ناقد

معنی کلمه ناقد در لغت نامه دهخدا

ناقد. [ ق ِ ] ( ع ص ) سره کننده درهم ها. ( ناظم الاطباء ). تمیزدهنده میان پول سره و ناسره. ( فرهنگ نظام ). صراف. ( از سمعانی ). سیم گزین. ( مهذب الاسماء ) ( ملخص اللغات ). سره کننده درم و دینار. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ). صیرفی. ( از الانساب سمعانی ). سره گر. نقاد :
آتش دوزخ است ناقد عقل
او شناسد ز سیم پاک نحاس.ناصرخسرو.گروهی شراب را محک مرد خوانده اند و گروهی ناقد عقل و گروهی صراف دانش. ( نوروزنامه ). و هرگاه که بر ناقدان حکیم واستادان مبرز گذرد به زیور مزور او التفات ننماید. ( کلیله و دمنه ).
گفت صراف قضا ای شیخ اگر ناقد منم
در دیار ما تصرف فرق فرقد میرود.انوری.صدق او نقدی است اندر خدمتت نیکوعیار
چند بر سنگش زنی گر ناقدی داری بصیر.انوری.این که زحمت کم کنم نوعی ز تشویر است از آنک
نقدهای بس نفایه ست آن و ناقد بس بصیر.انوری.در میان ناقدان زرقی متن
با محک ای قلب دون لافی مزن.مولوی.بد نباشد سخن من که تو نیکش گوئی
زر که ناقد بپسندد سره باشد منقود.سعدی.کاین بزرگان هنرشناسانند
ناقدانند و زرشناسانند.؟ || سخن سنج. ناقد الشعر و الکلام. آنکه استوار و نااستوار سخن را تمیز دهد. نقاد. منقد. منتقد. اسم فاعل از نقد است. رجوع به نقد شود. ج ، نُقّاد، نَقَدَه :
نیست در علم سخندانی و در درس سخا
مفتئی چون تو مصیب و ناقدی چون تو بصیر.سوزنی.شاید ار لب به حدیث قدما نگشایند
ناقدانی که ادای سخن ما شنوند.خاقانی.|| خرده گیر. نکته گیر.خرده بین. نکته بین. حرف گیر. نکته سنج. باریک بین. || ( اصطلاح حدیث ) در علم حدیث ، این لفظ بر جماعتی اطلاق میشود که نقاد و حافظ حدیث اند به دلیل آشنایی و معرفتی که به احادیث دارند و نقدی که در شناختن صواب آن از ناصواب به عمل می آورند. ( از الانساب سمعانی ص 551 ).

معنی کلمه ناقد در فرهنگ معین

(قِ ) [ ع . ] (اِفا. ) نقدکننده ، جدا کنندة خوب از بد.

معنی کلمه ناقد در فرهنگ عمید

۱. کسی که چیزی را مورد نقد و بررسی قرار می دهد، خصوصاً سخن.
۲. کسی که پول خوب را از بد جدا کند، سره کننده، زرسنج.

معنی کلمه ناقد در فرهنگ فارسی

سره کننده، نارسا، چیزی که بحدکمال نرسیده است
( اسم ) ۱ - سره کننده درم و دینار تمیز دهنده میان پول سره و ناسره صراف : صدق او نقدی است اندر خدمتت نیکو عیار چند بر سنگش زنی گر ناقدی داری بصیر. ( انوری لغ. ) ۲ - آنکه سخن درست را از نادرست تمیز دهد سخن سنج : شعرم پی ناقدان ناقه سکبای مز عفر است بالله . ( تحفه العراقین ) ۳ - آنکه در علمی یا هنری متبحر باشد و صواب را از ناصواب تمیزکند. ۴ - کسی که حافظ حدیث است و احادیث صواب را از ناصواب تشخیص دهد. ۵- خرده گیرنکته گیرجمع :ناقدین . توضیح کلمه [ منقد] که در تداول رواج یافته لغتی فصیح نیست و بجای آن [ ناقد] یا[ منتقد] صحیح است . ناقدین .

جملاتی از کاربرد کلمه ناقد

در سرا ضرب عقل و نفس و فلک ناقدی باش و جز بصیر مباش
یحیی بن مَعین بن عون بن زیاد بن بسطام با کنیهٔ أبو زکریا (۱۵۸هـ. ق. /۷۷۵م در نزدیکی الانبار— ۲۳۳هـ. ق/۸۴۷م در مدینه) محدث و رجالی در قرون اولیهٔ پس از اسلام بود. او یکی از سخت‌گیرترین ناقدان حدیث بود و بسیاری از راویان ضعیف را افشا کرده است.
چو لایقست بدین گفته این دعاگو را تویی محکّ و دگر ناقدان اولوالابصار
دغل همی کنی و هیچ گونه شرمت نیست ز ناقد بدو نیک و علیم سر و علن
مپذیر این هوس که نپذیرند بهرج قلب ناقدان بصیر
اینک زحمت کم کنم نوعی ز تشویر است از آنک نقدهای بس نفایه است آن و ناقد بس بصیر
گر عمل خالص نگردد همچو زر قلب را ناقد نیارد در نظر
برخی ناقدان با این استدلال که مسلمانان در متن قرآن هیچ‌گاه به کشف تناسب در ساختار لفظی دعوت نشده‌اند و اینکه محمد و امامان شیعه به موضوع تناسب عددی اشاره نکرده‌اند، تفحص و بررسی الفاظ قرآن از این منظر را قابل اعتنا نمی‌دانند.
رسوا کندت نزاریا عشق گر قلب به ناقدان فرستی
عاقلان بینی به شادی بهر آن در هر مکان ناقدان بینی به رنج از بهر این در هر دیار
پاکیزه گوی زهد که جبار ناقد است بر جبرئیل خواند همی بایدت قرآن
ابوالقاسم محمّد کِرّو (۱۹۲۴ – ۴ آوریل ۲۰۱۵) ادیب، پژوهشگر و ناقد ادبی تونسی بود. او عضو فرهنگستان زبان عربی در قاهره، امان و دمشق بود و همچنین عضو فرهنگستان علمی عراق انتخاب شد. کِرّو نخستین پژوهشگری بود که به ابوالقاسم شابی پرداخت و دیوانش را گردآورد و نشر داد. کرّو دانش‌آموختهٔ دانشسرای معلمان بغداد بود، تدریس در دانشکده‌های بغداد، طرابلس و تونس را برعهده گرفت و در وزارت فرهنگ به عنوان مدیر و مشاور کار کرد. آثار بسیاری نگاشت. کتابخانهٔ شخصی او بیش از ۲۰ هزار جلد کتاب شامل می‌شد که به دانشگاه تونس اهدا نمود.
بر پاکی این سخن همانا انکار نکرد هیچ ناقد
تارکوفسکی آخرین فیلمش ایثار را در سال ۱۹۸۶ در جزیره گوتلند به مدیریت سون نیک ویست فیلمبرداری کرد. ایثار به جشنواره کن رفت و جایزه ویژه هیئت ناقدان جشنواره را از آن خود کرد. بسیاری از منتقدان تارکوفسکی را پس از سرگئی آیزنشتاین مطرح‌ترین سینماگر سینمای شوروی می‌شمرند و او را فیلمسازی نخبه‌گرا می‌دانند. تارکوفسکی در طول سال‌های کارگردانی خود ۱۲ فیلم کوتاه و بلند ساخت. او ۲۹ دسامبر ۱۹۸۶ درگذشت و در پاریس به خاک سپرده شد.