، که به صورت زنی زیبا تصور می‌شود.
در آخر بعضی اسم‌های مرکبه آمده است مانند ناف‌پری (نوعی شیرینی)#
نازپری، نام دختر پادشاه خوارزم که در حباله بهرام گور بود.
آدمی را از بسياری خوشگلی و تر و تازگی و لطافت گاه پری گویند.
نوعی از پارچه و قماش است در نهایت ملائمی بسان مخمل، خوابکی هم دارد و رنگارنگ می‌باشد و از آن مسند و فرش سازند.
گونه‌ای پارچه‌ی بسیار لطیف
نام دختر ایرانی
مخفف پریر، بر سر واژه‌های شب و روز می‌آید و معنای دو شب پیش یا دو روز پیش را می‌دهد.

جملاتی از کاربرد کلمه پری

در فراموشی مگر جمعیتی پیدا کنم ورنه چون موی سر مجنون پریشانم به یاد
محکوم حکم او چه ملک چه پری چه انس زیر نگین او چه ثریا و چه ثری
دل کز پی آب و نان در آتش نبود جز خاک پریشان و مشوّش نبود
ما را به کوچه غلط انداختن چرا دل را به غیر زلف پریشان که می‌برد
ذخیره ای که دلی جمع ازان کنم زکجاست چو زلف در گرهم نیست جز پریشانی
ای برادر گر مزاج از فضله خالی آمدی آدمی پس یا ملک یا دیو بودی یا پری
بیان‌های ضداستعماری و ضدامپریالیستی - خصوصاً در کشورهای با سابقه شدید استعمارگری - بر موارد موازی مهاجرت فرانسویان به الجزایر یا انگلیسیان به رودزیا تأکید می‌کنند.
خالق افلاک و انجم بر علا مردم و دیو و پری و مرغ را
شد جلوه پریزاد موج سراب عالم آیینه دل من روزی که با صفا شد
تو از رحمتی آبت و بند زلف ز طاوس بر روی آیت پری است
پری‌پیکری شوخ و مست آمده پری‌وار در شب به دست آمده