نارنج
معنی کلمه نارنج در فرهنگ معین
(رَ ) [ معر. ] (اِ. ) نیرنگ . ج . نارنجات .
معنی کلمه نارنج در فرهنگ عمید
۲. درخت این گیاه که خوش منظر و دارای گل های سفید خوش بو است و در مناطق گرم به ثمر می رسد.
معنی کلمه نارنج در فرهنگ فارسی
معنی کلمه نارنج در فرهنگ اسم ها
معنی: میوه ای آبدار و ترش از مرکبات
معنی کلمه نارنج در دانشنامه عمومی
نام علمی نارنج ( Citrus × aurantium ) نشان میدهد که گیاهی هیبرید است و احتمالاً از تلاقی بین پوملو ( pomelo ) و نوعی نارنگی ( mandarin ) به وجود آمده است. نارنج بومی آسیای جنوب شرقی است و توسط انسان در بسیاری از نقاط جهان منتشر شده است.
نارنج میوه ای ست که در ایران بخصوص در ( مازندران ) به فراوانی کشت می شود و محصولات جانبی متعددی از آن به دست می آید. درخت نارنج بزرگ و زیباست با برگهایی بزرگتر از برگ های درخت لیمو، شکوفه های آن که بسیار خوشبو است بهارنارنج نامیده می شود. در بعضی مناطق در تمام فصول سال می توان میوه نارنج را بر روی درخت دید. در حالیکه هنوز میوه سال گذشته بر درخت است میوه های جدید هم در حال رسیدن هستند.
در ایران این محصول به صورت صنعتی در بسته بندی های شیشه ای تولید می گردد.
از آب نارنج برای خوشبو کردن و بهبود طعم غذا استفاده می شود و از پوست میوه مارمالاد تهیه میشود. شکوفه های آن یکی از معطرترین گلهاست که از آن مربای بهار نارنج و همچنین عرق نارنج میگیرند که در طب سنتی ایران کاربرد دارد.
پوست این میوه هم سرشار از خاصیت است. طبیعت ( مزاج ) پوست نارنج، گرم و خشک است. بوییدن پوست و برگ نارنج هم نشاط آور است. از خلال پوست نارنج می توان با خیساندن در سرکه، ترشی ساخت. مربا و ترشی پوست نارنج تقویت کننده معده است.
در ایران شهر شیراز معروف به شهر بهار نارنج است.
نارنج در پزشکی سنتی به عنوان یک داروی محرک و یا از بین برنده اشتها کاربرد دارد. در درمان ناراحتی های معده از مربای آن استفاده می شود. نارنج فشار خون و ضربان قلب را زیاد می کند.
بوییدن گل آن شادی آور، تقویت کننده مغز و از بین برنده آبریزش بینی ( زکام ) است. اگر یک قاشق مرباخوری از گل شکوفه خشک نارنج را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و در فنجان را ببندید بعد از ۱۰ دقیقه نوشیدنی بسیار خوشبو و نشاط آوری آماده می شود.
عرقی که از شکوفه های نارنج تهیه می شود عرق بهار نارنج نامیده می شود که طبیعت آن هم گرم و خشک است. این عرق، نشاط آور، تقویت کننده مغز، بازکننده مجاری بینی، از بین برنده ترشحات سینوس ها و دستگاه تنفس است. در از بین بردن بعضی از انواع تپش قلب مفید است. به علاوه در رفع دردهای ناشی از گیرافتادن باد در روده بزرگ هم مفید است. ناشتا خوردن آن در درمان اسهالهای رطوبی ( اسهالهای ناشی از افزایش رطوبت دستگاه گوارش ) مفید است.
معنی کلمه نارنج در ویکی واژه
نیرنگ.
جملاتی از کاربرد کلمه نارنج
میتوان بر روی آن انواع نارنجکانداز نصب کرد.
ز نصف پوست نارنج بهر نرگس شوخ پیاله کردی و او مست گشت بیصهبا
که خورشید نارنج زرین بدست ترنج فلک را بدو سر شکست
اژدهایی نشسته بر گنجش به ترنجی رسیده نارنجش
کند گر تیرگی ابرش چه نقصان؟ که هر نارنج خورشیدی است تابان
من نارم، اما نورم، قرین طورم، رنگم رنگ نارست و درونم پر از لعل آبدارست. تا آنکه بید در جایى بانگ بر وى زد و گفت: اى نار! دعوى مکن سر تا پا در خون دل غوطه خوردهاى! مرا امر شد که در این بوستان، فخر کنم بر دوستان. دیگر نارنج از جایى بانگ بر بید زد، که تو کیستى که فخر بر دوستان میکنى؟ گفت: بیدم. ناگاه ترنج از جا در آمد و گفت:
بپیچید زنجیر زر بر کمر همان سخت نارنج زهرآبخور
عروسان رز را زمی گشته مست همه سیب و نارنج بینی به دست
بگفت و همان سخت نارنج نیز که جستی اجل از دم او گریز
سحرگه مست شو سنگی برانداز ز نارنج و ترنج این خوان بپرداز
باز شد روزنی از گلشن شیراز به من میکشد نرگس و نارنج سری باز به من