ولتر
معنی کلمه ولتر در لغت نامه دهخدا

ولتر

معنی کلمه ولتر در لغت نامه دهخدا

ولتر. [ وُ ت ِ ] ( اِخ ) فرانسوا ماری آروئه ، معروف به ولتر. نویسنده مشهور فرانسه. در 21 نوامبر 1694م. در پاریس متولد شد و در 30 مه 1778م. در همان شهر درگذشت. وی درجوانی از حکومت استبدادی رنج بسیار دید چنانکه در 23سالگی به گناه سرودن اشعاری در هجو نایب السلطنه فرانسه به زندان باستیل افتاد و یازده ماه در زندان ماند، ولی چون رهائی یافت نایب السلطنه برای او صد لیورشهریه مقرر داشت. آثار معروف ولتر در دوران جوانی بیشتر از جمله قطعات نمایش و مباحث تاریخی و علمی است و از معروفترین آنها قطعه بروتوس در تاریخ شارل دوازدهم و اصول فلسفه نیوتن و قرن لوئی چهاردهم و بحث در اخلاق ملل است. ولتر در سال 1750 به دعوت فردریک دوم پادشاه پروس به درباروی رفت و تا سال 1753 در خدمت آن پادشاه به سر برد.فردریک با او مانند دوستی نزدیک رفتار میکرد چنانکه برای او در قصر پوتسدام عمارتی پایین تر از عمارت خصوصی خویش تعیین کرده بود و با وی بر یک خوان می نشست.وظیفه ولتر تنها این بود که در آثار قلمی فردریک از لحاظ ادبی نظر کند. این نزدیکی سبب شهرت فوق العاده او شد و نامش در سراسر اروپا بر سر زبانها افتاد ودر این زمان او را «شاه ولتر» میخواندند. در سال 1753 میان ولتر و فردریک بر هم خورد و به فرانسه بازگشت ولی لوئی پانزدهم به وی خوشبین نبود. ولتر برای آنکه از خطر توقیف و زندان ایمن باشد در مزرعه ای نزدیک مرز فرانسه و سویس مسکن گزید ( 1755 ) و 23 سال باقی عمر را در آنجا به سر برد. آثار این دوره از عمر او بیشتر به صورت نامه و مکتوب انتشار یافته که جمع آنهاقریب ده هزار است. ولتر در سیاست و فلسفه بانی اساس تازه ای نگردید، بلکه به قول خود اساس گذشته را ویران کرد. نسبت به دین مسیح نیز خصومت می ورزید و در این دشمنی گاه از سرحد غرض و اتهام و دروغ نیز میگذشت.

معنی کلمه ولتر در فرهنگ فارسی

فرانسوا ماری آروئه مشهور به ولتر ( و. ۱۶۹۴ - ف. ۱۷۷۸ م . ) فیلسوف و نویسنده فرانسوی و یکی از بزرگترین شخصیتهای فرانسه در قرن هیجدهم . دو بار به زندان باستیل افتاد ( ۱۷۱۷ - و ۱۷۲۶ م . ) و سه سال به انگلستان تبعید ( ۱۷۲۶ - ۲۹ م . ) و این زندان و تبعید نفرت وی را از حکومت استبدادی فرانسه بیشتر ساخت و به تمجید از نحوه حکومت انگلستان برانگیخت . دوستی وی با فردریک دوم امپراطور پروس که ولتر در ۱۷۴۹ م . به دربار وی آمد با فرار ولتر در ۱۷۵۳ از برلین پایان پذیرفت و هر چند پس از مدتی از سر گرفته شد اما فقط از راه دور ادامه یافت . آثار ولتر بسیار زیاد است. چاپ تجدید نظر شده و بسط یافته آثار وی در ۱۸۸۳ به ۵۲ جلد بالغ شد . از میان تراژدی های معروف او که به سبک کلاسیک نوشته زائر از همه معروفتر است . کتاب [ نامه هایی درباره ملت انگلیس ] که در انگلیس در ۱۷۳۲ و در فرانسه در ۱۷۳۳ انتشار یافت نفوذ شدیدی در فرانسه کرد . رساله وی [ مطالعه درباره آداب و روحیات ملل ] که در ۱۷۵۶ در ۷ مجلد منتشر شد روش جدیدی را در مردم شناسی نشان میدهد و در آن تاکید بیشتر بر جنبه های فرهنگی و اقتصادی و اخلاقیات است . امروز بیشتر داستانهای کوتاه فلسفی او از قبیل ساده دل خواننده دارد . مکاتبات وی با بزرگان زمان بسیار زیاد بود و همین نامه هاست که درخشش و زیبایی سبک و بیان او را نشان میدهد .

معنی کلمه ولتر در دانشنامه عمومی

ولتر (فیلم). ولتر ( انگلیسی: Voltaire ) فیلمی در ژانر زندگینامه ای و درام به کارگردانی جان جی. آدولفی است که در سال ۱۹۳۳ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به جرج آرلیس، دوریس کنیون، مارگارت لیندزی و رجینالد اوئن اشاره کرد.
ولتر (نوازنده). ولتر ( انگلیسی: Voltaire؛ زادهٔ ۲۵ ژانویهٔ ۱۹۶۷ ) یک موسیقی دان اهل ایالات متحده آمریکا است. وی از سال ۱۹۹۸ میلادی تاکنون مشغول فعالیت بوده است.

معنی کلمه ولتر در ویکی واژه

فیلسوف شهیر فرانسوی. دارای هوش و استعداد خارق‌العاده.

جملاتی از کاربرد کلمه ولتر

هنوزت گر سر صلح است باز آی کز آن مقبولتر باشی که بودی
یکی از معمولترین روشهای عملکرد بتالاکتامها به شرح زیر است:
آسمان ملک و ملت را کند، پروین فروغ آفتاب دین و دولترا کند، مشکین نقاب
من به تو مایل و توی هر نفسی ملولتر وه که خجل نمی‌شود میل من از ملال تو
کرا مجهولتر بیند به مجلس نکوتر دارد از کس های دیگر
بازیگران در ناکون پاتوم اقامت داشتند. تولید عمده در مارس ۲۰۱۹ به پایان رسید.عنوان کاری فیلم ابتدا داکا بود، اما به خروج از آتش تغییر یافت. سپس عنوان نهایی استخراج در ۱۹ فوریهٔ ۲۰۲۰ اعلام شد. مراحل تولید در بنگلادش توسط همان تیمی انجام شد که ساخت انتقام‌جویان: عصر اولتران را به عهده داشت.[نیازمند منبع]