ورزقان
معنی کلمه ورزقان در لغت نامه دهخدا

ورزقان

معنی کلمه ورزقان در لغت نامه دهخدا

ورزقان. [ وَ زَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان بروانان بخش ترکمان شهرستان میانه ،واقع در 10هزارگزی شوسه میانه به تبریز، دارای 2224 تن سکنه. رجوع به فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 شود.
ورزقان. [وَ زَ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای پنجگانه شهرستان اهر است. این بخش یکی از مهمترین و حاصلخیزترین بخشهای شهرستان است و در قسمت باختری شهرستان اهر سر راه قدیمی تبریز به اهر واقع و محدود است از شمال به رودخانه ارس و از جنوب به بستان آباد و از خاور به کلیبر و از باختر به بخش جلفا. محصول عمده آنجا غلات و برنج و پنبه و میوجات است. اکثر قراء این بخش در کوهستان واقع و از چشمه سارها و رودخانه های محلی استفاده مینمایند. بخش ورزقان از چهار دهستان تشکیل شده : 1-دهستان اوزومدل ، 87 آبادی و بالغ بر 37193 تن جمعیت. 2- دهستان دیزمار خاوری ، 56 آبادی و بالغ بر 18529تن. 3- دهستان دیزمار باختری ، 55 آبادی و بالغ بر 22703 تن. 4- دهستان مواضعخان 44 آبادی و 15325 تن.
بنابر آمار فوق بخش ورزقان از چهار دهستان و242 آبادی تشکیل شده و 93750 تن جمعیت دارد. رجوع به فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 شود.
ورزقان. [ وَ زَ ] ( اِخ ) قصبه ورزقان ، مرکزبخش ورزقان و اوزومدل از شهرستان اهر در مسیر جاده ٔارابه رو تبریز به اهر واقع و دارای 1395 تن سکنه است. آب آن از رودخانه اهرچای و چشمه تأمین می شود. ومحصول آنجا انواع حبوبات و غلات است. این قصبه اداراتی از قبیل بخشداری ، شعبه بهداری و محضر ازدواج و طلاق دارد. دبستان و در حدود ده باب دکان نیز در این قصبه وجود دارد که احتیاجات قراء اطراف و اهالی محل را تأمین مینماید. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ).

معنی کلمه ورزقان در فرهنگ فارسی

نام یکی از بخشهای پنجگانه شهرستان اهر این بخش یکی از مهمترین و حاصلخیزترین بخشهای شهرستان اهر و سر راه قدیمی تبریز به اهر واقع است . این بخش کوهستانی و قسمتی از آن جلگه ایست در قسمت شمالی کنار رود ارس مرز ایران و شوروی . اگر مسیر و در قسمت جنوبی هوا نسبتا گرم و در فصل تابستان از ییلاقان استفاده مینمایند. محصول این بخش در درجه اول غله و در کنار رود ارس برنج و پنبه . میوه های آن انار به انجیر است . بخش ورزقان چهار دهستان و ۲۴۲ ده بزرگ و کوچک دارد که سکنه آنها ۹۳۷۵٠ تن است . مرکز بخش قصبه ورزقان میباشد که در ۴۳ کیلومتری باختر شهر اهر در مسیر جاده ارابه رو تبریز به اهر قرار گرفته است و ۱۳۹۵ تن سکنه دارد .
دهی از دهستان بروانان بخش ترکمان شهرستان میانه واقع در ۱٠ هزار گزی شوسه میانه تبریز

معنی کلمه ورزقان در دانشنامه عمومی

ورزقان یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان ورزقان است. این شهر که در ۳۵کیلومتری اهر، ۶۵ کیلومتری تبریز و ۱۳۵ کیلومتری جلفا واقع شده، از جمله شهرستان هایی است که به مرکز استان نزدیک است. در نزدیکی این شهر سد مهمی به نام زرآباد واقع شده است که بخاطر لذت ماهیگیری و دل انگیز بودن همه ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.
قدیمی ترین اثری که از ورزقان ( ورزگان ) نام برده صورة الارض ابن حوقل در قرن چهارم است. ورزقان پیش تر یکی از بخش های تابعهٔ شهرستان اهر بوده و ۳۰۰ روستا در تابعیت این بخش بوده اند. در این زمان، این بخش جزء بزرگ ترین بخش های استان آذربایجان شرقی بوده است؛ ولی بعدها بخش هایی از آن به شهرستان های جلفا، هریس و تبریز ملحق شدند و شمار روستاهای آن به ۱۶۴ روستا کاهش یافت.
به هنگام تشکیل شهرستان جلفا در دههٔ ۱۳۶۰ خورشیدی، بخشی از منطقهٔ دیزمار ( دهستان دیزمار غربی ) شامل شهر سیه رود و روستاهای تابعهٔ آن، از بخش ورزقان جدا شده و به شهرستان جدیدالتأسیس جلفا پیوستند.
هم چنین دهستان خواجه که یکی از دهستان های تابعهٔ بخش ورزقان بوده، به بخش تبدیل شد. سپس بخش تازه تأسیس خواجه به شهرستان هریس پیوست و به عنوان دومین بخش این شهرستان شناخته شد.
دهستان اسپران به مرکزیت روستای ینگی اسپران نیز پیش تر از دهستان های جنوبی بخش ورزقان اهر بوده که در تقسیمات جدید کشوری و هم زمان با مستقل شدن شهرستان های آذرشهر و اسکو از شهرستان تبریز، به این شهرستان پیوست و از دهستان های تابعهٔ بخش مرکزی شهرستان تبریز شد.
شغل بیشتر مردم ورزقان کشاورزی و دامداری و همچنین معدنکاری است؛ همچنین عده ای در مراکز دولتی مستقر در این شهر مشغول به کار هستند. این منطقه بزرگ ترین قطب تولید عدس و سومین قطب تولید عسل در سطح استان آذربایجان شرقی است.
ورزقان در منطقه ای کوهستانی واقع شده و دارای تابستان هایی معتدل و زمستان هایی سرد است. کوه های آق داغ، ایری داغ، پیرسقا، جله داغ، جوشون، خاروانا و مشک عنبر در پیرامون این شهر جای گرفته اند.
در سالیان اخیر سد ورزقان تبدیل به بهشت عاشقان ماهیگیری شده است؛ به طوری که از مناطق مختلف استان برای تفریح و ماهیگیری به این منطقهٔ زیبا مراجعه می کنند.
• منطقه گردشگری چیچکلی ( در ۳۵ کیلومتری شمال غرب ورزقان ) ،
• مسجد جامع خاروانا ( مربوط به به سده های ۶ و ۷ هجری قمری )
• خانه امیر ارشد یا داش ساختمان ( در ۱۲ کیلومتری غرب ورزقان )
• کتیبه میخی سقندل ( در ۵ کیلومتری ورزقان )
• آبشار گل آخور ( با ارتفاع ۱۲ متر )
• قلعه تاریخی جوشین ( در ۲۶ کیلومتری غرب ورزقان ( به احتمال زیاد مربوط به زمان مادها )
• قلعه و آبگرم درمانی کاسین
• امامزاده سیدخلیل جوشین
• گنبد الله الله ( مربوط به اواخر دوره ایلخانان مغول تا صفویه )
• روستای آستمال ( با قدمت چند هزار ساله )
• تپه داش باشی یا ارمنی گوللویی
• قلعه کندی بولاغ
• قلعه داشی
• قلعه اژدها داشی
• گورستان سقای
• قلعه سرخه دیزج و تپه الله لو ( همگی با قدمت هزاره اول قبل از میلاد )
• سد حاجیلار و نیروگاه هیدروالکتریک سد حاجیلار
ورزقان (میانه). ورزقان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان بروانان مرکزی بخش ترکمانچای شهرستان میانه واقع شده است. بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۱۱۸۰ نفر ( ۲۵۴ خانوار ) بوده است.
ورزقان (ورزقان). ورزقان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان دیزمار مرکزی بخش خاروانا شهرستان ورزقان واقع شده است.
معنی کلمه ورزقان در فرهنگ فارسی

معنی کلمه ورزقان در ویکی واژه

این اصطلاح از دو بخش ورز - قان تشکیل شده و ورز در زبان بهاری هنگام درست کردن خمیر، مالش یا به هم مالیدن خمیر اطلاق می‌گردد.[۱] یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش مرکزی شهرستان ورزقان واقع شده و مرکز این شهرستان است. این شهر در ۴۰ کیلومتری غرب اهر و ۷۸ کیلومتری شمال تبریز واقع شده‌است.
↑ به نظر می‌رسد تلویحا اشاره به خمیر با آرد با خون است و اکثر اصطلاحات مختوم به قان یا خون به سیطره فرهنگ مغولان مرتبط است.

جملاتی از کاربرد کلمه ورزقان

آتش‌خسرو یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان ارزیل بخش خاروانا شهرستان ورزقان واقع شده‌است.
استرغان یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی است که در دهستان ارزیل بخش خاروانا شهرستان ورزقان واقع شده‌است.
ارزیل یکی از روستاهای استان آذربایجان شرقی در ایران است که در دهستان ارزیل، بخش خاروانا، شهرستان ورزقان واقع شده‌است. جمعیت این روستا برپایهٔ نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی بالغ بر ۴۳۲ نفر بوده‌است.
آستامال، روستایی از توابع بخش خاروانا، شهرستان ورزقان در استان آذربایجان شرقی است. اکثر اهالی این روستا به تبریز مهاجرت کرده‌اند و طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ این روستا در حدود ۴۰۰ نفر جمعیت دارد.
پنجشنبه ۱۶ تیر، اعتصاب و تجمع اعتراضی کارگران مجتمع مس سونگون ورزقان برای سومین روز پی در پی انجام گرفت. این تجمع اعتراضی با دخالت نیروهای انتظامی به ضرب و شتم و بازداشت کارگران معترض انجامید.
مقبره شیخ حسین علویق مربوط به سده‌های میانه دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان ورزقان، بخش مرکزی، دهستان ازومدل جنوبی، روستای علویق واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۳۳۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
استان آذربایجان غربی از استان‌های زلزله‌خیز ایران است. با این حال تاکنون زلزله شدیدی در ارومیه رخ نداده‌است. از زلزله‌های اخیری که در ارومیه رخ داده‌اند می‌توان به زلزله سال ۱۳۰۰ق/۱۸۸۳م؛ زلزله ۴ ریشتری فروردین ۸۷ به مرکزیت سیلوانه، زلزله مرداد ۹۱ که دنباله زلزله اهر و ورزقان بود، این زلزله نسبتاً شدید در دو مرحله به فاصله ۱۰ دقیقه از هم رخ داد و زلزله ۴٫۶ ریشتری در مهرماه سال ۹۲ به مرکزیت سیلوانه اشاره کرد.
امامزاده گنبد اوستی مربوط به دوره صفوی - دوره قاجار است و در شهرستان ورزقان، بخش خاروانا، شهر خاروانا واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۸ اسفند ۱۳۸۵ با شمارهٔ ثبت ۱۸۹۰۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.