واعظ

معنی کلمه واعظ در لغت نامه دهخدا

واعظ. [ ع ِ ] ( ع ص ) ناصح. ( اقرب الموارد ). پند دهنده. ( آنندراج ). اندرزگو. اندرز دهنده. نصیحتگو. نصیحت کننده. || مذکر. مسأله گو. مجلس گوی : استاد عبدالملک واعظ که از صلحاء ائمه بود و به مصالح خلق متکفل حکایت کرد. ( ترجمه تاریخ یمینی نسخه چاپی ص 329 ).
اگر واعظ بود گوید که چون کاه
تو بفکن تا منش بردارم از راه.نظامی.مستمع چون تشنه و جوینده شد
واعظ ار مرده بود گوینده شد.مولوی.واعظان کاین جلوه بر محراب و منبر می کنند
چون بخلوت میروند آن کار دیگر میکنند.حافظ.
واعظ. [ ع ِ ] ( اِخ ) بکربن شاذان بن بکرالمقری ، الواعظ مکنی به ابوالقاسم از محدثان است که از جعفر الخلدی و عبدالباقی ابن قانع و ابوبکرالشافعی و جز آنها استماع حدیث کرده و ابوالقاسم الازهری و ابومحمد الخلال و عبدالعزیز الازجی و جز آنها از وی روایت کرده اند. وی عابد و نیکوکار و شب زنده دار و در حدیث مورد اعتماد بود. به سال 321 هَ. ق. بدنیا آمد و در 405 هَ. ق. درگذشت. ( از لباب الانساب ).

معنی کلمه واعظ در فرهنگ معین

(عِ ) [ ع . ] (اِفا. ) پند دهنده . ج . وعاظ .

معنی کلمه واعظ در فرهنگ عمید

وعظ کننده، پنددهنده، اندرزدهنده.

معنی کلمه واعظ در فرهنگ فارسی

وعظکننده، پنددهنده، اندرزدهنده، وعاظجمع
( اسم ) وعظ کننده پنددهنده اندرز گوی نصیحتگو (( دور شو از برم ای واعظ و بیهوده مگوی من نه آنم که دگر گوش به تزویر کنم . ) ) ( حافظ ) جمع ( عربی ) واعظین وعاظ .
بکربن شاذان بن بکر المقریئ الواعظ مکنی به ابوالقاسم از محدثان است که از جعفر الخلدی و عبد الباقی ابن قانع . وی عابد و نیکو کار و شب زنده دار و در حدیث مورد اعتماد بود .

معنی کلمه واعظ در فرهنگ اسم ها

اسم: واعظ (پسر) (عربی) (تلفظ: vāez) (فارسی: واعظ) (انگلیسی: vaez)
معنی: آن که در مجالس مذهبی یا ترحیم سخنرانی میکند، ( اعلام ) ) سیدجمالالدین واعظ اصفهانی [، قمری]، عالم و واعظ ایرانی، ملقب به صدرالواعظین و صدرالمحققین، اجدادش از جبل عامل لبنان به ایران آمدند، در کودکی پس از مرگ پدرش به همراه مادر به تهران آمد، بعد از اتمام تحصیلات ابتدایی در تهران به اصفهان رفت و به فراگیری فلسفه، عرفان و عربی پرداخت به خاطر جو استبدادی که ظلالسلطان در اصفهان ایجاد کرده بود به تبریز رفت و خطابههایی ایراد نمود در اوایل مشروطیت به طرفداری از مشروطه سخنرانی میکرد پس از به توپ بستن مجلس دستگیر و به زندان بروجرد فرستاده شد، در آنجا به دست عمال محمدعلی شاه مسموم و خفه شد، پیکرش را در قبرستان یخچال بروجرد دفن کردند، محمدعلی جمالزاده نویسندهی معروف فرزند اوست، از آثار اوست: کتاب رؤیای صادقه که با همکاری شیخ احمد مجداسلام کرمانی و میرزا نصرالله ملکالمتکلمین در زمان حاکمیت ظلالسلطان بر اصفهان منتشر شد، کتاب لباسالقتوی و مجموعه مقالاتی که در روزنامه حبلالمتین و نشریات مصر چاپ میشد، ) شیخ ملاباقر واعظ تهرانی [، قمری] عالم دینی و واعظ ایرانی در تهران به دنیا آمد از وعاظ برجستهی دوران ناصرالدین شاه قاجار بود در شهر مشهد در هنگام زیارت درگذشت و در مقبرهی شیخ بهایی دفن شد، از آثار اوست: جنةالنعیم والعیش السلیم در احوال سید عبدالعظیم ( ع )، الاصرار فیالاستغفار، الخصایص الفاطمیه، برهان التجارة فی ارایة الطریق، وایقاظ القوم فی آداب الصوم، ) کمالالدین حسین بن علی کاشفی سبزواری [، قمری] دانشمند، نویسنده و واعظ ایرانی معروف به ملاحسین کاشفی و ملاحسین واعظ سبزواری بود، در روستای بیهق ( از توابع سبزوار ) زاده شد دوران کودکی و بخشی از دوران جوانی خود را در زادگاهش گذراند، در آن زمان با صدای خوش و بیان دلپذیر به موعظه میپرداخت و از این طریق شهرتی به دست آورد سپس به نیشابور و از آنجا به مشهد سفر کرد سپس در جستجوی خواجه سعدالدین کاشغری از بزرگان مشایخ نقشبندیه به هرات سفر کرد، در هرات هنگام زیارت قبر خواجه سعدالدین با جامی، عارف و شاعر معروف ایرانی ملاقات کرد و پیروی از نقشبندیان را پذیرفت، سپس در هرات ماند و به وعظ، تألیف و تصنیف پرداخت با رجال و شاهزادگان آشنایی یافت در زمان پادشاهی سلطان حسین میرزای بایقرا به خدمت امیر علیشیر نوایی رسید و نزد او تقرب یافت از آثار مهم و معروف اوست: مواهب عِلّیه یا تفسیر حسینی، روضةالشهداء، انوار سهیلی که تحریر جدیدی از کلیله و دمنه است، بدایع الافکار فی صنایع الاشعار، و فتوت نامهی سلطانی، ) میرزامحمد رفیع واعظ قزوینی [، قمری] ملقب به رفیعالدین، شاعر، نویسنده، خوشنویس و عالم دینی ایرانی، از شاگردان آخوند ملاخلیلا بود، از بیشتر علوم معقول و منقول و علوم ادبی برخوردار بود، در شعر پیرو سبک هندی یا اصفهانی بود، مهمترین کتاب او به جز دیوان اشعار، کتاب ابواب الجنان است که از آثار مهم اخلاقی و دینی به شمار میرود

معنی کلمه واعظ در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] واعظ (ابهام زدایی). واژه واعظ ممکن است در معانی ذیل به کار رفته و یا اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • واعظ، فرد وعظ کننده و پند دهنده • ابو المکارم محمود بن محمّد حسنی واعظ، از دانشمندان شیعی سده هفتم هجری و مؤلف «دقائق التاویل و حقائق التنزیل»• عبدالملک واعظ، عبدالملک واعظ، از روحانیون مبارز افغانستان در قرن چهاردهم هجری• علی واعظ خیابانی تبریزی، از تراجم نگاران و کتاب شناسان خبیر قرن چهاردهم هجری
...

معنی کلمه واعظ در ویکی واژه

جمع وعاظ؛ پند دهنده. برو بکار خود ای واعظ این چه فریاد است.....مرا فتاده دل از ره تُرا چه افتاده است (حافظ)

جملاتی از کاربرد کلمه واعظ

وندر شکن طرهٔ ایشان دل واعظ جا کرده چو شیطان لعین در دهن مار
حسن غزنوی (با نام کامل: اشرف‌الدین ابومحمد حسن بن محمد حسینی غزنوی) (۵۳۵–۵۶۵ قمری) مشهور به اشرف و با تخلص حسن، شاعر و واعظ سده ششم هجری است. اشرف الدین بخش عمده عمر خویش را به خدمت‌گزاری پادشاه غزنوی، بهرام‌شاه و نیز مدتی را هم به خدمت سلطان سنجر سلجوقی گذراند. وی در بیشتر قالب‌های شعری طبع‌آزمایی کرده و معاصر سنایی بود.
ره ریا و تکلف ز شیخ و واعظ جوی طریق شیوه اهل حقیقت از ما پرس
واعظان کـ‌این جلوه در محراب و منبر می‌کنند چون به خلوت می‌روند آن کارِ دیگر می‌کنند!
سید حسین طباطبایی بروجردی واعظ طبسی را طلبه‌ای خوش‌فکر و به عنوان زبان حوزه‌های علمیه دانسته و با تقدیر و مهرورزی از وی نام می‌برد.
چسان مستور دارم عشق را واعظ مپوش از من که حق را در مسلمانی مگر کافر نهان دارد
واعظ نشاط بندگی حق ز کس مجوی دلها بمرگ خویش سیه پوش گشته اند
همین ز صحبت واعظ نه مجلس افسرده ست چو صبح از نفس سرد او جهان خنک است
واعظ بچشم شوق ز بحرین هر دو کون یکدانه گوهر غم او را گزیده ایم
کی پند واعظم بنشیند به گوش دل گوشم که خواری تو شنیدن گرفته است
و چنان گمان می کند که غرض او از وعظ، اصلاح مردم است، نه امر دیگر و حال آنکه اگر واعظی دیگر یافت شود که از برای اصلاح خلق بهتر باشد، و مردم رو به او آورند، این بیچاره از غصه و حسد نزدیک به مردن می رسد و اگر یکی مدح و ثنای آن واعظ دیگر را کند، این با آن مدح کننده دشمن می گردد.
جمال‌الدین واعظ همراه با ملک‌المتکلمین رهبریِ گروه‌های بزرگی از مشروطه‌گرایان را به عهده داشت.
ابوعبدالله محمد بن سلامه بن جعفر بن علی القضاعی (وفات ۱۰۶۲ میلادی) قاضی، واعظ و تاریخ‌دان دربار فاطمیان مصر بود. وی از مردم ایرانی بود. اثر معروف وی کتاب الشهاب می‌باشد.
سَبعهٔ کاشفیه یا اختیارات‌النّجوم یا اختیارات نجوم هفت رسالهٔ مستقل از حسین واعظ کاشفی دربارهٔ نجوم نجوم احکامی (در مقابل «نجوم ریاضی») هستند که غیاث‌الدین خواندمیر مجموعهٔ آن‌ها را یکی از هفت اثرِ مشهورِ کاشفی در زمان حیات او دانسته‌است.
واعظا، گر نکته ای از عشق میدانی بگوی رحم کن بر ما و بگذر زین حکایات ممل