پانزده

پانزده

معنی کلمه پانزده در لغت نامه دهخدا

پانزده. [دَه ْ ] ( عدد مرکب ، ص مرکب ، اِ مرکب ) خمسة عشر. ده به اضافه پنج. نماینده آن در ارقام هندی «15» است. || وزنی از اوزان معمول بعض ولایات ایران معادل با هفت سیر و نیم و در بعض نواحی دو من تبریز.

معنی کلمه پانزده در فرهنگ عمید

ده به اضافۀ پنج، «۱۵».

معنی کلمه پانزده در فرهنگ فارسی

۱- ده باضاف. پنج (۱۵ ) خمسه عشر عدد اصلی میان چهارده و شانزده : ( آنگاه سلطان با ده پانزده غلام از لشکرگاه بیرون رفت. ) (سلجوقنامه ۲ )۳۸- وزنی از اوزان معادل با هفت سیر و نیم و در بعض نواحی دو من تبریز .
خمسه عشر ده باضافه پنج

معنی کلمه پانزده در دانشنامه عمومی

پانزده (ترانه). پانزده ( به انگلیسی: Fifteen ) ترانه ای از تیلور سوئیفت خواننده و ترانه سرای آمریکایی است. پانزده، چهارمین تک آهنگ از آلبوم دوم سوییفت، بی باک است که در ۳۰ اوت ۲۰۰۹ منتشر شد.
پانزده با الهام از نخستین سال تحصیل سوییفت در دبیرستان تصنیف شده است. تاکنون بیش از یک میلیون نسخه از این تک آهنگ در ایالات متحدهٔ آمریکا به فروش رفته است.

معنی کلمه پانزده در ویکی واژه

سمپا: p@nzd{h

جملاتی از کاربرد کلمه پانزده

پانزده سال برآمد که به یمگانم چون و از بهر چه؟ زیرا که به زندانم
اما شتر، تا پنج نشود زکوه واجب نیاید و در پنج یک گوسفند واجب آید و در ده شتر دو گوسفند واجب آید و در پانزده سه گوسفند و در بیست چهار و این گوسفند یکساله کم نشاید و اگر بز بود دوساله کم نشاید چون بیست و پنج شتر شود، شتری یک ساله ماده واجب آید اگر ندارد دو ساله نر به جای وی بایستد و تا سی و شش نشود، هیچ چیز واجب نیاید و در سی و شش ماده دو ساله واجب آید و در چهل و شش ماده سه ساله و در شصت و یک ماده چهار ساله و در هفتاد و شش دو ماده دو ساله و در نود و یک دو ماده و یک دو ماده سه ساله و در صد و بیست و یک سه ماده دو ساله و پس از این حساب قرار گیرد، در هر پنجاهی سه ساله ماده و در هر چهلی ماده دو ساله.
هم خواجه امام عمادالدین محمد گفت کی یک روز شیخ بوسعید مجلس می‌گفت، خواجه امام حسن سمرقندی درآمد و سخن شیخ بشنود، با خود اندیشه کرد که این چه سخن است که می‌گوید؟ در حال شیخ روی بوی کرد و گفت پانزده بار صحیح از برخواندۀ آخرین خبر در صحیح کدامست؟ فروماند، یادش نیامد. شیخ گفت کَلِمَّتان خَفِیفَتان عَلَی اللِّسانِ ثَقیلَتان فِی المیزان حبِیبَتان اِلَی الرحمنِ سُبحانَ اللّه وَبِحَمدِه سُبْحانَ اللّه العظِیم. خواجه امام حسن خجل شد و بشکست چون بیرون آمد گفت پانزده بار صحیح از بر کرده‌ام، هرچند کوشیدم این خبر یادم نیامد.
بنوشته به خط خوب خویشم ده پانزده سطر نغز بیشم
در طول حمله اعراب به ایران، پادشاه ساسانی یزدگرد سوم در سال ۶۵۱ تا ۶۳۲ میلادی ۱۰۰۰ مرد جنگی را به فرماندهی سیاه اسواری برای دفاع از خوزستان فرستاد. این هزار مرد بلوچ اصیل بودند و در یگان اسواران خدمت می‌کردند. اما در طول محاصره شوشتر (۶۴۱–۶۴۲ میلادی) آنها به اعراب پناهنده شدند و در بصره مستقر شدند تا حقوق و مزایا دریافت کنند. علاوه بر این آنها به اسلام گرویدند و با بنی تمیم از جنوب عراق متحد شدند. هرچند که تا پانزده سال بعدی هنوز هم از اسامی اصیل زرتشتی مثل ماه افریدهان استفاده می‌کردند.
ئاسو رستمی فعال مدنی، در روز چهارشنبه ۱۶ مهرماه ۱۳۹۴ پس از شرکت در تجمع مسالمت‌آمیز در مقابل دفتر سازمان ملل در حمایت از کوبانی بازداشت و در بهمن ۹۴ به صورت موقت آزاد شد. وی به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، توهین به رهبری و تبلیغ علیه نظام» در کمتر از پانزده دقیقه، از سوی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی «مقیسه» به ۷ سال زندان محکوم شد. این حکم از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران به دو سال حبس کاهش یافت.
هر روز مرا پرسی، دو پانزده باشد سی ای کو بره طوسی آخر چه سئوالست این
در ۹۹۶ اتو به درخواست پاپ ژان پانزدهم به رم رفت تا شورشی را که علیه پاپ شده‌بود بخواباند ولی پیش از آنکه به رم برسد پاپ درگذشته‌بود. پس یکی از خویشاوندان اتو؛ برونوی کرنتی؛ به نام گرگوری پنجم به پاپی رسید. او نخستین پاپ ژرمن بود.
کتاب ۱۰۹–۱۱۶: از جنگ داخلی سزار تا قتل او در پانزدهم مارس (۴۹ تا ۴۴ ق. م)
من آن مال اکنون بشه میدهم بجای یکی پانزده میدهم
فرآیندهای شکوفه و اسموند به تدریج از قرن پانزدهم با فرآیندهای ظریف جایگزین شدند، که دو نسخه آلمانی و والونی وجود داشت. آنها به نوبه خود از اواخر قرن 18 با پادلینگ جایگزین شدند، با انواع خاصی مانند فرآیند لنکاوی سوئدی. آنها نیز اکنون منسوخ شده اند و آهن فرفورژه دیگر به صورت تجاری تولید نمی شود.
تو و ده پانزده خورنده کنون چون توانید دل زنان برداشت
پانزدهم: اگر نعمتی از او برسد شکر آن را به جا آورد
ز پانزده تا به سی و پنج سالش کند زهره نظر در عین حالش
و در فضلیت سوره ابی بن کعب روایت کند، از مصطفی (ص)، که گفت: «هر که سوره «و الضّحی» برخواند، حقّ جلّ جلاله او را در جمله آن قوم آرد که اللَّه پسندد و رضا دهد که پیغامبر (ص) از بهر ایشان شفاعت کند و آن گه بعدد هر یتیمی و هر سائلی که در عالم است ده نیکی در دیوان وی بنویسند». و در سبب نزول این سورة علماء تفسیر مختلف‌اند. قومی گفتند: روزگاری وحی از آسمان منقطع گشت. ابن عباس گفت: پانزده روز. مقاتل گفت: چهل روز. ابن جریج گفت: دوازده روز. کافران مکه چون دیدند که وحی منقطع گشته و جبریل نمی‌آید، گفتند: انّ محمدا ودّعه ربّه و قلاه.