نسر واقع. [ ن َ رِ ق ِ ] ( اِخ ) ستاره ای است روشن به صورت کرکسی که از بالا به فرود آینده باشد و آن به جانب قطب جنوب است. ستاره ای است روشن با دو ستاره دیگر و این هر سه ستاره بر مثال مثلث کوچک واقع شده اند به جهت مشابهت او به کرکسی که بال به هم آورده باشد و آن دو ستاره به منزله دو بال اوست. ( از غیاث اللغات ). آن ستاره روشن که اندر چنگ رومی است او را نسر واقع خوانند. ( از التفهیم ). نام صورت نهم از نوزده صورت شمالی فلکی قدماء و عرب آن را سلحفات نیز نامد و به یونانی آن را لورا [ چنگ ] خوانند. ( از مفاتیح ). و آن سه ستاره است بر شکل دیگ پایه که دو ستاره را به شکل بال طایر پنداشته اند که در حال پائین آمدن است. ( از صبح الاعشی ج 2 ص 164 ). کوکبی است از قدر اول در صورت شلیاق و آن را وقتی با دو کوکب دیگر نزدیک او توأم کنند به مجموع سه پایه نامند. ( یادداشت مؤلف ) : شده نسر واقع به سان سه بیضه شده نسر طائر چنان شاخ نخلی.منوچهری.ز چرخ صید کند نسر طایر و واقع عقاب همت او از بلندپروازی.سوزنی.عمر ضایعشده را سلوت جان بازآرید نسر واقع شده را قوت پر بازدهید.خاقانی.به زیرش نسر طایر پر فشانده وز او چون نسر واقع بازمانده.نظامی.
معنی کلمه نسر واقع در فرهنگ معین
( ~. قِ ) [ ع . ] (اِمر. )یکی از ستاره های قدر اول صورت فلکی چنگ رومی (شلیاق ) .
معنی کلمه نسر واقع در فرهنگ فارسی
نام ستاره روشن ( قدر اول ) واقع در صورت فلکی چنگ ( شلیاق ) که صورت نهم از صور نوزده گانه شمالی است . ستاره ای است روشن بصورت کرکسی که از بالا به فرود آینده باشد و آن به جانب قطب جنوب است ستاره ایست روشن با دو ستار. دیگر و این هر سه ستاره بر مثال مثلث کوچک واقع شده اند به جهت مشابهت او به کرکسی که بال بهم آورده باشد و آن دو ستاره به منزل. دو بال اوست . آن ستار. روشن که اندر چنگ رومی است او را نسر واقع خوانند . نام صورت نهم از نوزده صورت شمالی فلکی قدمائ و عرب آنرا سلحفات نیز نامد و به یونانی آنرا لورا خوانند . و آن سه ستاره ایست بر شکل دیک پایه که دو ستاره را بشکل بال طایری پنداشته اند که در حال پائین آمدن است .
معنی کلمه نسر واقع در فرهنگستان زبان و ادب
{Vega} [نجوم] ستارۀ آلفای شلیاق که پنجمین ستارۀ پرنور شب از قدر صفر است
معنی کلمه نسر واقع در دانشنامه آزاد فارسی
نَسْرِ واقِع (Vega) (یا: آلفا شلیاق؛ دیگ پایه) در لغت به معنی «کرکسِ نشسته»، درخشان ترین ستارۀ صورت فلکی شَلیاق، و پنجمین ستارۀ درخشان آسمان شب. ستارۀ آبی سفیدی است که در فاصلۀ ۲۵ سال نوری از خورشید قرار دارد و درخشندگی اش ۵۰ برابر خورشید است. در ۱۹۸۳، ماهوارۀ اخترشناسی فروسرخ (ایراس) حلقهای از غبار را گرداگرد نسر واقع کشف کرد. این حلقه احتمالاً قرصی است که منظومه ای سیاره ای در آن در حال تشکیل است. درنتیجۀ حرکت تقدیمی (لنگش خفیف محوری زمین)، نسر واقع در حدود سال ۱۴,۰۰۰م به صورت ستارۀ قطبی شمال در خواهد آمد.
معنی کلمه نسر واقع در ویکی واژه
یکی از ستارههای قدر اول صورت فلکی چنگ رومی (شلیاق)
جملاتی از کاربرد کلمه نسر واقع
در جنب بارگاه تو کان نسر واقع است سیمرغ بی ثبات بود راست چون زغن
تا هست نسر طایر بر برج سنبله خصمت چو نسر واقع افتاده خوار باد
عمر ضایع شده را سلوت جان بازآید نسر واقع شده را قوت پر باز دهید
نسر واقع در دل آیدشان ز روی اعتبار چشم اگر بر نقطهای شین شعرا افکنند
مهر لامع نزد رایشکوکبی در احتراق نسر واقع بر سنانش صعوهیی بر بابزن
مهر لامع نزد رایش کوکبی در احتراق نسر واقع با سنانش طایری بر بابزن
نسر واقع در حمل کنده که تاریخ این به دست کی بگوید این به دست کس شناسد این شمار
آنکه گفت از گاه آدم پنج و پانصد بیش نیست نسر واقع در حمل چون کردهاند آنجا نگار