نپتون
معنی کلمه نپتون در لغت نامه دهخدا

نپتون

معنی کلمه نپتون در لغت نامه دهخدا

نپتون. [ ن ِ ] ( اِخ ) نام سیاره ای است از منظومه شمسی. این سیاره به سال 1846 م. توسط ل ُ وریه کشف شد. نپتون در مداری مستدیر به فاصله 4497000000کیلومتری خورشید میچرخد. مدت گردش آن به دور خورشید حدود 165 سال است ، قطر این سیاره 49100 کیلومتر ( 3/85 بار از زمین بیشتر ) است. ترتیب قرار گرفتن این سیاره در منظومه شمسی ، بعد از اورانوس است.
نپتون. [ ن ِ ] ( اِخ ) در اساطیر روم ، نام الهه دریاهاست.او را با نیزه سه شاخه ای تصویر کرده اند کنایه از این نکته که هرکه بر دریاها تسلط یافت بر عالم مسلط است. وی پسر ساتورن و برادر ژوپیتر و پلوتن است ، یونانیان او را پوزئیدون نامیده اند. مؤلف فرهنگ اساطیر یونان و روم آرد: «نپتون خدای رومی است که با پوزئیدون تطبیق شده ، نام او که اشتقاق و ریشه مبهمی دارد ظاهراً از لغات بسیار قدیم زبان رومی بوده ، وی خدای آب [ بوده است ] و قبل از آنکه با پوزئیدون تطبیق شود داستانی مخصوص به خود نداشته. عید او در شدت گرمای تابستان در 23 ژوئیه برگزار می شد، وی رواقی داشت در دره «سیرکوس ماکزیموس » میان پالاتن و آوانتن که سابقاً نهر آب بالنسبه بزرگی از آن میگذشت و عبادتگاه وی در کنار همین آب قرار داشت. بنابه روایات رومی نپتون شریک و معاون کاری داشت بنام سالاکیا یا ونیلیا ». ( از فرهنگ اساطیر یونان و روم ج 2 ص 616 و 617 ).

معنی کلمه نپتون در فرهنگ معین

(نِ ) [ فر. ] (اِ. ) هشتمین سیاره از منظومة شمسی است . حجم آن ۵۷ برابر زمین می باشد که هر ۱۶۵ سال یک بار به دور خورشید و هر ۱۵ ساعت و ۴۸ دقیقه ، یک بار به دور خود می گردد.

معنی کلمه نپتون در فرهنگ عمید

از سیارات منظومۀ شمسی دارای دو قمر که مدار آن بین مدار اورانوس و مدار پلوتون است و هر ۱۶۵ سال یک بار دور خورشید می گردد.

معنی کلمه نپتون در فرهنگ فارسی

در اساطیر رومی خدای دریاها پسر ساتورن و برادر ژوپیتر و پلوتون که در قصری در ته دریاها زندگی میکند . او سوار بر کالسکه ای است که اسبهای دریائی او را در روی امواج دریا می کشند .
در اساطیر روم نام الهه دریاست او را با نیزه سه شاخه ای تصویر کرده اند کنایه از این نکته که هر که بر دریا ها تسلط یافت بر عالم مسلط است وی پسرش سارتون و برادر ژوپیتر و پلوتن است یونان او را پوزنیدون نامیده اند .

معنی کلمه نپتون در فرهنگستان زبان و ادب

{Neptune} [نجوم] هشتمین سیارۀ منظومۀ شمسی ازلحاظ فاصله از خورشید که سیاره ای گازی با قطری نزدیک به 4 برابر زمین است و حلقۀ بسیار کم نوری از ذرات و غبار و تکه های یخ و سنگ به دور آن وجود دارد

معنی کلمه نپتون در دانشنامه عمومی

نپتون ( به انگلیسی: Neptune ) هشتمین سیارهٔ منظومه شمسی ( و با در نظر نگرفتن پلوتو که یک سیاره کوتوله است ) دورترین سیاره شناخته شده می باشد. پس از مشتری، زحل و اورانوس، نپتون بزرگ ترین سیاره از لحاظ اندازه می باشد. نپتون به همراه سیاره کوتوله پلوتو تنها سیاره هایی هستند که از زمین با چشم غیرمسلح رویت نمی شوند چون فاصله خورشید تا نپتون حدود سی برابر فاصله زمین تا خورشید است. در میان غول های گازی، چگالی نپتون از همه بیشتر است و به همین دلیل کوچک ترین اندازه را میان سیاره های هم ردیف خود دارد. جرم نپتون به تنهایی ۱۷ برابر جرم زمین است و قطر آن با اندازه ۴۹٬۵۲۸ کیلومتر چهار برابر قطر زمین می باشد. هر سال در نپتون معادل ۱۶۵ سال زمینی است ولی یک دور گردش وضعی این سیاره در مدت ۱۶ ساعت و ۷ دقیقه انجام می گیرد. نام نپتون از نام خدای رومی دریاها گرفته شده و دلیل این نامگذاری رنگ آبی پررنگی است که باعث زیبایی منحصربفرد این سیاره سرد می شود.
اتمسفر خارجی نپتون به دلیل فاصله بسیار زیاد از خورشید سردترین مکان در منظومه شمسی با ۵۵ کلوین ( −۲۱۸ درجه سلسیوس؛ −۳۶۱ درجه فارنهایت ) است. دمای مرکز این سیاره ۵٬۴۰۰ کلوین ( ۵٬۱۰۰ درجه سلسیوس؛ ۹٬۳۰۰ درجه فارنهایت ) می باشد. اتمسفر نپتون همچنین با سرعت باد ۲٬۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ( ۵۸۰ متر بر ثانیه؛ ۱٬۳۰۰ مایل بر ساعت ) رکورددار سرعت باد در میان سیارات منظومه خورشیدی است.
معمولاً همه انسان های روی زمین این سیاره را به رنگ آبی می شناسند. این رنگ را گاز متان حاضر در جو نپتون که رنگ سرخ را جذب می کند و آبی حاصل از طیف نوری خورشید که بازتابیده می شود پدید می آید.
نپتون از نظر ساختاری بسیار شبیه به سایر سیارات گازی به خصوص اورانوس است. تفاوتی که در ساختار سیاره هایی مانند اورانوس و نپتون دیده می شود، به سبب عدم حضور هیدروژن فلزی مایع است که در عوض آن یک ساختار متراکم آب مانندی در اطراف هسته وجود دارد. لایه بیرونی تر نپتون متشکل از هیدروژن ملکولی مایع و هلیوم مایع است.
اتمسفر و جو نپتون آبی رنگ است و درصد بازتابش بالائی دارد که حاکی از وجود یک جو غلیظ است. برابر با نتیجه بررسی ها حضور مقداری متان نیز در این سیاره تأیید شده است. در کل، ترکیبات جو این سیاره به مانند سایر سیارات غول پیکر گازی شامل ۸۰ تا ۸۵ درصد هیدروژن و ۱۵ تا ۱۹ درصد هلیوم است.
نپتون (فیلم). نپتون فیلم ایرانی به کارگردانی محمدابراهیم غفاریان، نویسندگی مرجان ساداتی و تهیه کنندگی سیاوش امین پور بامدیریت تولید حسین رامه ، محصول سال ۱۴۰۲ است. این فیلم در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر در دو بخش سودای سیمرغ و نگاه نو حضور داشت.
• بهدخت ولیان
• آرمین رحیمیان
• مسعود کرامتی
• بهناز جعفری
• امین میری
• آیدا ماهیانی
• رها خدایاری
• ندا عقیقی
• بهداد بلیغ
• شهلا اکبری
• امیررضا جوکار
• ماهک حقیقی
• آرتین تیموری
• محمد نریمانی
• سحر آقاسی
• مهرداد خانی
• محمد حسینی
• مهدی حیدری
• کیوان شابازاده
معنی کلمه نپتون در فرهنگ معین
معنی کلمه نپتون در فرهنگ عمید
معنی کلمه نپتون در فرهنگ فارسی
معنی کلمه نپتون در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه نپتون در دانشنامه عمومی

معنی کلمه نپتون در دانشنامه آزاد فارسی

نپتون (اخترشناسی). نِپْتون (اخترشناسی)(Neptune)
در اخترشناسی، با درنظرگرفتن فاصلۀ میانگین، هشتمین سیاره از جانب خورشید. سیاره ای است گازی، شامل هیدروژن، هلیوم و متان، با جرم۱۷.۲ برابر جرم زمین، و دارای شدید ترین بادها در منظومۀ خورشیدی. فاصلۀ متوسط آن از خورشید۴.۴ میلیارد کیلومتر، قطر استوایی اش ۴۸,۶۰۰ کیلومتر، دورۀ چرخشش شانزده ساعت و هفت دقیقه، و هر سال آن برابر۱۶۴.۸ سال زمینی است. متان موجود در جوّ آن نور سرخ را جذب می کند و سیاره را به رنگ آبی درمی آورد. جوّ این سیاره عمدتاً متشکل است از هیدروژن (۸۵ درصد)، هلیوم (سیزده درصد)، و متان (۲ درصد ـ۱ درصد) سطح سیاره نیز متشکل از هیدروژن، هلیوم و متان است و تصور می شود درون آن هستۀ مرکزی سنگی ای است که با لایه ای از یخ پوشیده شده است.
قمرها. از بین هشت قمر نپتون، دو قمر آن، تریتون و نِرِئید، از زمین دیده می شوند. شش قمر دیگر را کاوشگر ویجر ۲ کشف کرد (۱۹۸۹) که از آن میان پروتئوس، با قطر ۴۱۵ کیلومتر، و بعد از آن نِرِئید، با قطر ۳۰۰ کیلومتر، بزرگ ترند.
حلقه ها. چهار حلقه کم فروغ آن، به ترتیب از جانب نپتون، عبارت اند از گاله، لووریه، آراگو، و آدامز. گاله گسترده ترین آن هاست و ۱,۷۰۰ کیلومتر پهنا دارد. لوریه و آراگو با نواری از ذرات پخش شدۀ موسوم به پلاتو از یکدیگر جدا شده اند. محل نپتون را اخترشناسان آلمانی، یوهان گاله و هاینریش دِ آرست (۱۸۲۲ـ۱۸۷۵)، درپی محاسبه های اخترشناس انگلیسی، جان کوچ آدامز، و پیش بینی ریاضی دان فرانسوی، اوربن لِوریه، با توجه به آشفتگی های حرکت اورانوس، کشف کردند (۱۸۴۶). ویجر ۲، که در اوت ۱۹۸۹ از کنار نپتون گذشت، نقش ابرهای گوناگونی، به ویژه ابری تندری و بیضوی به اندازۀ زمین، را نشان داد که به لکۀ تیرۀ بزرگ معروف است و به لکۀ سرخ بزرگ در مشتری شباهت دارد، با این همه، در ۱۹۹۴، تلسکوپ فضایی هابل نشان داد که این لکۀ تیرۀ بزرگ ناپدید شده است. لکۀ تیرۀ کوچک تری، معروف به DS۲، نیز ناپدید شده است.
نپتون (اسطوره). نِپْتون (اسطوره)(Neptune)
نِپْتون
در اساطیر روم، خدای آب ها. پس از همانندی با پوسیدون، خدای دریاها در اساطیر یونان، به خدای دریا تبدیل شد.

معنی کلمه نپتون در ویکی واژه

هشتمین سیاره از منظومة شمسی
حجم آن ۵۷ برابر زمین می‌باشد که هر ۱۶۵ سال یک بار به دور خورشید و هر ۱۵ ساعت و ۴۸ دقیقه، یک بار به دور خود می‌گردد.

جملاتی از کاربرد کلمه نپتون

سپس در سال بعد، باقی‌مانده سهام فارکس، که ۵۰٪ آن بود نیز، توسط شلمبرژه خریداری شد و شرکت نپتون، به شرکت حفاری فارکس نپتون، تغییر نام داد.
از پی تخریب ناموس تو ای خورشید روشن مشتری از یک طرف طغیان کند نپتون ز یکسو
یک بار گردش نپتون به‌دور خورشید تقریباً ۱۶۵ سال طول می‌کشد، و بنابراین از زمان کشف این سیاره در سال ۱۸۶۴ تا کنون، تنها نزدیک به یک بار به دور خورشید گردیده‌است.
این شرکت، در سال ۱۹۸۴ شرکت حفاری سدکو را، خریداری نمود، همچنین در همان سال ۵۰٪ دیگر شرکت حفاری فارکس نپتون را از آن خود نمود.
هنگامی که پلوتو و زمین در دو سوی مخالف با یک دیگر بر گرد خورشید قرار گیرند این فاصله نزدیک به ۷٫۵ میلیارد (۷۵۰۰ میلیون) کیلومتر است و این بیشترین فاصله‌ای است که این دو می‌توانند از هم داشته باشند. کمترین فاصله هنگامی است که هر دو در یک سوی خورشید قرار گیرند. نزدیک‌ترین این فاصله نزدیک به ۴٫۲۸ میلیارد (۴۲۸۰ میلیون) کیلومتر است. فاصلهُ پلوتو تا خورشید نیز دگرگون است؛ گاهی از سیارهُ نپتون به خورشید نزدیک تر و گاهی هم دور تر است.
۷۴ درصد هیدروژن، ۲۵ درصد هلیم و حدود ۱ درصد متان جو نپتون را تشکیل می‌دهند. به دلیل وجود متان در جو سیاره که به شدت نور قرمز را جذب می‌کند، نپتون این رنگ آبی دلنشین را به خود گرفته‌است. جوی از هیدروژن، هلیم و متان، گوشته‌ای از آب یخ زده، متان و آمونیاک و هسته‌ای از سنگ سیلیس ساختار نپتون را شکل می‌دهد. پس از کشف هم اطلاعات بسیار کمی دربارهٔ نپتون موجود بود تا این که در ۲۵ اوت سال ۱۹۸۹ وویجر ۲ از ۵ هزار کیلومتری این غول گازی گذشت و اطلاعات بسیار زیادی دربارهٔ این سیاره به دست آورد. برای مثال وویجر۲ کشف کرد که نپتون آب‌وهوای بسیار خشنی دارد و طوفانهای پر سرعت همه جای این سیاره وجود دارند.
در همین هنگام ستاره‌شناس فرانسوی اوربن ژان ژوزف لو وریه به محاسبه سیاره مجهول در آسمان پرداخت. سپس محاسباتش را همراه با نامه‌ای به یوهان گاله معاون رصدخانه برلین فرستاد و از او خواست هر چه زودتر به جستجوی این سیاره در آسمان بپردازد. نامه روز ۲۳ سپتامبر سال ۱۸۴۶ به گاله رسید. او همان شب تلسکوپش را به سوی آسمان برد و سیاره را با یک درجه اختلاف نسبت به نقطه پیشنهاد شده توسط لووریه در آسمان مشاهده کرد. رصدخانه برلین به تازگی نقشه‌ای از آن بخش از آسمان به دست آورد، به همین علت کشف نپتون ممکن شده‌است.
پایونیر ۱۰ در سال ۱۹۷۳ اولین وسیله‌ای بود که از مشتری تصویربرداری کرد. پس از گذشت بیش از بیست سال، فضاپیمای گالیله یک کاوشگر فضایی به جو این سیاره ارسال کرد و نخستین فضاپیمایی بود که دور مدار این سیاره گشت. پایونیر ۱۱ در سال ۱۹۷۹ تبدیل به نخستین وسیله‌ای شد که از زحل تصویربرداری کرد و وویجر ۲ نخستین و تنها فضاپیمایی است که از اورانوس و نپتون در سال‌های ۱۹۸۶ و ۱۹۸۹ تصویربرداری کرده است. نخستین فضاپیمایی که منظومه شمسی را ترک کرد، پایونیر ۱۰ در سال ۱۹۸۳ بود. این وسیله تا مدتی به‌عنوان دورترین فضاپیما شناخته می‌شد، اما وویجر ۱ و وویجر ۲ این رکورد را شکستند.