پارادایم

پارادایم

معنی کلمه پارادایم در دانشنامه عمومی

الگوواره یا اندیشگان ( به انگلیسی: Paradigm ) سرمشق و الگویی مسلط و چارچوبی فکری و فرهنگی است که مجموعه ای از الگوها و نظریه ها را برای یک گروه یا یک جامعه شکل داده اند. هر گروه یا جامعه ای «واقعیات» پیرامون خود را در چارچوب الگوواره ای که به آن عادت کرده است تحلیل و توصیف می کند. به عبارت دیگر، پارادایم، نوعی چارچوب مرجع ( و مدوس اپراندی ) و رویه ها و فنون و روش ها و سبک هایی برای علم ورزی یک جامعه ی علمی به دست می دهد. البته در یک زمان، لزوماً یک پارادایم نیست بلکه معمولاً ما با انواع پارادایم ها و یا ترکیبی از این سپهرهای معرفتی مواجهیم.
پارادایم از جدیدترین مفاهیمی است که وارد حوزه فلسفهٔ علم جامعه شناسی شده است. الگوواره هایی که از زمان های قدیم موجود بوده اند از طریق آموزش محیط به افراد، برای فرد به صورت چارچوب هایی «بدیهی» در می آیند. در واقع پارادایم «. . . الگوی داوری شایع و موجه و مورد مراجعه برای رد یا قبول افکار هستند و شامل الگوهای منطقی، منطقی - احساسی و فقط احساسی، الگوهای فکری فردی، گروهی و عمومی می شوند. شرط لازم و کافی برای تشکیل یک پاردایم، این است که یک الگوی داوری، مقبول و مورد مراجعه باشد. به عبارت دیگر، هر آنچه رفتار پارادایمی داشته باشد، پارادایم است. رفتار پارادایمی عبارت است از: در چمبره ( میان ) گرفتن داوری های ادراکی، توسط یک الگو برای یک مدت طولانی. پس هر آنچه بتواند مجموعه ای از داوری های ادراکی یک فرد یا جامعه را در چمبرهٔ ( آغوش ) خود بگیرد و مدت ها پایدار بماند، پارادایم است. پارادایم های غیر ارتکازی، متکی به رفتار ادراکی و علمی فرد و جامعه هستند: این که ایشان چیزی را پارادایم قرار دهند یا نه. ».
الگوواره از واژه الگو و پسوند اسم ساز واره ساخته شده است. واژه اندیشگان نیز از پسوند گان به معنی مجموعه تشکیل شده و در کل به معنی مجموعه ای از اندیشه ها می باشد.
لغت نامه مریام وبستر این واژه را چنین تعریف می کند: چارچوبی فلسفی و نظری از رشته یا مکتبی علمی همراه با نظریه ها، قوانین، کلیات و تجربیات به دست آمده که قاعده مند شده اند. به طور کلی، چارچوبی نظری و فلسفی از هر نوع. این مفهوم با نام فیلسوف و مورخ علم، توماس کوهن، مقارن است که نخستین بار در کتاب مشهورش، ساختار انقلاب های علمی ( The structure of scientific Revolutions ) ، از آن استفاده کرده است.

معنی کلمه پارادایم در دانشنامه آزاد فارسی

پارادایم (paradigm)
اصطلاحی دال بر یک الگوی فکری در هر رشتۀ علمی یا زمینۀ معرفت شناختی. واژۀ پارادایم مأخوذ از کلمۀ یونانی پارادیگما به معنی «الگو» یا «سرمشق» از ریشۀ یونانی پارادیکنونای، به معنای «نشان دادن» است. این لغت در آغاز خاص دستور زبان بود، ولی از دهۀ ۱۹۶۰ به این سو مفهوم وسیع امروزی را به خود گرفت. فردینان دو سوسور پارادایم را برای بیان رده ای از عناصر زبانی که شباهت هایی با هم دارند به کار می برد. توماس کوهن فیلسوف علم با استفاده از واژۀ پارادایم برای بیان اندیشه های علمی در دورۀ زمانی مشخصی، مفهوم کنونی را به این اصطلاح بخشید. وی در کتاب خود ساختار انقلاب علمی پارادایم علمی را چنین تعریف می کند: هرچه می باید مشاهده و تدقیق شود؛ نوع پرسش هایی که می باید پرسیده و برای پاسخ های مرتبط با آن آزموده شوند، نتایج تحقیقات علمی را چگونه باید تفسیر کرد و تجربه را چگونه باید انجام داد و برای تجربه کردن چه ابزاری در دست است. هاندا ایدۀ «پارادایم اجتماعی» را به بافتار علوم اجتماعی وارد کرد (۱۹۸۶). نکته مهم در مورد پارادایم ها مسئله قیاس پذیری و قیاس ناپذیری آن هاست. به نظر کوهن هیچ پارادایمی با پارادایم دیگر قابل مقایسه نیست، و طرح مسائل و موضوعات در یک الگوی معرفتی با طرح آن در الگوی معرفتی دیگر فرق می کند. نیز ← مشترک المقیاس

معنی کلمه پارادایم در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پارادایم، سرمشق و الگوی مسلط و چارچوب فکری و فرهنگی است که مجموعه ای از الگوها و نظریه ها را برای یک گروه یا یک جامعه شکل داده اند.
واژه پارادایم (paradigm) ابتدا در قرن پانزدهم به معنی الگو، مدل و نمونه به کار می رفت و می گفتند به فرض مثال «در دستور زبان، الفاظamat، amas، amo یک "پارادیگم" یا "نمونه" است از آن جهت که الگویی را نمایش می دهد که در مورد عده زیادی از افعال دیگر لاتینی مثلا Laudat، laudas، laudo به کار می رود.»
کوهن، تامس، ساختار انقلاب های علمی، ص۳۷، ترجمه آرام، احمد، تهران، سروش، ۱۳۶۹.
"پارادایم" از کلمه یونانی "پارادیگما" گرفته شده است و در اصل واژه افلاطونی است و تغییر شکل یافته کلمه "مُثُل" بعدها توسط مترجمان است. امروزه به معنای یک جهان بینی و نظریه کلی است که انسان راجع به قلمروئی از هستی دارد و با توجه به آن نظریه به تفحص و بررسی جزئیات درون آن قلمرو می پردازد.
زرشناس، شهریار، واژنامه فرهنگی سیاسی، ص۷۷، تهران، کتاب صبح، ۱۳۸۳.
کوهن با طرح مفهوم کلیدی پارادایم، روش واحدی را که تجربه گرایان به آن اعتقاد داشتند، به چالش کشید. وی در این باره اظهار کردند که هر پارادایم روش خاصی دارد.کوهن پارادایم را در ارتباط با انقلاب علمی مطرح می کنند و می گویند با هر انقلاب پارادایم جدیدی به وجود می آید که متفاوت با پارادایم قبلی است و اینکه هر پارادایم چارچوب خاص خود را دارد و قابل مقایسه با دیگری نیست. نتیجه ای که کوهن در تشریح این پاراگراف می گیرد به این شکل است که «چرخش پارادایمی را تابع هیچ قاعده عقلانی ندانسته و حتی تامل و تفسیر را نیز در آن دخیل نمی داند.»
معینی، جهانگیر، روش شناسی نظریه های جدید در سیاست، ص۴۶، تهران، دانشگاه تهران، ۱۳۸۵.
...

معنی کلمه پارادایم در ویکی واژه

پارادایم (جمع پارادایم‌ها)
مفهوم پارادایم به چارچوب های ذهنی و فکری اطلاق می شود و محدوده ایست که نظام ارزشی و فکری را مشخص می کند.

جملاتی از کاربرد کلمه پارادایم

اسپاندرال‌های سن مارکو و پارادایم پانگلوسی در ابتدا، در سال ۱۹۷۸ نوشته شد و در آن سال گولد آن را به‌عنوان سخن‌رانی برای انجمن سلطنتی ارائه کرد. گولد کمی قبل از نوشتن مقاله از کلیسای جامع سینت مارک بازدید کرده بود. مقاله منتشرشده، گولد و لوونتین را به‌عنوان نویسنده فهرست می‌کند. با این حال، در مصاحبه‌ای در سال ۲۰۱۵، لوونتین گفت که گولد بیش‌تر مقاله را نوشته‌است و او سهم کم‌تری در آن داشته‌است.
خبرگزاری فارس در گزارشی نوشت که نقد اصلی به طرح گوره جاسک از این جهت است که این طرح در پارادایم خام‌فروشی نفت تعریف شده‌است و وزارت نفت هیچ برنامه مشخصی برای استفاده از ظرفیت این خط لوله برای توسعه پتروپالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و صنایع تکمیلی در سواحل مکران ندارد. همان‌طور که می‌دانید توسعه این واحدها علاوه بر ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی فراوان در این منطقه از جنبه امنیتی نیز برای ایران حائز اهمیت است، زیرا به افزایش جمعیت در مناطق ساحلی ایران در سواحل دریای عمان کمک می‌کند.
آیونیک شامل مؤلفه‌های تلفن همراه، تایپوگرافی، پارادایم‌های تعاملی و پوسته پایه قابل توسعه ای است. [نیازمند منبع]
اگرچه منشأ پارادایم در علوم انسانی است، اما اخیراً در دیگر حوزه‌ها به ویژه هوش مصنوعی بسیار استفاده می‌شود و بنابراین معادل الگوواره مناسب تر است.
کلمه پارادایم ریشه یونانی دارد و به معنای "الگو" است و برای نشان دادن اتفاقات مشابه استفاده می شود.
متی دوگان جامعه‌شناس فرانسوی، در مقاله‌ای این موضوع را دنبال کرده و نمونه‌های زیادی از عدم وجود پارادایم در علوم اجتماعی، به ویژه جامعه‌شناسی و علوم سیاسی ارائه داده‌است.
کوهن در مورد ساختار انقلاب‌های علمی می‌گوید: «گذار موفقیت‌آمیز از یک پارادایم به دیگری از رهگذر انقلاب الگوی معمول توسعه علوم در حال رشد است».
پارادایم‌های برنامه‌نویسی رایج شامل این مواردند: