نیاز

نیاز

معنی کلمه نیاز در لغت نامه دهخدا

نیاز. ( اِ ) حاجت. ( جهانگیری ) ( انجمن آرا ) ( برهان قاطع ) ( غیاث اللغات ) ( رشیدی ) ( آنندراج ). احتیاج. ( برهان قاطع ). ارب. اربه. مأربه. وطر. ( یادداشت مؤلف ) :
اگرچه بمانند دیر ودراز
به دانا بودشان همیشه نیاز.بوشکور.ما را بدان لب تو نیاز است در جهان
طعنه مزن که با دو لب من چرا چخی.کسائی.بدین خواسته نیست ما را نیاز
سخن چند گوییم چندین دراز.فردوسی.که ای نامداران گردن فراز
به رأی شما هرکسی را نیاز.فردوسی.چو بشنید مرد آن بجوشیدش آز
وگر چه نبودش به چیزی نیاز.فردوسی.در جهان هیچ شاه و خسرو نیست
که نه او را به فضل اوست نیاز.فرخی.خویشتن را چه ستاید چو ستوده است بفضل
چه نیاز است سیه موی جوان را به خضاب.فرخی.نگیرد چنین چاره گفتند ساز
جز آنگه که باشد به یاران نیاز.اسدی.همان روز بفروختند آن جهاز
که بد مشتری را سوی آن نیاز.شمسی ( یوسف و زلیخا ).هر آنچ امروز بتواند به فعل آوردن از قوت
نیاز و عجز اگر نبود ورا چه دی و چه فردا.ناصرخسرو.ناز دنیا گذرنده است ترا گر بهشی
سزد ار هیچ نباشد به چنین ناز نیاز.ناصرخسرو.ای ترا آرزوی نعمت و ناز
آز کرده عنان اسب نیاز.ناصرخسرو.نیاز بود چنین ملک را به چون تو وزیر
در آرزوی تو می بود روزگار دراز.سوزنی.درازدستی جودت بغایتی برسید
که دست آز و زبان نیاز شد کوتاه.انوری.روزی که به دست ناز برخیزی
دانم ز نیاز من خبر داری.انوری.کشت صبر مرا نیاز عطات
دیت کشته نیاز فرست.خاقانی.بخت ز من دست شست شاید اگر من
نقش امید از رخ نیاز بشویم.خاقانی.پیش زخم تو کعبتین کردار
بر بساط نیاز می غلطم.خاقانی.که شرح حال من لختی دراز است
به حاضر گشتن خسرو نیاز است.نظامی.به دلها نیاز اوستادی قوی است
کزو هر زمان صنعتی را نوی است.امیرخسرو.ای سروناز حسن که خوش می روی به ناز

معنی کلمه نیاز در فرهنگ معین

[ په . ] (اِ. ) ۱ - حاجت ، احتیاج . ۲ - نذری که برای گرفتن مراد و حاجت به کسی یا جایی بدهند.

معنی کلمه نیاز در فرهنگ عمید

۱. حاجت، میل و خواهش.
۲. [قدیمی] عشق و آرزو.
۳. (اسم ) تحفه و هدیۀ درویشان.
۴. (اسم ) نذری که برای گرفتن مراد و حاجت به کسی یا جایی بدهند.

معنی کلمه نیاز در فرهنگ فارسی

حاجت، میل وخواهش، عشق و آرزو، تحفه وهدیه
( اسم ) ۱ - حاجت احتیاج . ۲ - خواهش تمنی : (( مروت گر چه نامی بی نشان است نیازی عرضه کن بر نازنینی . ) ) ( حافظ. ۳ ) ۲۴۲ - اظهار محبت : مقابل ناز . ۴ - تحف. درویش : (( این حب نبات را بعنوان نیاز ازین درویش قبول کنید . ) ) ۵ - نذری که برای گرفتن مراد و حاجت خود بنام نبی و وی داده شود و آن بیشتر بشکل خوراک است . ۶ - دوست معشوق : (( ایا نیاز بمن ساز و مرمرا مگذار ) که ناز کردن معشوق دلگداز بود . ) ) ( لبیبی . لفااق. ۱۸۶ ) یا هنگام نیاز . هنگام حاجت .
علی شیرازی متخلص به نیاز از شاعران و خوشنویسان قرن سیزدهم اوست . شکسته نویس توانا و طبیب ماهری بود و به سال ۱۲۶۳ هجری قمری درگذشت .

معنی کلمه نیاز در فرهنگ اسم ها

اسم: نیاز (دختر) (فارسی) (تلفظ: niyāz) (فارسی: نياز) (انگلیسی: niyaz)
معنی: خواهش، احتیاج، اظهار محبت، ( به مجاز ) محبوب، معشوق، حالتی که در آن برای انجام دادن کاری یا برآوردن منظوری، چیزی یا کسی مورد تقاضا، مناسب یا سودمند است، ضروری، لازم، چنان که از سوی عاشق در مقابلِ ناز، ( در عرفان ) اظهار ناچیزی در برابر معشوق، قبول این که بنده به حق نیاز دارد، حاجت

معنی کلمه نیاز در دانشنامه عمومی

نیاز (عنوان). نیاز یا نز ( кнѧзь ) یک عنوان تاریخی اسلاوی است که به عنوان عنوان سلطنتی یا اشرافی در زمان های مختلف در سرزمین های اسلاوی به کار رفته است. این عنوان در زبان فارسی به عنوان شاهزاده یا دوک برگردانده می شود. این عنوان در اصل از واژهٔ نیاژرمنی kuningaz به معنای پادشاه آمده است.
این واژه در نهایت هم خانوادهٔ واژهٔ انگلیسی king به معنای پادشاه، König در زبان آلمانی و konung در زبان سوئدی است. شکل آن در زبان نیااسلاوی به صورت кнѧзь، kŭnędzĭ بوده است؛ اسلاوی کلیسایی: кънѧѕь، kŭnędzĭ؛ بلغاری: княз، knyaz; اسلاوی شرقی باستان: князь، knyazĭ؛ لهستانی: książę؛ چکی: kníže; اسلواکی: knieža و غیره. به طور کلی در نظر گرفته می شود که نیاز یک وام واژه از kuningaz در زبان نیاژرمنی باشد.
معنی این اصطلاح در طول تاریخ تغییر کرده است. نیاز در ابتدا این عنوان برای مشخص نمودن رئیس قبیلهٔ یک قبیلهٔ اسلاوی به کار برده می شد. سپس، با توسعهٔ دولت های فئودال، نیاز عنوان حاکم یک دولت شد؛ برای نمونه در میان اسلاوهای خاوری ( روسی: княжество ( knyazhestvo ) , اوکراینی: князівство، آوانگاری:  kniazivstvo ) در دولت روس کیف. در منابع قرون وسطایی لاتین این عنوان به شکل رکس یا دوکس ارائه شده است. در بلغارستان، بوریس یکم بلغارستان پس از تغییر دین به مسیحیت عنوان خود را به نیاز تغییر داد اما پسرش سیمئون یکم در سال ۹۱۳ عنوان بالاتر تزار را گرفت. در روس کی یف، با رشد میزان مرکزگرایی، حاکم عنوان ولیکی نیاز ( Великий Князь ) را به خود منصوب کرد که به معنای شاهزاده بزرگ یا دوک بزرگ است.
هنگامی که روس کی یف در سدهٔ سیزدهم متلاشی شد، عنوان نیاز همچنان در کشورهای اسلاوی شرقی، از جمله کی یف، چرنیهیف، نووگورود، پریاسلاف، ولادیمیر - سوزدال، دوک نشین بزرگ مسکو، تور، پادشاهی گالیسیا - وولینیا و همچنین در دوک نشین بزرگ لیتوانی به کار برده می شد.

جملاتی از کاربرد کلمه نیاز

ای گدایان تو شاهان سریر سروری بی‌نیاز بر درت ناز این به شغل چاکری
مدیریت بالینی بیماری بر حسب نوع آن و شدت علائم متفاوت است. نوع شدید بیماری (انواع صفر و یک) بیشترین میزانِ ضعف عضلانی را دارا بوده و نیارمند مداخلات فوری درمانی هستند. نوع ۴ بیماری (نوع بالغ‌ها) از همه خفیف‌تر است و ممکن است تا چندین دهه، نیازمند اقدام به‌خصوصی نباشند.
در ۲۲ مه ۱۹۰۳، کوبا با ایالات متحده به پیمان بست و به همان وعده‌های هفت هفت مورد نیاز رسید: پیمان روابط کوبا و آمریکا ۱۹۰۳. دو تا از این هفت وعده این بود که به ایالات متحده اجازه مداخله یک طرفه در امور کوبا را بدهد و تعهد به اجاره زمین برای آمریکا برای پایگاه‌های دریایی این جزیره را به ایالات متحده بدهد. (پیمان روابط کوبا و آمریکا در سال ۱۹۳۴ جایگزین پیمان روابط ۱۹۰۳ شد و سه مورد از هفت مورد را کاهش داد)
همای ما اسیر از بی نیازی بال و پر دارد کجا چشمش سفید از آرزوی استخوان گردد
گر بخواب و خور نبودی پیکر او را نیاز از ملایک حکم کردندی مرو را نز بشر
به عجز ساز و طرب‌ کن‌ که در محیط نیاز شکستگی‌ست لباس حریر بر تن موج
جای عجز و نیاز ،کبر و ریا بدر کبریا فرستادی
تو سروی آن پریرخ سرو ناز است تو خوبی او زخوبی بی نیاز است
مرا زین حسن بر خورشید ناز است که گاه سجده بر خاک نیاز است
در یک‌کلام، فروم ابراز می‌دارد که دین خاستگاه اجتماعی دارد، زیرا دین به انسان‌ها دید مشترک و حسّ تعلّق خاطر مشترک می‌دهد و هر اجتماعی به این دو عامل نیاز دارد؛ لذا دین در خدمت نیازهای جامعه است و برای تأمین بخشی از نیازهای انسان پدیدار شده‌است.
آن سرو راست را که همی پرورم به ناز از آب دیده، چون بودم بر قدش نیاز
جهان جوش بهار بی‌نیازیست به یک صورت دو گل‌ کم آفریدند
آبکاری مس نیاز به زمان دارد و بیشتر به غلظت الکترولیت و قدرت الکتریسیته بستگی دارد.
ای سرو قد تو راست پرورده به ناز چون هست به ناز نیست بر ماش نیاز
این بازیگر فعالیت تئاتری خود را از سال ۸۸ وقتی ۱۸ ساله بود زیر نظر سیامک کمالی سروستانی در شیراز شروع کرد تا اینکه با شروع فوق لیسانس در ۲۲ سالگی به تهران رفت.[نیازمند منبع]‌‌
آرمانی اصلی و بیشینه تکمیل برنامه، شناخته شده نیست. در بودجه ۲۰۰۴-۲۰۰۶ برنامه برآورد و آزمایش آسیب‌پذیری و تهدید وزارت امنیت میهن ایالات متحده آمریکا ۴۷ میلیون دلار آمریکا به ادوایس داده شده بود.[نیازمند منبع]