نجات
معنی کلمه نجات در لغت نامه دهخدا

نجات

معنی کلمه نجات در لغت نامه دهخدا

نجات. [ ن َ ] ( ع اِمص ) رهائی. خلاصی. آزادی. ( ناظم الاطباء ). رستگاری. ( فرهنگ نظام ) ( ناظم الاطباء ) ( غیاث اللغات ) ( دهار ). رستن. ( فرهنگ نظام ). نجاح. برستن. رهائی یافتن. منجا. منجات. نجاء. پرماس. خلاص. ( یادداشت مؤلف ) : و از آن نجات یافتم نجات شمشیر از صیقل. ( تاریخ بیهقی ).
جان همچو خون دیده ز دیده براندمی
گر هیچ سود کردی و بودی نجات تو.مسعودسعد.آخر رای من بر عبادت قرار گرفت ، چه مشقت طاعت در جنب نجات آخرت وزنی نیارد. ( کلیله و دمنه ). آدمی را بیهوده از کار آخرت بازمیدارد و راه نجات بر وی بسته میگرداند. ( کلیله و دمنه ). بشناختم که آدمی... در نجات نفس نمی کوشد. ( کلیله و دمنه ).
شحنه دانشم مرا منشور
از نجات و نجاح بفرستد.خاقانی.چون تو طریق نجات از در عم یافتی
شرط بودقبله گاه از در عم ساختن.خاقانی.کی باشدت نجات ز صفرای روزگار
تا باشدت حیات ز خضرای آسمان.؟آن را سبب نجات و رفع درجات و وسیلت قربت به حضرت باری تعالی ساخته. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 274 ). خود را در آن شورانند و آن راسبب نجات و رفع درجات خویش شناسند. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 414 ). || درگذشتن. ( یادداشت مؤلف ).
نجات. [ ن ِ ] ( اِخ ) عبدالعالی ( یا عبدالعال ) ( میر... ) ، فرزند میر محمدمؤمن حسینی. از شاعران قرن دوازدهم هجری [ معاصر با حزین و نصرآبادی ] و از منشیان و مستوفیان بنام عهد صفوی است. وی مدتی سمت کتابداری در کتابخانه شاه سلطان حسین صفوی داشته و به عقیده آذر «نستعلیق را خوب می نوشته و شعر بسیار هم میگفته که قابل هیچ تذکره ای نیست و لطیفه های بی مزه موزون کرده »، اما به نظر نصرآبادی که خود معاشر و مصاحب وی بوده است «بغایت فانی مشرب و درویش است ، به وفور اخلاق حمیده آراسته... هیچ گاه بی جذبه محبتی و چاشنی دردی نیست ». او راست :
ای زهد سالهاست که شرمنده توام
گر عاشقی امان بدهد بنده توام.
میخواست سوی من نگرد سوی خویش دید
خود نوش کرد شربت بیمار خویش را.
شب از فغان همه خلق را ز خواب برآرم
برای آنکه تو را هیچکس به خواب نبیند.
به من دشنام زیر لب دهی اما نمیدانی
که من هم هر نفس قربان شوم ها زیر لب دارم.
لباس سرمه ای ای کعبه نگاه مپوش
به مرگ من که دگر جامه سیاه مپوش.

معنی کلمه نجات در فرهنگ معین

( نَ ) [ ع . نجاة ] (اِمص . )رهایی ، خلاصی ، رستگاری .

معنی کلمه نجات در فرهنگ عمید

۱. رهایی یافتن. خلاص، رهایی.
۲. [قدیمی، مجاز] رستگاری.

معنی کلمه نجات در فرهنگ فارسی

محمد حسین میرزا نجات . ملقب به معین الاسلام در اواخر قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم هجری میزیست . داستان یوزاسف و بلوهر را بنام [ کلید بهشت ] بنظم آورده است و ماده تاریخ آنرا بسال ۱۳۱٠ ه.ق . چنین سروده: [ به تاریخ ختمش نجات این نوشت عطا آمدت ز او کلید بهشت ]
رهایی یافتن، خلاص، رهایی، رستگاری
۱ - ( مصدر ) رهایی یافتن خلاص شدن رستن رهیدن .۲ - درگذشتن مردن .۳ - ( اسم ) رهایی خلاصی : مستعدان قبول دعوت راازغرقاب گمراهی وغوایب بساحل نجات وهدایت آورد. یاگروه نجات ( غریق ) .گروهی که مامورنجات دادن کسانی اندکه درشرف غرق شدن هستند.
محمد حسین ملقب به معین الاسلام از متاخرین شعر است وی داستان بوزاسف و بلوهر را بعنوان کلید بهشت بنظم آوده است .

معنی کلمه نجات در فرهنگ اسم ها

اسم: نجات (پسر) (عربی) (تلفظ: nejāt) (فارسی: نِجات) (انگلیسی: nejat)
معنی: رهایی از خطر، خلاصی، آزادی، ( به مجاز ) رستگاری، وضع دشوار یا ناخوشایند، رهایی

معنی کلمه نجات در فرهنگستان زبان و ادب

{rescue} [علوم نظامی] عملیاتی که در آن نیروهای آموزش دیده، سانحه دیدگان را از وضعیت به وجودآمده به حالت ایمنی و سلامت برسانند
{save} [ورزش] تلاش موفقیت آمیز دروازه بان در جلوگیری از گل شدن توپ

معنی کلمه نجات در دانشنامه عمومی

نجات (آلبوم). نجات' ( به انگلیسی: Deliverance ) ششمین آلبوم گروه موسیقی سوئدی، اپث، است؛ این آلبوم در سال ۲۰۰۲ منتشر شد.
مراحل ضبط آلبوم در یک زمان مشابه با آلبوم نفرین شدگی مابین ژوئیه تا سپتامبر ۲۰۰۲ انجام شد. گروه در نظر داشت که این دو آلبوم را در قالب یک آلبوم دو دیسکه منتشر کند اما سرانجام ناشر گروه تصمیم گرفت که به صورت جداگانه و با فاصله ای تقریباً پنج ماهه این دو را منتشر کند.
رهایی یکی از هوی ترین آلبوم های گروه در نظر گرفته می شود، درحالیکه در آلبوم نفرین شدگی گروه تمرکزش را بر روی ترانه های پراگرسیو راک معطوف کرد. اپث پس از انتشار این آلبوم؛ جایزه گرمی بهترین اجرای هارد راک را در کشور سوئد بدست آورد.
• «Wreath» ( آکرفلدت )
• «Deliverance» ( آکرفلدت )
• «A Fair Judgement» ( آکرفلدت )
• «For Absent Friends» ( آکرفلدت )
• «Master's Apprentices» ( آکرفلدت )
• «By the Pain I See in Others» ( آکرفلدت )
نجات (دریانوردی). نجات یا نجات دریایی ( انگلیسی: Marine salvage ) فرایند بازیابی یک کشتی و محمولهٔ آن پس از غرق کشتی یا دیگر حوادث و تلفات دریایی است. نجات ممکن است شامل بکسل کردن، دوباره شناور کردن کشتی یا انجام تعمیرات کشتی باشد. امروز حفاظت از محیط زیست ساحلی از نشت نفت یا دیگر آلاینده ها از اولویت بالایی برخوردار است. پیش از اختراع رادیو، خدمات نجات به کشتی آسیب دیده توسط هر کشتی که از آنجا بر حسب اتفاق عبور می کرد، ارائه می شد. امروزه بیشتر نجات توسط شرکت های تخصصی نجات دهنده با خدمه و تجهیزات اختصاصی انجام می شود.
ماهیت قانون نجات این است که یک نجات دهندهٔ موفق مستحق پاداش است که آن، نسبتی از ارزش کل کشتی و محمولهٔ آن است. مبلغ پاداش متعاقباً در یک «جلسه در مورد ماهیت» توسط دادگاه دریایی مطابق با مواد ۱۳ و ۱۴ «کنوانسیون بین المللی نجات سال ۱۹۸۹» تعیین می شود. به عنوان «خدمات موفقیت آمیز داوطلبانهٔ ارائه شده به منظور نجات اموال دریایی در معرض خطر در دریا و مستحق دریافت پاداش به نجات دهنده» تعریف می شود. و این تعریف توسط کنوانسیون ۱۹۸۹ بیشتر اصلاح شده است.
در اصل، نجات «موفق»، نجاتی بود که در آن حداقل بخشی از کشتی یا محمولهٔ آن حفظ می شد، در غیر این صورت اصل «بدون درمان، بدون پرداخت» که به این معنی بود که نجات دهنده چیزی نمی رسد. در دهه ۱۹۷۰، تعدادی از تلفات دریایی تانکرهای تک پوسته منجر به نشت نفت شدید شد. چنین تلفاتی برای نجات دهندگان جذابیتی نداشت، بنابراین فرم باز لویدز ( LOF ) مقرر کرد که نجات دهنده ای که برای جلوگیری از آسیب های زیست محیطی تلاش می کند، دستمزد دریافت می کند، حتی اگر تلاش او ناموفق باشد. این ابتکار لویدز به قدری سودمند بود که در کنوانسیون ۱۹۸۹ گنجانده شد.
همه کشتی ها وظیفهٔ بین المللی دارند که برای نجات کشتی های دیگری که دچار مشکل هستند، کمک معقول کنند، اما هیچ تعهدی برای تلاش برای نجات کشتی وجود ندارد. هرگونه پیشنهاد کمک نجات ممکن است رد شود. اما اگر پذیرفته شود، قراردادی به طور خودکار ایجاد می شود که طبق کنوانسیون ۱۹۸۹ به نجات دهنده موفق حق دریافت پاداش بدهد. به طور معمول، کشتی و نجات دهنده یک توافق نامه LOF را امضا می کنند تا شرایط نجات مشخص باشد. از سال ۲۰۰۰، الحاق یک بند SCOPIC ( «خدمات ویژه - باشگاه های P& I» ) به LOF استاندارد شده است تا محدودیت های مقررات «غرامت ویژه» کنوانسیون ۱۹۸۹ ( طبق مورد ناکازاکی ) را دور بزند.
نجات (فیلم ۲۰۰۱). نجات ( به هندی: Moksha ) فیلمی محصول سال ۲۰۰۱ و به کارگردانی آشوک مهتا است. در این فیلم بازیگرانی همچون آرجون رامپال، مانیشا کویرالا، کالپانا پاندیت، سورش اوبروی، سوشما ست، فریده جلال، دنی دنزونگپا، نصیرالدین شاه، کیران کومار، گلشن گروور و پارش راوال ایفای نقش کرده اند.
نجات (فیلم ۲۰۰۹). نجات ( انگلیسی: Salvage ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به لینزلی کوکر اشاره کرد.
زمانی که مردم یک منطقه ساحلی دست به آشوب می زنند، ارتش دور تا دور منطقه را حصاربندی می کند. حال یک مادر تنها باید بر تمام سختی ها غلبه کند تا دخترش را نجات دهد.
معنی کلمه نجات در فرهنگ معین
معنی کلمه نجات در فرهنگ عمید

معنی کلمه نجات در دانشنامه آزاد فارسی

(یا: النجاة) تألیف ابن سینا، به عربی، در مباحث منطق، طبیعیات، ریاضیات (هندسه، حساب، هیئت و موسیقی) و الهیات. بخش منطق همان مختصرالأوسط و بخش مغالطات و اساس مباحث طبیعیات و الهیات برگرفته از کتاب الحکمةالعروضیة است. به روایت جوزجانی، چون شیخ موفق به نگارش بخش ریاضی نشد، او خود رسایل گوناگون شیخ را به جای بخش هندسه، هیئت و ریاضی قرار داده و بخش ارثماطیقی (حساب) شفا را خلاصه کرده و در آن گذاشته است. فخرالدین اسفراینی، شاگرد فخر رازی، بر بنیاد آثار رازی، شرحی مبسوط بر بخش های منطق، طبیعیات و الهیات نوشت که بخش الهیات آن به کوشش حامد ناجی اصفهانی به چاپ رسیده است (۱۳۸۳ش). بخش هایی از نجات به فرانسوی، سریانی، عبری، لاتینی، آلمانی و فارسی (بخش الهیات، به قلم یحیی یثربی) ترجمه شده است. کهن ترین چاپ آن به همراه قانون در رم (۱۵۹۳) بوده، سپس در حیدرآباد (۱۳۵۴ق) و قاهره (۱۹۲۰) چاپ شده است؛ ویراست انتقادی آن همراه با تصویر بخش ریاضی به کوشش محمدتقی دانش پژوه به چاپ رسیده است (۱۳۶۴ش).

جملاتی از کاربرد کلمه نجات

بگسل ز خصم و دست بدامان دوست زن خواهی اگر ز ورطه طریق نجات را
ز بند زلف تو جان مرا نجات مباد دل مرا نفسی بی رخت حیات مباد
ای مرا خاک کف پای تو چون آبحیات در هوای توام از آتش غم نیست نجات
عقل چو تاریخ این پنجره پرسید از او گفت: «بدیدم از این پنجره روی نجات »!
نجات خویش ز گردون مجو که صید اسیر به دست و پا زدن از دام برنمی‌آید
یک شمه نجات از الم عشق نیابد آن را که بدل صبر صد ایوب نباشد
جان همچو خون دیده ز دیده براندمی گر هیچ سود کردی و بودی نجات تو
خط آن نامه بود خط نجات چون شب قدر در میان برات
در بحر عشق غرقم و شادم از اینکه هست هر موج آبش آیت نومیدی نجات
تو نجاتی ده مرا از نار من وا کن ای آدم گره از کار من