هاروت

معنی کلمه هاروت در لغت نامه دهخدا

هاروت. ( اِخ ) نام یکی از آن دو فرشته است که در چاه بابل سرازیرآویخته به عذاب الهی گرفتارند. اگر کسی بر سر آن چاه به طلب جادوی رود او را تعلیم دهند. گویند این لغت اگرچه عجمی است ، لیکن فارسی نیست . ( برهان ) ( آنندراج ) ( غیاث اللغات ). نام فرشته ای است که نگونسار در چاه بابل آویخته است. ( دهار )( ترجمان القرآن ترتیب عادل ص 105 ). هاروت و ماروت دوفرشته اند به بابل. ( السامی فی الاسامی ) :
همچو هاروتم در چاه بلا مانده نگون
در غم آن بت خورشیدرخ زهره ذقن.
رودکی ( احوال و اشعار تألیف سعید نفیسی ج 2 ص 700 ).
زهره به دو رخساره توداده همی نور
هاروت به دو چشم تو داده همه دستان.رودکی ( احوال و اشعار تألیف سعید نفیسی ج 2 ص 715 ).زلفینک او نهاده دارد
بر گردن هاروت زاولانه.خسروانی ( از صحاح الفرس ).چو هاروت و ماروت لب خشک از آن است
ابر شط و دجله مر آن بدنشان را.ناصرخسرو.چو هاروت ار توانستی به اینجا آئی از گردون
از اینجا هم توانی شدبرون چون زهره زهرا.ناصرخسرو.هرکه مر این آب را ندید دراین خاک
تشنه چو هاروت ماند و غرقه چو ذوالنون.ناصرخسرو.بخواندی قصه ٔهاروت و ماروت
حدیث خاتم و دیو و سلیمان.ناصرخسرو.هاروت همانا که بَست راهت
زی خانه بدان بند جادوانه.ناصرخسرو ( دیوان چ مینوی ص 230 ).مطرب به سحرکاری هاروت در سماع
خجلت به روی زهره زهرا برافکند.خاقانی.زهره هنوز آب در این گل نریخت
شهپر هاروت به بابل نریخت.نظامی.ز افسونگران چند جادوی چست
کز ایشان شدی بندهاروت سست.نظامی.چو زهره به بابل درآمد نخست
ز هاروتیان خاک آن بوم شست.نظامی.هاروت را که خلق جهان سحر از او برند
در چه ْ فکند غمزه خوبان به ساحری.سعدی.سحر گویند حرام است در این عهد ولیک
چشمت آن کرد که هاروت به بابل نکند.سعدی ( بدایع ).محمد معین نوشته است : یکی از داستانهای معمول ادبیات سامی داستان هاروت و ماروت است که از قصص بسیار کهن میباشد دوکلمه نامبرده در السنه سامی ، نام دو فرشته محسوب میشده است و شگفت آن است که همین دو نام را در ادبیات اوستایی نیز مشاهده میکنیم که به شکل دو واژه «هئوروتات » و «امرتات » آمده است. در ادبیات نامبرده این دو در ردیف و هومن آشا و هیشتا، خشاثر و ائریا، اسپنتا. آرمایتی و اهورامزدا یا سروشا، جزو هفت امشاسپندان یا هفتان بوخت محسوب شده اند. این اسامی را امروز به نام خرداد و امرداد... میخوانند. در ادبیات اسلامی ( پارسی و تازی ) بواسطه ذکری که در قرآن مجید از دو فرشته نامبرده شده نام آن دو بسیار مشهور و حتی ضرب المثل گردیده است. در سوره بقره ( 2 ) آیه 102 چنین آمده است : و اتبعوا ما تتلوا الشیاطین علی ملک سلیمان و ما کفر سلیمان ولکن الشیاطین کفروا یعلمون الناس السحر و ما أنزل علی الملکین ببابل هاروت و ماروت و ما یعلمان من أحد حتی ̍ یقولا اًنما نحن فتنة فلاتکفر فیتعلمون منهما ما یفرقون به بین المرء و زوجه و ما هم بضارین به من أحد اًلا باًذن اﷲ و یتعلمون ما یضرهم و لاینفعهم و لقد علموا لمن اشتریه ما له فی الاَّخرة من خلاق و لبئس ما شروا به أنفسهم لو کانوایعلمون.

معنی کلمه هاروت در فرهنگ معین

[ ع . ] (اِ. ) نام فرشتة مغضوب خداوند که همراه فرشتة دیگر به نام ماروت در چاه بابل سرازیر آویخته شد.

معنی کلمه هاروت در فرهنگ فارسی

نام دو تن از فرشتگان افسانه ای که به زمین آمدند و مرتکب گناه شدند و در چاه بابل زندانی گشتند . داستان هاروت و مارت از قصص بسیار کهن است . دو کلمه نامبرده در السنه سامی نام دو فرشته محسوب میشده است و در ادبیات اوستائی بشکل دو واژه هئوروتات ( کمال ورسائی ) و امرتات ( جاودانی ) آمده و در ادبیات نامبرده این دو در ردیف هفت امپاسپندان محسوب شده اند در ادبیات اسلامی ( پارسی و تازی ) بواسطه ذکری که در قر آن مجید از دو فرشته نامبرده شده نام آندو بسیار مشهور و حتی ضرب المثل گردیده است . شرح حال این دو فرشته چنین است که اینها به زمین بابل نازل شدند و بعلت گناهی که مرتکب شدند در چاه بابل آویخته شدند. هاروت و ماروت بخاطر آنکه برای آموختن سحر به مردم جهت آشکار کردن مفاسد آنان بزمین آمدند و برای آزمایش و تنبیه دیگر فرشتگان معذب شدند مشهورند و بسبب این روایات نام هاروت و ماروت در سحر آموزی و حیله گری و عصیان و غرور در ادبیات پارسی و تازی مثل گردید فردوسی گوید : گهی می گسارید و گه جنگ ساخت تو گفتی که هاروت نیرنگ ساخت
نام فرشتهای که بغضب خداگرفتارشده ومیگویندبا، یک فرشته دیگربنام ماروت درچاه بابل سرازیر، آویخته شده است
(اسم ) ۱- نام یکی از آدوفرشته است که در چاه بابل سرازیر آویخته بعذاب الهی گرفتارند اگر کسی بر سر آن چاه بطلب جادوی رود او راتعلیم دهند (( همچو هاروتم در چاه بلا مانده نگون در غم آن بت خورشید رخ زهره ذقن . ) ) ( احوال و اشعار رودکی ) ۲ - فرشت. زردشتی که اکنون خرداد تلفظ میشود .

معنی کلمه هاروت در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی هَارُوتَ: نام یکی از فرشتگان (در روایتی از امام رضا علیه السلام آمده است که :هاروت و ماروت دو فرشته بودند که سحر را به مردم یاد دادند ، تا بوسیله آن از سحر ساحران ایمن بوده و سحر آنان را باطل کنند و این علم را به احدی تعلیم نمیکردند ، مگر آنکه بیم می دادند که ...
معنی مَارُوتَ: نام یکی از فرشتگان (در روایتی از امام رضا علیه السلام آمده است که :هاروت و ماروت دو فرشته بودند که سحر را به مردم یاد دادند ، تا بوسیله آن از سحر ساحران ایمن بوده و سحر آنان را باطل کنند و این علم را به احدی تعلیم نمیکردند ، مگر آنکه بیم می دادند که ...
ریشه کلمه:
هاروت (۱ بار)
. درباره این اسم در «ماروت -مرء» بررسی شده است. و یکبار بیشتر در قرآن مجید نیامده است.

معنی کلمه هاروت در ویکی واژه

نام فرشتة مغضوب خداوند که همراه فرشتة دیگر به نام ماروت در چاه بابل سرازیر آویخته شد.

جملاتی از کاربرد کلمه هاروت

دو هاروت تو کردی بود جان بر دو یاقوت تو شد جان‌پرور امروز
زُهره هنوز آب درین گِل نریخت شهپر هاروت به بابل نریخت
شده از سحر او هاروت از ره به چاه غبغبش افتاده در چه
وی با نام اصلی آرتاشس هاروتیونیان (ارمنی: Արտաշես Հարությունյան) در ۱۴ اکتبر ۱۸۹۹ در نخجوان به دنیا آمد و از فارغ‌التحصیل گشت. وی همچنین برنده جوایزی همچون هنرمند مردمی ارمنستان شوروی و نشان پرچم سرخ کار شد. وی در ۱۳ آوریل ۱۹۷۸ در سن ۷۸ سالگی در ایروان درگذشت.
گفت چون هاروت و ماروت از گناه اوفتادند از فلک در قعر چاه
آرام هاروتیونیان (ارمنی: Արամ Խաչիկի Հարությունյան؛ زادهٔ ۲۰ ژوئیهٔ ۱۹۶۷) یک سیاستمدار اهل ارمنستان است که از تاریخ ۲۰۰۴ تا تاریخ ۲۰۰۷ در دولت آندرانیک مارگاریان سمت وزیر شهرسازی ارمنستان و از تاریخ ۲۰۰۷ تا تاریخ ۸ مه ۲۰۱۴ در دولت اول سرژ سارگسیان و دولت تیگران سارگسیان سمت وزیر وزیر محیط زیست ارمنستان را برعهده داشت. هاروتیونیان از ۸ مه ۲۰۱۴ تا ۲ آوریل ۲۰۱۵ استاندار کوتایک بود. وی همچنین نماینده دوره‌های دوم و سوم مجلس ملی جمهوری ارمنستان بود.
سرنگون دیدم در آن چاه زنخدان زلف را قصه هاروت و چاه بابلم آمد به یاد
آرکادی هاروتیونیان (ارمنی: Արկադի Հարությունյան؛ ۲۷ ژوئیهٔ ۱۸۶۹ – ۱۹۳۶) یک بازیگر اهل ارمنستان بود. وی بین سال‌های ۱۹۲۶ تا ۱۹۴۰ میلادی فعالیت می‌کرد.
هاروت فسونساز بود در چه بابل یا خال دلاویز تو در چاه زنخدان
آشوت هوسپی هاروتیونیان (ارمنی: Աշոտ Հովսեփի Հարությունյան؛ زادهٔ ۳۱ دسامبر ۱۹۱۱ - درگذشته ۱۹۸۶) تاریخ‌نگار، فرد نظامی اهل ارمنستان بود.
آرمن آناتولی هاروتیونیان (ارمنی: Արմեն Անատոլիի Հարությունյան؛ زادهٔ ۹ سپتامبر ۱۹۸۱) اقتصاددان و سیاستمدار اهل ارمنستان است که از تاریخ ۳۰ اکتبر ۲۰۱۳ تا تاریخ ۲۰۱۸ در دولت تیگران سارگسیان و دولت هوویک آبراهامیان و دولت کارن کاراپتیان سمت معاون وزیر کشاورزی ارمنستان را برعهده داشت.
از فسون لطف او هاروتیان را اوستاد خشک شد در کام اکنون افعی غم را لعاب
دیدم تو را چو بر زنخ یار گفتمت هاروتی ونگون شده در چاه بابلی
آرتو در-هاروتیونیان (ارمنی: Արտո Տեր-Հարությունյան؛ ۱۹۴۰ - ۱۹۸۰) یک سرآشپز، هنرمند، مترجم و نویسنده اهل ارمنستان-بریتانیا بود.
آرئو هاروتیونی ساموئلیان (ارمنی: Արև Հարությունի Սամուելյան زاده ۱۵ ژانویهٔ ۱۹۷۶) یک فعال، معمار و سیاستمدار اهل ارمنستان است. عضو حزب جمهوری‌خواه ارمنستان است.
آروس هاروتیونی آسریان (ارمنی: Արուս Հարությունի Ասրյան؛ ۹ دسامبر ۱۹۰۴ – ۲۸ ژوئن ۱۹۸۷) یک بازیگر اهل ارمنستان بود.
آرتم میکائیلی هاروتیونیان (ارمنی: Արտեմ Միքայելի Հարությունյան؛ زادهٔ ۱۹ سپتامبر ۱۹۴۵ در استپاناکرت، جمهوری آرتساخ) یک شاعر، متخصص ادبیات، و مترجم اهل ارمنستان است.
نرگس سحرآفرینش بهر تعلیم فسون بی‌ابا هاروت را از چاه بابل می‌کشد
تا قیامت به خود افسون دمد از خوف حوادث چشم هاروت اگر فتنه ی جادوی تو بیند