هنر نو
معنی کلمه هنر نو در فرهنگستان زبان و ادب

هنر نو

معنی کلمه هنر نو در فرهنگستان زبان و ادب

{modern art} [هنرهای تجسمی] جنبش نوگرایی که در غرب شکل گرفت و در اواخر سدۀ نوزدهم هنرمندان وابسته به این جنبش اساس جهان بینی و آفریده های خود را بر ذهن نهادند و با این تعبیر به خلق آثار خود پرداختند

معنی کلمه هنر نو در دانشنامه عمومی

هنر نو، نوهنر یا آر نووُ ( به فرانسوی: Art Nouveau، تلفظ فرانسوی: aʁ nu'vo ) یک جریان بین المللی در هنرهای کاربردی، معماری و به ویژه در هنرهای تزئینی است، که بین سال های ۱۸۹۰ و ۱۹۱۰ بیشترین محبوبیت را داشت. به عنوان یک واکنش دربرابر هنر آکادمیک در قرن نوزدهم، هنر نو از فرم ها و ساختارهای طبیعی، به ویژه خطوط منحنی و مواج گل ها و گیاهان متأثر بود. این جریان با نام های مختلفی تقریباً هم زمان در بسیاری کشورهای اروپایی به ظهور رسید که هریک با دیگری تفاوت هایی هم داشت. ازجمله سبک مدرنیسمو ( Modernismo ) در اسپانیا، جنبش جدایی ( Wiener Secession ) در اتریش، استیله لیبرتی ( Stile Liberty ) یا استیله فلورئاله ( Stile Floreale ) در ایتالیا، یوگنداستیل ( Jugendstil ) در آلمان و کشورهای اسکاندیناوی.
«هنر نو» نام خود را از گالری هنری خانهٔ هنر نو ( Maison de l'Art Nouveau ) گرفته است که در سال ۱۸۹۵ توسط یک فروشندهٔ آلمانی - فرانسویِ آثار هنری به نام زیگفرید بینگ در پاریس بازگشایی شد و سبک جدیدی را به نمایش گذاشت. این جریان یک سبک هنری فراگیر یا جهانشمول ( total art style ) است که شامل گسترهٔ وسیعی از هنرهای تزیینی شامل معماری، نقاشی، گرافیک، طراحی داخلی، جواهرات، مبلمان، منسوجات، سرامیک، شیشه گری و فلزکاری می شود. در ۱۹۱۰ هنر نو دیگر از دور خارج شد و جای خود را به سبک اروپایی غالب در معماری و هنرهای تزیینی، یعنی آرت دکو و سپس نوگرایی ( مدرنیسم ) داد.
جنبش هنر نو ریشه در بریتانیا داشت؛ در طرحهای گلدار ویلیام موریس و جنبش هنر و پیشه که شاگردان موریس پایه گذار آن بودند. این جنبش همچنین تأثیر زیادی از نقاشان پیشارافائلی، نیز هنرمندان گرافیست بریتانیایی دههٔ ۱۸۸۰ میلادی گرفت. در فرانسه ترکیبی از گرایشهای متفاوت در نقاشی تزئینی و معماری بود. سبک دیگری که بر این جنبش اثر مهمی گذاشت، ژاپنیسم بود: موجی از اشتیاق برای باسمه های ژاپنی چاپ شده با تکنیک چاپ نقش چوبی که در دههٔ ۱۸۷۰ میلادی به اروپا وارد می شد وجود داشت و ویژگی های سبکی چاپ های ژاپنی در کارهای گرافیکی، چینی جات، جواهرات و مبلمان آرت نوو به نمایش درآمدند.
تکنولوژی های جدید در چاپ و انتشار سبب شد که جنبش هنر نو به سرعت مخاطب جهانی پیدا کند. نشریه های هنری که با عکس ها و تصاویر رنگی چاپ سنگی آراسته می شدند، نقش اساسی در ترویج سبک جدید داشتند. با پوسترهایی که برای رقصندهٔ فرانسوی لویی فولر و همچنین بازیگر مشهور فرانسوی سارا برنارد در آخرین دههٔ قرن نوزدهم طراحی شد، پوستر نه تنها به عنوان تبلیغات، بلکه به عنوان یک فرم هنری مطرح شد. تولوز لوترک نقاش و گرافیست فرانسوی نیز از جمله دیگر هنرمندانی بود که به شهرتی جهانی دست یافت و کارهایی در سبک آرت نوُو دارد.
معنی کلمه هنر نو در دانشنامه عمومی
معنی کلمه هنر نو در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه هنر نو

معنی کلمه هنر نو در ویکی واژه

جنبش نوگرایی که در غرب شکل گرفت و در اواخر سدۀ نوزدهم هنرمندان وابسته به این جنبش اساس جهان‏بینی و آفریده‏های خود را بر ذهن نهادند و با این تعبیر به خلق آثار خود پرداختند.

جملاتی از کاربرد کلمه هنر نو

برد ظفر پوشیده درد هنر نوشیده از بخردی کوشیده بر رونق دانشوری
تاریخ هنر نوین، نوشتهٔ یوروار آدرناسن، ترجمه محمد تقی فرامرزی، انتشارات نگاه.
آثار او در مجموعه‌های عمومی متعددی از جمله نقاشی‌ها در بیمارستان‌ها، موزه و گالری هنر نورث همپتون، گالری و موزه هنر هربرت، گالری هنری ابوت هال، گالری هنر کرافورد، خدمات مدنی ایرلند شمالی، موزه اولستر، موزه قلعه ناتینگهام، موزه ملی نگهداری می‌شوند. گالری ایرلند و مجموعه ملی خود پرتره ایرلند.
تا در اقلیم هنر نوبت شادیت زدند بنده گشت از دل و جان همچو ایازت محمود
خورشید ذرّه پرور، شاه هنر نواز ای آن که در جهان چون تو صاحبقرآن نبود
در این سال‌ها، شاملو به گفته خود، تحت تأثیر نیما و نوآوری‌های او در شعر بوده‌است و در کتاب‌هایی که به چاپ رسانید، شعرهای بسیاری در قالب نیمایی می‌سراید. او به قصد معرفی شعر نیما، دست به انتشار مجلات کوچک مقطعی (چون سخن نو، هنر نو (ساعت ۴ بعد از ظهر)، روزنه، راد، آهنگ صبح و… زد؛ اما پس از آشنایی‌اش با فریدون رهنما و انتشار دفتر شعر «قطع‌نامه»، مسیر شاعری او به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد
بر طبع من از هنر نو نو هر زمانی عزیز مهمانیست
در اسپانیا یک نسخهٔ بسیار اصیل از این سبک، مدرنیسم کاتالان، در بارسلون پدیدار شد. مشهورترین آفرینندهٔ آن آنتونی گائودی بود که فرم‌های گیاهی و طبیعی هنر نو را به شیوه‌ای بسیار بدیع در طراحی پالائو گوئل به کار گرفت. طراحیهای او پس از ۱۹۰۳ دارای نزدیک‌ترین ارتباط به عناصر سبک هنر نو هستند. هرچند سازه‌های مشهوری از او مانند کلیسای ساگرادا فامیلیا با احیای سبک نئوگوتیک، در تضاد با تمایلات نوگرایانهٔ آرت نوُو قرار می‌گیرند.
هنر نوازا ! آنم که در ممالک نظم عیال هیچ سخنور نیم بفضل خدای
هنر نوازا ! یکبارگی فرامش گشت بپشتی کرمت آز را شکم خاری
همچو صیت هنر نوازی تو ذکر من سایرست در اقطار